SiolNET. Trendi TV Telekoma Slovenije
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
 • Messenger
 • Messenger
Že v videoteki DKino!

O neskončnosti (Om det oändliga/About Endlessness)

O neskončnosti
Demiurg
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Švedski mojster Roy Andersson (Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju) naniza neskončno, brezčasno zgodbo o absurdnosti in krhkosti našega obstoja. Film – hkrati oda in žalostinka – je refleksija o človeškem življenju v vsej njegovi lepoti in krutosti, veličastnosti in banalnosti. Nagrada za najboljšo režijo v Benetkah.

Švedska, Norveška, Nemčija │ 2019 │ 73 min. │ Domišljijska drama

R: Roy Andersson I: Martin Serner, Jessica Louthander, Tatiana Delaunay

IMDb: 6,9/10 │ Rotten Tomatoes: 92 % │ Uporabniki Googla: 74 %

Kakor v sanjah tavamo skozi film, po katerem nas kot nekakšna Šeherezada nežno vodi pripovedovalka. Bežni trenutki vsakdanjosti so pri tem enako pomembni kot prelomni zgodovinski dogodki, skupaj pa tvorijo neskončno zgodbo o ranljivosti našega obstoja.

Spomladansko kulinarično razvajanje z Mary Berry Trendi Spomladansko kulinarično razvajanje z Mary Berry

Mlada ljubimca lebdita nad Kölnom, razdejanim od vojne; na poti na rojstnodnevno zabavo se oče v silovitem dežju ustavi, da bi hčerki zavezal vezalke; tri najstniška dekleta veselo poplesujejo pred kavarno; poražena vojska koraka proti taborišču za vojne ujetnike …

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

"Švedski mojster suhega humorja se v zadnji zbirki skečev odreče svojim običajnim komičnim zasukom, kar te vinjete o banalnosti in odtujenosti napolni z dobrodošlim novim pomenom." Nick James, Sight & Sound


"Najmanj smešen in najbolj nežen film, kar jih je Andersson kdaj posnel /…/. Film prevzame lastnosti življenja samega – kratek je in obenem neskončen." David Ehrlich, IndieWire


"Vsakomur, ki v njem vidi zgolj privrženca skrajnega obupa, Andersson odgovarja z najbolj ekstatično radostnim prizorom, kar jih je kdaj posnel, ko tri mladenke pred kavarno izbruhnejo v spontani ples. Kako dober je bil torej film? Dragi bralec, jokal sem." David Jenkins, Little White Lies


TV-priporočila: prejemniki oskarja za najboljši film Trendi Oglejte si velike zmagovalce Oskarjev

Napovednik filma O neskončnosti:

Zanimivosti:

 • Film so premierno prikazali na 76. mednarodnemu filmskemu festivalu v Benetkah.
  O neskončnosti Tistega leta je zlatega leva za najboljši film prejel Joker (2019) Todda Phillipsa, režiser filma O neskončnosti (2019) Roy Andersson pa je domov odnesel srebrnega leva za najboljšo režijo.
 • Film smo si lahko ogledali tudi na 30. Liffu.
 • Prizor, ki odpre film, je posvetilo sliki Nad mestom (1918) belorusko-francoskega slikarja Marca Chagalla.
 • Andersson je v enem prizoru posnemal slovito sliko treh sovjetskih slikarjev in karikaturistov, znanimi pod skupnim imenom Kukryniksy.
  O neskončnosti Gre za sliko Konec (1945), na njej pa je upodobljen nacistični voditelj Adolf Hitler med zadnjimi dnevi v njegovem berlinskem bunkerju.
 • To je že enajsti celovečerec švedskega režiserja in scenarista Roya Anderssona.
  Njegov celovečerni prvenec Švedska ljubezenska zgodba (1970) je osvojil štiri nagrade na Berlinskem filmskem festivalu, za film Pesmi iz drugega nadstropja (2000) je Andersson prejel posebno nagrado žirije na festivalu v Cannesu, film Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju (2014) pa mu je prinesel beneškega zlatega leva.
Hotten in lady Alex Trendi Iskanje skrivnostnih relikvij v deževnem pragozdu

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Corpus Christi Trendi Corpus Christi (Boże Ciało) Zvok metala Trendi Zvok metala (Sound of Metal) Medena dežela Trendi Medena dežela (Medena zemja/Honeyland)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin