Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 10. 2017,
15.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

televizija film Cannes Liffe Michael Shannon Joel Edgerton Ruth Negga Jeff Nichols DKino biografski film oskarji romantična drama romantični film Telekom Slovenije

Ponedeljek, 9. 10. 2017, 15.58

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Loving

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Loving

Nežna oda ljubečemu paru, ki je sredi minulega stoletja s tihim uporom postavil nov mejnik boja za državljanske pravice v ZDA. Film je po resničnih dogodkih posnel Jeff Nichols (Zaklonišče), izvrstna Ruth Negga pa je bila za upodobitev predane žene nominirana za oskarja za najboljšo igralko v glavni vlogi.

ZDA, Velika Britanija/2016/117 min.
Režija: Jeff Nichols
Igrajo: Ruth Negga, Joel Edgerton, Michael Shannon, Will Dalton, Alano Miller, Chris Greene
Žanr: Biografska romantična drama
Ocena IMDb: 7,0/10 │ Rotten Tomatoes: 89%

Richard in Mildred se poročita iz globoke ljubezni. Toda piše se leto 1958 in virginijske državne oblasti nimajo posluha za rasno mešane zakone. Neke noči vdrejo v njun dom, ju spravijo za zapahe in nato izženejo iz države.

Zakonca se zatečeta v Washington in sprožita sodni postopek proti zvezni državi Virginiji. Ko njun primer doseže vrhovno sodišče, postane jasno, da ne gre več samo za vprašanje njunega bivališča, temveč za pravice vseh rasno mešanih parov v ZDA.


V videoteki DKino si oglejte tudi: Mesečina (Moonlight)

"Ko govorimo o enakosti in medrasnem zakonu, se ljudje zelo hitro skrijejo za svoja politična stališča, v ospredje stopi njihova ideologija, zatečejo se k posplošenim utemeljitvam, kar v resnici nima nobene zveze z vsakodnevno resničnostjo obravnavane tematike.

Zakonca Loving sta resnična. Vsak dan vstaneta za zajtrk, vsak večer ležeta k počitku in poskušata ohraniti zvezo. Ko ju vidite, ni več o čem razpravljati. Kako bi sploh lahko oporekali temu razmerju?" Jeff Nichols, režiser in scenarist filma


Loving | Foto:


"Loving je ganljiv, a nikoli čezmeren, in nekatera sporočila podaja posredno – na primer posnetek para, ki gleda pristanek Neila Armstronga na Luni.

Čeprav ni izgovorjena niti beseda, je poanta nedvoumna: človeka smo poslali na Luno, tema dvema človekoma pa ne moremo dopustiti, da živita v miru. Loving čudovito prikazuje to uganko, ki nas spremlja še danes." Kenneth Turan, Los Angeles Times


"Loving je sicer intimen film, a ne razsipava s čustvi. /.../ Nobenih očitnih katarzičnih trenutkov nam ne nameni – nobenih velikih zlomov ali govorov ali sporov. Toda ne bodite presenečeni, če vam bodo ob koncu filma po licih polzele solze." Bilge Ebiri, The Village Voice


"Loving potegne dva lika iz zgodovine in si poskuša zamisliti, kakšna sta bila kot navadna človeka, preden sta postala spomenik izjemnosti ameriškega naroda.

Film vztraja pri stališču, da je Lovingova najbolj določala popolna vsakdanjost njune ljubezni in da je njun boj prav zato postal ena od ključnih zgodb te dežele." Manohla Dargis, The New York Times


Loving | Foto:


Zanimivosti:

• Sodni primer Loving proti Virginiji je v ZDA postavil nov civilizacijski mejnik. Mildred in Richard Loving sta bila v Virginiji obsojena na leto dni zapora, ker sta kršila prepoved medrasne zakonske zveze.

Ko sta svoj primer pripeljala pred sodišče, je vrhovno sodišče soglasno odločilo, da je zakon, ki prepoveduje medrasne zakonske zveze, neustaven. S to odločitvijo sodišča so bile ukinjene vse pravne omejitve sklepanja zakonskih zvez v ZDA, utemeljene na rasi.

• Film je svetovno premiero doživel na festivalu v Cannesu, kjer se je potegoval za prestižno zlato palmo, občinstvo pa je ustvarjalce po premieri nagradilo s stoječimi ovacijami.

• Oba glavna igralca, Ruth Negga in Joel Edgerton, sta bila za svoji vlogi nominirana za zlati globus, Negga, ki je prav tako otrok rasno mešenih staršev, pa je bila nominirana tudi za oskarja.

Michael Shannon je igral tudi v prejšnjih štirih celovečercih Jeffa Nicholsa – filmih Nasilne zgodbe (2007), Zaklonišče (2011), Mud (2012) in Polnočna posebnost (2016). V zadnjem je igral tudi Joel Edgerton.

• Jeff Nichols je na 22. Liffu slavil s psihološkim dramatičnim trilerjem Zaklonišče.

Napovednik filma Loving:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte