Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 11. 2016,
16.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

12 let suženj DKino zgodovinski film biografski film oskar Oskarji Steve McQueen Chiwetel Ejiofor Michael Fassbender Lupita Nyong'o Sarah Paulson Brad Pitt Telekom Slovenije televizija film

Sreda, 23. 11. 2016, 16.11

6 let, 7 mesecev

V videoteki DKino!

12 let suženj (12 Years a Slave)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
12 let suženj

Neverjetna resnična zgodba o svobodnem temnopoltem Američanu, ki so ga ugrabili in prodali v suženjstvo. Prejemnik oskarjev za najboljši film, prirejen scenarij in stransko žensko vlogo!

ZDA, Velika Britanija/2013/128 min.
Režija: Steve McQueen
Igrajo: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Paul Giamatti, Lupita Nyong'o, Sarah Paulson, Brad Pitt
Žanr: Zgodovinska biografska drama
Ocena IMDb: 8,1/10 (top 250 #202)

Režiser priznanih dram Lakota in Sramota predstavlja resnično biografsko zgodbo o temnopoltem Solomonu Northupu, ki sredi 19. stoletja v New Yorku svobodno dela in srečno živi z družino. Zlobna dvoličneža mu ponudita delo, vendar ga ugrabita in na jugu ZDA prodata v suženjstvo.

Med mukotrpnim delom na bombažnih poljih zamenja več lastnikov, dokler ne pristane pri sadističnem Edwinu Eppsu, ki uživa v zlorabljanju sužnjev. Solomon kljub vsem krivicam ne obupa in išče način, kako bi se vrnil k svoji družini.


"Mojstrsko režirana in prepričljivo odigrana zgodovinska drama, ki se zareže v gledalčevo dušo kot bič v človeško meso. 12 let suženj je film, ob katerem je Tarantinov Django brez okovov videti kot Cosbyjev šov. 5/5" Klemen Černe, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma 12 let suženj.)


12 let suženj | Foto:


Zanimivosti:

• Z oskarjem nagrajeni scenarij Johna Ridleyja (U Turn, Trije kralji) temelji na istoimenskih spominih Solomona Northupa, ki so izšli leta 1853 – istega leta, ko si je ta priboril nazaj svojo svobodo. Štiri četa pozneje je Northup izginil, okoliščine njegove smrti niso znane.

• Po Northupovih  spominih so leta 1984 že posneli TV-film American Playhouse: Solomon Northup's Odyssey.

• Britanski režiser Steve McQueen je želel že dlje časa posneti film o suženjstvu, v katerem bi bil zasužnjen svoboden Afroameričan. Solomonove spomine, ki jih McQueen primerja z Dnevnikom Ane Frank, je odkrila režiserjeva žena.

• Chiwetel Ejiofor je sprva zavrnil vlogo Solomona Northupa, za katero je režiser menil, da bo vloga njegovega življenja. Na koncu je igralec premagal strah in sprejel izziv, za vlogo pa se je med drugim naučil igrati na violino.

12 let suženj | Foto:

• Film so posneli na lokaciji v Louisiani v samo 35 dneh in z eno samo kamero. Proračun filma je znašal 18 milijonov ameriških dolarjev, v svetovnih kinematografih pa je zaslužil 187 milijonov ameriških zelencev.

• Soproducent filma je Brad Pitt, ki ima v filmu tudi manjšo vlogo. To je že tretje sodelovanje med Pittom in Michaelom Fassbenderjem po Neslavnih barabah in Svetovalcu ter tretje sodelovanje med Fassbenderjem in McQueenom po Lakoti in Sramoti.

• Masker je Fassbenderjeve brke pred snemanjem navlažil z alkoholom. Na ta način naj bi zvezdnik, ki v filmu igra alkoholika, od svojih soigralcev izvabil pristnejše odzive.

• Fassbender je med snemanjem prizora posilstva za trenutek izgubil zavest.

• Prizor bičanja sužnje Patsey (Lupita Nyong'o) traja štiri minute. Dolgi prizori so sicer režiserjev zaščitni znak.

• Prvič v 86-letni zgodovini podelitve zlatih kipcev se je zgodilo, da je glavnega oskarja prejel film, ki ga je režiral temnopolti režiser. McQuen je tudi prvi temnopolti producent, ki je prejel to nagrado.


Oskarji: najboljši film leta, najboljši prirejen scenarij (John Ridley), najboljša igralka v stranski vlogi (Lupita Nyong'o).
Nominacije za oskarja: najboljša režija (McQueen), najboljši igralec v glavni vlogi (Ejiofor), najboljši igralec v stranski vlogi (Fassbender), najboljša kostumografija (Patricia Norris), najboljša montaža (Joe Walker) in najboljša scenografija (Adam Stockhausen, Alice Baker).

Napovednik filma 12 let suženj:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije preko optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD ready TV sprejemnik.

Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte