Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2019,
20.47

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije Viasat History dokumentarna serija dokumentarec zgodovina

Sreda, 27. 2. 2019, 20.47

4 leta, 6 mesecev

Marec na Viasat History

Tri velike skrivnosti in cesta, ki je oblikovala svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Marec na Viasat History | Dokumentarna serija Kako je svilna cesta krojila svet nam bo pokazala, kako je svilna cesta pomagala zgraditi in uničiti imperije, dala zagon revolucijam in izrazito vplivala na civilizacije, marec pa bo na programu Viasat History tudi mesec skrivnosti.  | Foto ZDF

Dokumentarna serija Kako je svilna cesta krojila svet nam bo pokazala, kako je svilna cesta pomagala zgraditi in uničiti imperije, dala zagon revolucijam in izrazito vplivala na civilizacije, marec pa bo na programu Viasat History tudi mesec skrivnosti.

Foto: ZDF

Ljubiteljice in ljubitelji zgodovine preverite, katere zanimive dokumentarne vsebine si boste marca lahko ogledali na programu Viasat History.

Marec na Viasat Explore
Trendi Vstopite v tvegan svet pomorskega reševanja
Kako je svilna cesta krojila svet (How The Silk Road Made The World)

Premierno od sobote, 16. marca, ob 20. uri. │ Sezona: 1. │ Št. epizod: 4 x 60 min │ Foto: ZDF

 | Foto: Premierno od sobote, 16. marca, ob 20. uri. │ Sezona: 1. │ Št. epizod: 4 x 60 min │ Foto: ZDF

Svilna cesta velja za enega od največjih podvigov človeštva. Gre za trgovsko pot, ki je tisoče let povezovala vzhod in zahod ter pustila velik pečat v zgodovini Evrazije. Trgovanje po svilni cesti je pomagalo zgraditi in uničiti imperije, dajalo zagon revolucijam ter izrazito vplivalo na civilizacije.

Človeštvo kot takšno in vse, kar smo ustvarili, veliko dolguje tej legendarni cesti. To velja tako za preproste, a revolucionarne predmete, kot je denimo kos papirja, a tudi za sodobni New York.

Potujte skozi čas in bodite priča razvoju staroveškega vojskovanja, izkusite grozo črne smrti, spoznajte eksplozivne učinke inovacij ter doživite radikalne družbene spremembe.

Podajte se na dramatično zgodovinsko popotovanje čez Evrazijo in se potopite v očarljive zgodbe okrog te svetovno znane trgovske poti. Odkrijte, kako je svilna cesta oblikovala svet.

Marec na Viasat Nature
Trendi Nenavadna živalska prijateljstva
Skrivna vojna (The Secret War)

Premierno vsak dan od ponedeljka, 11. marca, ob 20. uri. │ Sezona: 1. │ Št. epizod: 13 x 60 min │ Foto: IMG

 | Foto: Premierno vsak dan od ponedeljka, 11. marca, ob 20. uri. │ Sezona: 1. │ Št. epizod: 13 x 60 min │ Foto: IMG

Od maja 1940 do junija 1944 so nacisti zasedali večji del Evrope. Medtem ko se je Rdeča armada borila proti tretjemu rajhu na vzhodu, so Britanci in zavezniki oklevali z odprtjem zahodne fronte.

Churchill je s strateškim bombardiranjem Nemčije miril Stalinovo jezo, zavezniki pa so vodili smrtonosno vojno tudi na tleh. Šlo je za tajno vojno, ki je zahtevala pogum, neusmiljenost, spletkarjenje in številna izdajstva.

Agentje na celini nikoli niso vedeli, komu lahko zaupajo – nekateri med njimi so postali dvojni agenti v prepričanju, da je to najboljša strategija za preživetje, drugi pa so igrali za obe strani zaradi vznemirjenja ob nevarnosti. Dostop do novega gradiva nam danes omogoča, da lahko nekatere od teh zgodb zelo podrobno predstavimo.

Sivo območje v videoteki Pickbox
Trendi Tri stvari, ki jih morate vedeti o napeti skandinavski seriji Sivo območje

Mesec skrivnosti na Viasat History

Marca bodo na programu o predvajali tri odlične samostojne dokumentarce, ki razkrivajo nekatere najbolj dolgotrajne skrivnosti iz zgodovine.


