Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2018,
12.51

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Clint Eastwood Bradley Cooper biografski film vojni film TV Telekoma Slovenije

Torek, 20. 2. 2018, 12.51

4 leta, 6 mesecev

V videoteki DKino!

Ostrostrelec (American Sniper)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ostrostrelec (American Sniper)

Bradley Cooper v biografski vojni drami Clinta Eastwooda, ki prikazuje življenje najsmrtonosnejšega ostrostrelca v ameriški zgodovini. Šest nominacij za oskarja, tudi za najboljši film leta!

ZDA/2014/127 min.
Režija: Clint Eastwood
Igrajo: Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner, Ben Reed, Elise Robertson, Marnette Patterson
Žanr: Biografska vojna drama
Ocena IMDb: 7,3/10│ Rotten Tomatoes: 72 %

Pripadnika posebne enote ameriške vojaške mornarice Chrisa Kyla pošljejo v Irak z eno samo nalogo: zaščititi mora svoje kolege. Njegovo natančno streljanje na bojišču reši številna življenja, Chris pa si zaradi svojih junaških podvigov prisluži vzdevek Legenda.



Toda njegov sloves se širi tudi med sovražniki, ki na njegovo glavo razpišejo nagrado. Chrisa doma čaka drugačno bojišče: ko se vrne k svoji ženi Tayi in otrokoma, spozna, da je vojna tista, ki je sam ne zmore pustiti za seboj.


Oskar: najboljša montaža zvoka (Alan Robert Murray in Bub Asman).
Nominacije za oskarja: najboljši film leta, najboljši igralec v glavni vlogi (Bradley Cooper), najboljši prirejeni scenarij (Jason Hall), najboljša montaža in najboljše mešanje zvoka.

Ostrostrelec (American Sniper) | Foto:


Zanimivosti:

• Nekdanji pripadnik elitnega voda Tjulnjev Chris Kyle je na štirih misijah v Iraku, ki se jih je udeležil med letoma 1999 in 2009, po uradnih podatkih ameriškega ministrstva za obrambo ubil najmanj 160 ljudi, sam pa je trdil, da jih je ubil približno 255.

• Za oskarja nominiran scenarij Jasona Halla temelji na leta 2012 izdani avtobiografiji, ki jo je Kyle napisal s pomočjo Scotta McEwena in Jima DeFelica.

Ostrostrelec je v ameriških kinematografih zaslužil 350 milijonov ameriških dolarjev, kar je več kot katerikoli drug film leta 2014, drugod po svetu pa še skoraj dodatnih 200 milijonov.

S tem je postal najdonosnejši film v karieri 82-letnega Clinta Eastwooda in najdonosnejši vojni film vseh časov, če ne upoštevamo inflacije.

Bradley Cooper je za vlogo pridobil več kot 18 kilogramov, za kar je moral vsak dan zaužiti približno 8.000 kalorij. Igralec se je več mesecev udeleževal intenzivne štiriurne telesne vadbe.

Ostrostrelec (American Sniper) | Foto:

• Cooper se je izuril tudi v streljanju s puško, pri čemer mu je pomagal pripadnik Tjulnjev in Kylov soborec Kevin Lacz. Ta je pri filmu sodeloval tudi kot svetovalec.

• Cooper si je za svoj nastop kot deseti igralec v zgodovini prislužil tretjo zaporedno nominacijo za igralskega oskarja. Leta 2013 je bil nominiran za glavno vlogo v romantično-komični drami Za dežjem posije sonce, leto pozneje pa za stransko vlogo v kriminalni drami Ameriške prevare.

Kot soproducent Ostrostrelca se je za zlati kipec potegoval tudi v kategoriji najboljšega filma leta.

• Cooper je sprva nameraval film samo producirati, glavno vlogo pa je nameraval zaupati svojemu soigralcu iz filma Varuhi galaksije Chrissu Prattu, vendar je studio privolil v financiranje projekta samo pod pogojem, če bo Kyla upodabljal sam.

• Za režijo filma sta se nekaj časa zanimala David O. Russell in Steven Spielberg. Kyle je sicer pred smrtjo dejal, da si ne predstavlja, da bi film o njem režiral kdo drug kot Eastwood.


V videoteki DKino si oglejte tudi:


Napovednik filma Ostrostrelec:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte