SiolNET. Trendi TV Telekoma Slovenije
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
 • Messenger
 • Messenger
Že v videoteki DKino!

Zakon geta (Shorta/Enforcement)

Zakon geta
Blitz Film & Video Distribution
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Razburljiv danski akcijski kriminalni triler o dveh policistih, ki se morata boriti za svoji življenji v getu, kjer zaradi novice o smrti mladeniča v policijskem priporu izbruhnejo nasilni nemiri.

Danska │ 2020 │ 103 min. │ Akcijski kriminalni triler

R: Anders Ølholm, Frederik Louis Hviid I: Jacob Lohmann, Simon Sears, Tarek Zayat

IMDb: 6,5/10 │ Rotten Tomatoes: 81 % │ Uporabniki Googla: 79 %

Policista Jens in Mike sta na rutinski patrulji v getu Svalegården, ko slišita prek radia novico o smrti priprtega devetnajstletnika Taliba Ben Hassija.

Novica podžge nenadzorovani bes med mladimi in v njih vzbudi željo po maščevanju. Policista nenadoma postaneta plen in morata varovati drug drugega, če želita preživeti.

1 / 12
2 / 12
3 / 12
4 / 12
5 / 12
6 / 12
7 / 12
8 / 12
9 / 12
10 / 12
11 / 12
12 / 12

"Film je tako šokanten urbani triler kot iskrena prispodoba o (skoraj dobesedno) hoji v čevljih nekoga drugega." Chuck Bowen, Slant Magazine


"Ne glede na to, kaj menite o fantih v modrem, je to razburljiv in družbeno osveščen triler." Lou Thomas, Little White Lies


"Klasičen in izjemno učinkovit film o ljudeh za sovražnikovo črto …" Cath Clarke, Guardian


"Ølholm in Hviid nočeta, da bi izklopili svoje možgane. Med vznemirjenjem ustvarita moralno dvoumne situacije, s katerimi izzoveta svoje like – in gledalce." Peter Debruge, Variety


Napovednik filma Zakon geta:

Zanimivosti:

 • Film se odvija v resničnem času, geto, v katerem je umeščena zgodba, pa je izmišljen. Njegovo ime Svalegården v prevodu sicer pomeni "Farma lastovk".
 • Zakon geta Delovni naslov scenarija se je glasil Panser, kar je danski izraz za oklep in slengovska beseda za policista, medtem ko je dejanski naslov filma (Shorta) arabska beseda za policijo.
 • Igralca, ki sta upodobila glavna lika, Simon Sears in Jacob Lohmann, sta se skupaj s tehničnim svetovalcem Dennisom Petersenom pred začetkom snemanja filma udeležila obsežnega kampa za urjenje policistov.
 • Film so premierno prikazali na 77. beneškem filmskem festivalu.
 • Zakon geta Anders Ølholm je začel pisati scenarij že leta 2015.

  Sprva bi moral film režirati nek drug režiser, a je Ølholm vprašal producente, če bi lahko on nadzoroval projekt skupaj s svojim dolgoletnim prijateljem Frederikom Louisom Hviidom.
  Za oba je to sicer celovečerni režijski prvenec.
 • Klepet, ki ga v zadnjih trenutkih filma slišimo na radijskem sprejemniku, poteka med režiserjem Ølholmom in že omenjenim tehničnim svetovalcem ter resničnim policistom Dennisom Petersenom.
 • Zakon geta V prizoru, kjer se Mike sreča z Izo v parkirni garaži, lahko v ozadju vidimo stensko poslikavo padajočega moškega in pripis "jusqu'ici tout va bien" (zaenkrat je vse v redu).

  To je posvetilo francoskemu filmu Sovraštvo (1995) Mathieua Kassovitza – v Cannesu nagrajeni črno-beli drami, ki se odvija v revni priseljenski soseski v predmestju Pariza.
TV-priporočila: filmi o šolah Trendi Ti filmi vam bodo pokazali, da šola ni šala
Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5

V videoteki DKino si oglejte tudi:

Tisti, ki mi želijo smrt Trendi Tisti, ki mi želijo smrt (Those Who Wish Me Dead) Kriza Trendi Kriza (Crisis) Kubanskih pet Trendi Kubanskih pet (Wasp Network)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin