Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 3. 2012,
7.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 21. 3. 2012, 7.01

8 let

21. marec: svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes je svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji, katerega namen je spomniti na boj proti rasističnemu nasilju, stereotipih v medijih in diskriminaciji.

Svetovni dan boja proti rasizmu so Združeni narodi prvič razglasili leta 1966. 21. marec zaznamuje obletnico pokola v mestu Sharpeville v Južnoafriški republiki leta 1960, ko so med mirnimi demonstraciji proti apartheidu policisti ubili 69 ljudi. Šest let kasneje so Združeni narodi 21. marec razglasili za dan boja proti rasizmu.

"Proti vsakršni obliki rasizma!" Po svetu danes pripravljajo številne prireditve, katerih namen je opozoriti na to, da se mora boj za kulturno raznolikost in proti rasizmu nadaljevati.

V Rimu se je tako zbrala množica več sto mladih, ki so v znak protesta proti rasni diskriminaciji okoli tamkajšnjega Koloseja sklenili človeško verigo. Nosili so bele majice z napisi "Proti vsakršni obliki rasizma!" Množica mladih se je v družbi s slavnimi športniki zbrala tudi v Milanu.

Človeške verige so mladi sklenili še v 34 drugih mestih po Italiji, med drugim v Bologni, Torinu, Bariju, Firencah, Trstu in Benetkah.

"Za rasiste in antisemite v naši družbi ne sme biti prostora" Osrednji judovski svet v Nemčiji pa je danes pozval k aktivnemu boju proti desničarskemu ekstremizmu, ksenofobiji in antisemitizmu. "Za rasiste in antisemite v naši družbi ne sme biti prostora," je povedal predsednik sveta Dieter Graumann. Opozoril je, da se moramo kakršnikoli diskriminaciji upreti ne le ob spominskih dnevih, temveč vsak dan.

"Kljub napredku, še vedno primeri rasizma" Pri Organizaciji ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) pa ob današnjem dnevu opozarjajo, da se kljub napredku na tem področju v Evropi še vedno pojavljajo številni primeri rasizma pri delu in zaposlovanju, v šolah ter diskriminacija migrantov in Romov.

Rasna diskriminacija lahko obstaja na vseh družbenih ravneh, še posebej, ko se v teh negotovih časih gospodarske krize ljudje počutijo gmotno ogrožene ter iščejo grešne kozle, ki so pogosto priseljenci drugih ras, so še opozorili pri Unesco.

"Potrebno opozoriti na kulturno raznolikost ter spoštovanje in strpnost do sočloveka" Ob tem so izpostavili pomen današnjega svetovnega dne, ko je treba opozoriti na bogastvo kulturne raznolikosti ter spoštovanje in strpnost do sočloveka, ne glede na raso.

Pojavu diskriminacije pogosto botrujejo zaostrene socialne in ekonomske razmere, ki pahnejo ljudi na rob obupa in povečajo stopnjo nestrpnosti, pa je na svoji spletni strani ob današnjem dnevu zapisalo slovensko zunanje ministrstvo.

Na državah, da sprejmejo potrebne ukrepe Države morajo sprejeti vse potrebne ukrepe v skladu s svojimi mednarodnimi obvezami za učinkovito odpravo rasne diskriminacije v vseh njenih oblikah in pojavih, še dodajajo.

Slovenija se po njihovih besedah v mednarodni skupnosti v okviru ZN, Sveta Evrope, EU in Ovseja dosledno zavzema za uresničevanje regionalnih in univerzalnih mednarodnopravnih instrumentov za boj proti rasizmu, rasni diskriminaciji, ksenofobiji in drugim oblikam nestrpnosti.

Ne spreglejte