Krvavi brodolom (Shipwreck Psycho)

V ponedeljek, 4. marca, ob 20.55. │ Št. epizod: 1 x 60 min │ Foto: DRG

 | Foto: V ponedeljek, 4. marca, ob 20.55. │ Št. epizod: 1 x 60 min │ Foto: DRG

Leta 1629 je nizozemska ladja Batavia s 322 ljudmi na krovu nasedla ob zahodni obali Avstralije. Brodolom pa je bil še najmanjša skrb potnikov, saj so sledili dogodki, podobni vsebini knjige Gospodar muh.

Vodil jih je farmacevt Jeronimus Cornelisz. Ta izjemno vplivni posameznik je kot nekakšen kultni voditelj ustvaril svet anarhije in nasilja, v katerem so se odvijali igre moči, spolno suženjstvo, hedonizem in blaznost.

Preživeli so se spopadli med seboj in v obdobju treh krvavih mesecev je bilo 120 ljudi brutalno umorjenih. Zdaj se skupina forenzičnih znanstvenikov odpravlja na misijo, da bi odkrili podrobnosti o teh dogodkih in zakaj so se zgodili, v iskanju odgovorov pa bodo izkopali tudi okostja žrtev.

Ženska v železni krsti (The Woman In The Iron Coffin)

V torek, 5. marca, ob 20.55. │ Št. epizod: 1 x 60 min │ Foto: DRG

 | Foto: V torek, 5. marca, ob 20.55. │ Št. epizod: 1 x 60 min │ Foto: DRG

Četrtega oktobra 2011 so zgroženi newyorški gradbeni delavci odkrili človeške ostanke na zapuščenem zemljišču v soseski Elmhurst v mestni četrti Queens.

Stopnja ohranjenosti ostankov je bila tako visoka, da so sprva domnevali, da gre za nedavni umor, dokler ni forenzična analiza razkrila povsem drugačne zgodbe. Truplo, zakopano v dovršeni in dragi železni krsti, je pripadalo mladi Afroameričanki, ki je umrla v prvi polovici 19. stoletja – še pred državljansko vojno in odpravo suženjstva.

Kdo je bila ta ženska? Dokumentarec Ženska v železni krsti spremlja forenzičnega arheologa Scotta Warnascha ter skupino zgodovinarjev in znanstvenikov pri raziskovanju zgodbe o tej ženski in času, v katerem je živela, ter slikovito opisuje življenje svobodnih Afroameričanov na severu.

Rimsko nevidno mesto (Rome's Invisible City)

V ponedeljek, 25. marca, ob 20.50. │ Št. epizod: 1 x 60 min │ Foto: BBC Studios

 | Foto: V ponedeljek, 25. marca, ob 20.50. │ Št. epizod: 1 x 60 min │ Foto: BBC Studios

Dr. Michael Scott pridobi ekskluziven dostop globoko pod rimske ulice in s skupino strokovnjakov razkrije zgodbo mesta in izjemnih ljudi, ki so ga zgradili in v njem živeli.

Obris Rima je še danes prav tako osupljiv kot v času njegove izgradnje, vendar pa ta ikonična podoba mesta predstavlja le polovico zgodbe.

V ozadju se namreč skriva še en drug Rim, ki so ga videli le redki in zajema gromozanske podzemne kamnolome, podtalne akvadukte, velikanske vodne cisterne, bogato okrašene templje in grobnice, dovršena dvigala ter lopute in vratne mehanizme pod Kolosejem.

Ta dokumentarni film razkriva skrito zgodbo o iznajdljivih Rimljanih ter pripoveduje, kako so načrtovali, gradili in živeli v svojem očarljivem mestu pred več kot dvema tisočletjema.

TV-priporočila: Oskarji
Trendi Oskarji: letošnji nominiranci, lanski zmagovalci in starejši prejemniki kipca za najboljši film

Program Viasat History je na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 106.*

Program je vključen v programsko opcijo MEGA HD in omogoča funkcijo sedemdnevnega ogleda nazaj.

Če želite izvedeti podrobnosti o posameznih vsebinah in preveriti natančen čas njihovega predvajanja, obiščite najzanesljivejši TV-spored programa Viasat History.

*Velja za komunikator BOX.

Ne spreglejte