Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 12. 2019,
13.15

Osveženo pred

2 meseca

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije stanovanjska politika dokumentarec advertorial

Torek, 17. 12. 2019, 13.15

2 meseca

Že v videoteki DKino!

Pritisk (Push)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
Pritisk | Foto Demiurg

Foto: Demiurg

Pronicljiv in humoren dokumentarec o globalni stanovanjski krizi odgovarja na vprašanja, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, kdo našim skupnostim krade dušo in kaj lahko storimo, da si mesto priborimo nazaj.

Švedska │ 2019 │ 91 min. │ Dokumentarec

R: Fredrik Gertten│ N: Leilani Farha, Saskia Sassen, Joseph Stiglitz, Roberto Saviano

IMDb: 7,2/10 │ Rotten Tomatoes: 100 % │ Uporabniki Googla: 90 %

Na začetku filma lastnik kavarne v Torontu pove: "Najhujša stvar, ki lahko doleti tvojo sosesko, je odprtje trgovine z vintage oblačili.

Kmalu bodo sledili trendovske restavracije in bari – in ne bo trajalo dolgo, ko bodo ulice preplavili turisti. Vsako drugo stanovanje bo na Airbnbju, in še preden se boš zavedel, bo tvoja soseska podlegla gentrifikaciji."

Filmi britanskih dam
Trendi Naj bo komedija ali drama, oplemeniti jo britanska dama

Stanovanje je za večino izmed nas prostor, ki ga skušamo spremeniti v dom. Investicijske družbe pa v nepremičnini vidijo priložnost za dober – in hiter – zaslužek.

Investitorjev ne zanimajo ljudje, ki prebivajo v njihovih močno precenjenih stanovanjih, še manj pa se zmenijo za vplive svojih investicij na urbano okolje.

Njihova glavna (ali pa edina) skrb je tržna vrednost nepremičnine. Ti anonimni lastniki stanovanj, ki najpogosteje ostajajo prazna, naglo spreminjajo naša mesta v kraje, kjer ni mogoče živeti.

Fotogalerija
1 / 6

"Gerttenova presunljiva raziskava globalne stanovanjske krize se gleda kot v resnični svet postavljen triler zarote z navdihujočo glavno junakinjo." Demetrios Matheou, Little White Lies

December na HBO
Trendi Saga o Harryju Potterju in veličasten zaključek Maščevalcev

"Živahen, dostopen dokumentarec o globalni stanovanjski krizi bi moral občinstvo izzvati, razjeziti in ga opremiti s celo vrsto tem za pogovor. /…/ Potencialno depresivna snov je podana lahkotno in z dobrodošlo merico humorja." Allan Hunter, Screen Daily

Napovednik filma Pritisk:

Zanimivosti:

  • "Zlato ni človekova pravica, medtem ko stanovanje je," pravi Leilani Farha, poročevalka Združenih narodov za pravico do ustreznega bivališča in osrednja osebnost celovečerna dokumentarca Pritisk.
    Leilani Farha, poročevalka Združenih narodov za pravico do ustreznega bivališča. | Avtorica fotografije: Janice d | Foto: Leilani Farha, poročevalka Združenih narodov za pravico do ustreznega bivališča. | Avtorica fotografije: Janice d Film jo spremlja med potovanjem po svetu in opiše problematiko stanovanjske krize v različnih mestih, kot so New York, Toronto, Berlin, Barcelona, Stockholm, London, Seul in čilski Valparaiso.
  • V filmu nastopata priznana akademika, sociologinja Saskia Sassen in ekonomist Joseph Stiglitz, prejemnik Nobelove nagrade za literaturo. 
  • Pritisk | Foto: Nepravično vlogo davčnih oaz, prek katerih investicijske družbe perejo denar, pa pomaga pojasniti Roberto Saviano, italijanski avtor Gomore.
  • Režiser dokumentarca Fredrik Gertten meni, da bo stanovanjska kriza največji politični izziv v prihodnjih letih.
  • Pritisk je prejel številne nagrade, med drugim tudi nagrado občinstva na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Kopenhagnu CPH:DOX.

Portret avtorja:

Fredrik Gertten (rojen leta 1956 v Malmöju na Švedskem) je sprva delal kot tuji dopisnik in kolumnist različnih medijev v Afriki, Aziji, Latinski Ameriki in Evropi, zadnjih nekaj let dela kot režiser in producent.

Režiser dokumentarca Pritisk Fredrik Gertten. | Avtor fotografije: Gerhard Jörén | Foto: Režiser dokumentarca Pritisk Fredrik Gertten. | Avtor fotografije: Gerhard Jörén Zanimanje mednarodne javnosti je vzbudil z dokumentarcem Bananas!* (2009) o boju nikaragovskih sadjarjev proti mednarodni korporaciji Dole. Zaradi filma je korporacija režiserju grozila s tožbo, kar je Gertten prikazal v filmu Na bananinem olupku (2012).

Gertten je posnel še dokumentarec o problematiki prometne zasičenosti mest Kolesa in avtomobili, skupaj na cesti (2015) in biografski dokumentarec o nogometašu Zlatanu Ibrahimoviću Postati Zlatan (2016).

Leta 2017 je za svoje delo na področju dokumentarnega filma prejel častni doktorat fakultete za kulturne in družbene študije univerze v Malmöju.

HBO Speča agenta
Trendi Podoživite žametno revolucijo z napeto vohunsko serijo Speča agenta

 

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Neprijetno nadaljevanje: Čas se izteka
Trendi Neprijetno nadaljevanje: Čas se izteka (An Inconvenient Sequel: Truth to Power)
ŠKL – Šport tisočerih obrazov
Trendi ŠKL – Šport tisočerih obrazov
Človek delfin
Trendi Človek delfin (Dolphin Man)
Ne spreglejte