Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2017,
12.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Telekom Slovenije DKino TViN film televizija dokumentarec oskarji Festival dokumentarnega filma rasizem Samuel L. Jackson James Baldwin Raoul Peck

Sreda, 30. 8. 2017, 12.28

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Nisem tvoj zamorec (I Am Not Your Negro)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nisem tvoj zamorec (I Am Not Your Negro)

Globoko oseben, ganljiv in poetičen, a kot britev oster filmski esej, ki prikaže ZDA skozi oči ikone gibanja za pravice temnopoltih, karizmatičnega in vizionarskega Jamesa Baldwina. Zmagovalec ljubljanskega Festivala dokumentarnega filma in nominiranec za oskarja za najboljši dokumentarec!

ZDA, Švica, Francija, Belgija/2016/89 min.
Režija: Raoul Peck
Nastopajo: James Baldwin, Daick Cavett, Shumerria Harris, Harry Belafonte, Samuel L. Jackson
Žanr: Dokumentarec
Ocena IMDb: 7,7/10

Leta 1979 si je priznani pisatelj James Baldwin zadal kompleksno nalogo: povedati svojo zgodbo o Ameriki skozi življenja treh umorjenih prijateljev: Malcolma X, Martina Luthra Kinga in Medgarja Eversa.

Režiser Raoul Peck je nikoli dokončani rokopis spremenil v silovit kolaž besed, podob in glasbe, ki s pomočjo arhivskih posnetkov Baldwinovih javnih nastopov, pomembnih trenutkov iz ameriške zgodovine ter pomenljivih odlomkov iz hollywoodskih klasik ustvari radikalno in še kako aktualno pripoved o tem, kaj pomeni biti temnopolt v ZDA.


Nisem tvoj zamorec (I Am Not Your Negro) | Foto:


"Jaz nisem zamorec. Človek sem. Ampak če vi mislite, da sem zamorec, pomeni, da ga potrebujete. In vprašati se morate, zakaj." James Baldwin


"Krogi nasilja in zmede, ki jih je Baldwin obsojal, se nadaljujejo, trivializirani in popačeni zaradi učinka tiska, televizije, Hollywooda in jezne strankarske politike.

Kako prekiniti te cikluse, če se nikoli ne dotaknemo pravih vprašanj? Kako se spopasti z bistvenimi težavami Amerike? Baldwinov glas še nikoli ni bil tako potreben, tako močan, tako radikalen, tako vizionarski." Raoul Peck, režiser in scenarist filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Mesečina (Moonlight)


"To ni lahkoten ali tolažilen film, a je hkrati vse prej kot grenak ali obupujoč. 'Ne morem biti pesimist, saj sem živ,' je dejal Baldwin. 'Ne preostane mi drugega, kot da sem optimist.'" A.O. Scott, The New York Times


"Vse besede v filmu so Baldwinove, a Peck lahko naredi nekaj, česar Baldwin kot pisatelj ni mogel. Pokrajina rasizma – notranjost črne zavesti –, ki jo Baldwin evocira z besedami, postane v filmu gosta, asociativna, hipnotična arhitektura podob in jezika." Amy Taubin, Artforum


"Eden od najboljših filmov o boju za državljanske pravice, kar jih je bilo kdaj posnetih." Jordan Hoffman, The Guardian


Nisem tvoj zamorec (I Am Not Your Negro) | Foto:


Zanimivosti:

James Baldwin (1924–1987) je bil ameriški romanopisec, esejist, dramatik, pesnik in družbeni kritik. V slovenščino so prevedena naslednja njegova dela: Pojdi in povej na gori, Druga dežela, Drugič ogenj in Šepet nežne ulice/Pesem črnske ulice.

• Baldwin je nameraval tematiko zgodovino rasizma v ZDA obdelati v knjigi Remember This House (Spomni se te hiše), vendar je ni nikoli dokončal.

• Režiser in scenarist filma Raoul Peck je med letoma 1996 in 1997 služboval kot haitski minister za kulturo. Leta 2002 je bil član žirije Berlinskega filmskega festivala, leta 2012 pa član žirije filmskega festivala v Cannesu.

Trenutno je direktor slovite pariške filmske šole La Fémis. Leta 2001 mu je organizacija Human Rights Watch podelila nagrado za življenjske dosežke.

• Besedo zamorec (negro) slišimo v filmu 78-krat, Baldwinovo pripoved pa spremljamo skozi glas Samuela L. Jacksona.


Napovednik filma Nisem tvoj zamorec:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ne spreglejte