Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2017,
13.46

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

James D'Arcy Mark Rylance Harry Styles Cillian Murphy Kenneth Branagh Tom Hardy vojni film Dunkirk Christopher Nolan DKino TV Telekoma Slovenije

Ponedeljek, 18. 12. 2017, 13.46

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Dunkirk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Dunkirk

Epski vojni film Christopherja Nolana (Vitez teme, Izvor, Medzvezdje) o največji pomorski evakuacijski akciji v zgodovini, ki je imela neposreden vpliv na potek druge svetovne vojne. Tri nominacije za zlati globus, tudi za najboljšo dramo leta in najboljšo režijo!

ZDA, Velika Britanija, Francija, Nizozemska/2017/106 min.
Režija: Christopher Nolan
Igrajo: Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Harry Styles, James D'Arcy
Žanr: Akcijska vojna drama
Ocena IMDb: 8,2/10 (top 250 #136) │ Rotten Tomatoes: 92 %

Spomladi leta 1940 se je 400 tisoč vojakov, pripadnikov zavezniških sil, znašlo v obroču nemške vojske. Ujeti na sipinah obalnega mesteca Dunkerque na severu Francije so bili povsem izpostavljeni napadu.

Čeprav je bil dom le dobrih 40 kilometrov proč, ga ni bilo zlahka doseči. Plitvo morje ob plaži je britanskemu ladjevju onemogočalo, da reši može.

A vendar se je prikazal žarek upanja. V največji pomorski evakuacijski akciji, kar jih pomni vojaška zgodovina, se je njihovemu reševanju pridružilo 700 civilnih plovil.



"Christopher Nolan ustvari šekspirjanski Grand Guignol, v katerem nihče ne ve, kaj se dogaja, a je vsem jasno, da tisti, ki bodo to preživeli, ne bodo nikoli več povsem pri sebi

Dunkirk, ki vojne akte prikazuje kot filmske akte (film je vojna, vojna je film), je videti kot totalni film, ki poskuša izumiti svojo atomsko bombo. ZELO ZA." Marcel Štefančič, jr., Mladina


Dunkirk | Foto:


Zanimivosti:

Dunkirk je v svetovnih kinematografih zaslužil 525 milijonov ameriških dolarjev, kar je več, kot je zaslužil katerikoli drug film o drugi svetovni vojni.

• Film je nominiran za zlati globus v kategoriji najboljše drame, najboljše režije in najboljše izvirne glasbe (Hans Zimmer), kot enemu od najbolje ocenjenih vojnih filmov v zgodovini pa se mu obetajo tudi številne nominacije za oskarja.

• Po besedah Kennetha Branagha se je londonske premiere filma udeležilo približno 30 vojnih veteranov, ki so preživeli evakuacijo in menili, da je film natančno prikazal zgodovinske dogodke.

Edino pripombo so imeli nad zvočnimi učinki. Ti so bili po njihovem mnenju glasnejši od resničnega bombardiranja, ta komentar pa naj bi se zdel Christopherju Nolanu izjemno zabaven.

Dunkirk | Foto:

• Christopher Nolan je posnemal civiliste, ki so sodelovali v operaciji Dinamo, in skupaj z ženo Emmo Thomas ter prijateljem s čolnom priplul iz Anglije do Dunkirka. Njihova plovba je zaradi vremenskih razmer trajala kar 19 ur.

• Nolan je kot velik zagovornik klasičnega načina snemanja film posnel v 70-mm formatu, saj je želel doseči najvišjo kakovost slike.

Dunkirk je po filmih Gospodar (2012) in Podlih osem (2015) šele tretji večji studijski projekt v tem desetletju, ki so ga posneli in predvajali v omenjenem formatu.

• Po poročanju tednika The Hollywood Reporter je Nolan za režijo filma prejel rekorden, 20-milijonski honorar, kar je znesek, ki ga je za režijo King Konga (2005) prejel Peter Jackson.

Dunkirk | Foto:

Vanity Fair je po drugi strani poročal, da je Nolan privolil v precej manjši honorar v zameno za visoke odstotke od zaslužka filma.

• Dunkirk je igralski prvenec člana priljubljene fantovske zasedbe One Direction Harryja Stylesa.

Ko so novinarji Nolana vprašali, zakaj je eno od glavnih vlog v filmu zaupal njemu, je ta odvrnil, da je na avdicijah preizkusil na tisoče mladeničev in da je Styles imel tisto, kar je pri igralcu iskal.

Nolan je v nekem drugem intervjuju Stylesa celo primerjal s Heathom Ledgerjem, saj so pokojnega igralca prav tako podcenjevali, ko ga je režiser izbral za vlogo Jokerja v Vitezu teme (2008).


Napovednik filma Dunkirk:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik. Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte