Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 9. 2021,
19.34

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

vietnamska vojna Ed Harris Samuel L. Jackson Jeremy Irvine Todd Robinson vojni film biografski film TV Telekoma Slovenije

Ponedeljek, 13. 9. 2021, 19.34

2 leti, 7 mesecev

V videoteki DKino!

Resnica in čast (The Last Full Measure)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
Resnica in čast

Razburljiva in ganljiva vojna drama z odlično igralsko zasedbo pripoveduje resnično zgodbo o posthumno odlikovanem zdravniškem padalcu, ki je v enem samem krvavem dnevu vietnamske vojne rešil življenje več kot 60 soborcem in zaradi tega izgubil svoje. Film je labodji spev dveh igralskih legend – Petra Fonde in Christopherja Plummerja.

ZDA │ 2019 │ 111 min. │ Biografska vojna drama

R: Todd Robinson I: Jeremy Irvine, William Hurt, Ed Harris, Samuel L. Jackson

IMDb: 6,8/10 │ Rotten Tomatoes: 60 % │ Uporabniki Googla: 83 %

Resnična zgodba o Williamu Pitsenbargerju – zdravniškem padalcu, ki je sam več kot 60 ljudi, preden je padel v najbolj krvavi bitki vietnamske vojne.

Imel je priložnost, da pobegne s helikopterjem, a je ostal in poskušal rešiti vse vojake, ki so obtičali tam. Na koncu ga je ubil sovražnikov strel in za tovariše je žrtvoval svoje življenje.

Leta 1999 uslužbenec ameriškega ministrstva za obrambo dobi nalogo, da razišče, ali si je Pits zaslužil medaljo časti, za kar so njegovi tovariši lobirali več kot 30 let.

Fotogalerija
1 / 20

"Ena od vrlin filma Todda Robinsona je, da so skoraj vse vloge dodelili galeriji odličnih igralcev." David Stratton, The Australian


"V svoji zadnji filmski vlogi dobi Fonda priložnost, da je čudovit – in takšen seveda tudi je." Danny Leigh, Financial Times


"Ganljiva, presunljiva in nepozabna zgodba o vietnamski vojni in njenih posledicah po tradiciji filmov Lovec na jelene in Vojakova vrnitev." Richard Roeper, Chicago Sun-Times


Napovednik filma Resnica in čast:

Zanimivosti:

  • Zdravniški padalec William Hart Pitsenbarger je med vietnamsko vojno opravil skoraj 300 reševalnih misij, na svoji zadnji misiji pa je rešil življenja več kot 60 mož in pri 21 letih žrtvoval svoje.

    Resnica in čast | Foto: Poveljniki Vojnega letalstva ZDA so ga kmalu zatem predlagali za najvišje ameriško vojaško odlikovanje, medaljo časti, a se je neki ameriški general zaradi domnevnega pomanjkanja dokazov o njegovem junaštvu odločil, da mu bodo namesto nje podelili križec vojnega letalstva.

    Skoraj 35 let pozneje so primer še enkrat proučili in vendarle povišali Pitsenbargerjevo odlikovanje.
  • Resnica in čast | Foto: Angleški naslov filma (njegov dobeseden prevod se glasi Zadnja polna mera) izhaja iz slavnega govora predsednika ZDA Abrahama Lincolna v Gettysburgu v ameriški zvezni državi Pensilvaniji.

    Bitka pri Gettysburgu je pomenila prelomnico v ameriški državljanski vojni, ki je trajala od leta 1861 do leta 1865, Lincoln pa je v govoru počastil padle in izjavil, da so ti "izkazali zadnjo polno mero predanosti".
  • Resnica in čast | Foto: To je zadnji film Petra Fonde in zadnji igrani film oskarjevca Christopherja Plummerja. Prvi je umrl še pred izidom tega filma, avgusta 2019, drugi pa februarja letos.

    Plummerjev zadnji film, animirana pustolovščina Heroes of the Golden Masks (Junaki zlate maske), je trenutno v postprodukciji in bo v kinematografe predvidoma prispel pred koncem leta 2021.
  • Resnica in čast | Foto: Angleški igralec Jeremy Irvine (William Pitsenbarger) je na velikem platnu debitiral z glavno vlogo v še eni vojni drami – Grivastem vojaku (2011) Stevena Spielberga.
  • Tretji celovečerec režiserja in scenarista Todda Robinsona (Morilca osamljenih src, Fantom) so premierno prikazali na posebni brezplačni projekciji za ameriške vojne veterane v newyorški vasici Westhampton Beach.
  • Med odjavno špico filma se prikazujejo intervjuji z resničnimi letalci in vojaki, ki so poznali Williama Pitsenbargerja.
  • Resnica in čast | Foto: Trije igralci iz tega filma so igrali v filmih iz Marvelovega kinematografskega vesolja.

    Samuel L. Jackson je v njih upodobil Nicka Furyja, Sebastian Stan je igral Buckyja Barnesa, William Hurt pa Thaddeusa E. Rossa.
    Tudi Peter Fonda je igral v filmu, ki temelji na Marvelovih stripih. V Nevidnem jezdecu (2007) je upodobil demona Mephistophelesa.
TV-priporočila: terorizem in vojna proti njemu
Trendi Televizijska prizma terorizma
Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Tisti, ki mi želijo smrt
Trendi Tisti, ki mi želijo smrt (Those Who Wish Me Dead)
Zakon geta
Trendi Zakon geta (Shorta/Enforcement)
Obtožujem
Trendi Obtožujem (J'Accuse/An Officer and a Spy)
Ne spreglejte