Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 9. 2021,
19.10

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

beneški filmski festival triler akcijski film danski film TV Telekoma Slovenije

Sreda, 8. 9. 2021, 19.10

2 leti, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

Zakon geta (Shorta/Enforcement)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
Zakon geta | Blitz Film & Video Distribution

Blitz Film & Video Distribution

Razburljiv danski akcijski kriminalni triler o dveh policistih, ki se morata boriti za svoji življenji v getu, kjer zaradi novice o smrti mladeniča v policijskem priporu izbruhnejo nasilni nemiri.

Danska │ 2020 │ 103 min. │ Akcijski kriminalni triler

R: Anders Ølholm, Frederik Louis Hviid I: Jacob Lohmann, Simon Sears, Tarek Zayat

IMDb: 6,5/10 │ Rotten Tomatoes: 81 % │ Uporabniki Googla: 79 %

Policista Jens in Mike sta na rutinski patrulji v getu Svalegården, ko slišita prek radia novico o smrti priprtega devetnajstletnika Taliba Ben Hassija.

Novica podžge nenadzorovani bes med mladimi in v njih vzbudi željo po maščevanju. Policista nenadoma postaneta plen in morata varovati drug drugega, če želita preživeti.

Fotogalerija
1 / 12

"Film je tako šokanten urbani triler kot iskrena prispodoba o (skoraj dobesedno) hoji v čevljih nekoga drugega." Chuck Bowen, Slant Magazine


"Ne glede na to, kaj menite o fantih v modrem, je to razburljiv in družbeno osveščen triler." Lou Thomas, Little White Lies


"Klasičen in izjemno učinkovit film o ljudeh za sovražnikovo črto …" Cath Clarke, Guardian


"Ølholm in Hviid nočeta, da bi izklopili svoje možgane. Med vznemirjenjem ustvarita moralno dvoumne situacije, s katerimi izzoveta svoje like – in gledalce." Peter Debruge, Variety


Napovednik filma Zakon geta:

Zanimivosti:

  • Film se odvija v resničnem času, geto, v katerem je umeščena zgodba, pa je izmišljen. Njegovo ime Svalegården v prevodu sicer pomeni "Farma lastovk".
  • Zakon geta | Foto: Delovni naslov scenarija se je glasil Panser, kar je danski izraz za oklep in slengovska beseda za policista, medtem ko je dejanski naslov filma (Shorta) arabska beseda za policijo.
  • Igralca, ki sta upodobila glavna lika, Simon Sears in Jacob Lohmann, sta se skupaj s tehničnim svetovalcem Dennisom Petersenom pred začetkom snemanja filma udeležila obsežnega kampa za urjenje policistov.
  • Film so premierno prikazali na 77. beneškem filmskem festivalu.
  • Zakon geta | Foto: Anders Ølholm je začel pisati scenarij že leta 2015.

    Sprva bi moral film režirati nek drug režiser, a je Ølholm vprašal producente, če bi lahko on nadzoroval projekt skupaj s svojim dolgoletnim prijateljem Frederikom Louisom Hviidom.
    Za oba je to sicer celovečerni režijski prvenec.
  • Klepet, ki ga v zadnjih trenutkih filma slišimo na radijskem sprejemniku, poteka med režiserjem Ølholmom in že omenjenim tehničnim svetovalcem ter resničnim policistom Dennisom Petersenom.
  • Zakon geta | Foto: V prizoru, kjer se Mike sreča z Izo v parkirni garaži, lahko v ozadju vidimo stensko poslikavo padajočega moškega in pripis "jusqu'ici tout va bien" (zaenkrat je vse v redu).

    To je posvetilo francoskemu filmu Sovraštvo (1995) Mathieua Kassovitza – v Cannesu nagrajeni črno-beli drami, ki se odvija v revni priseljenski soseski v predmestju Pariza.
TV-priporočila: filmi o šolah
Trendi Ti filmi vam bodo pokazali, da šola ni šala
Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5

V videoteki DKino si oglejte tudi:

Tisti, ki mi želijo smrt
Trendi Tisti, ki mi želijo smrt (Those Who Wish Me Dead)
Kriza
Trendi Kriza (Crisis)
Kubanskih pet
Trendi Kubanskih pet (Wasp Network)
Ne spreglejte