Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Torek,
24. 5. 2011,
9.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nagrade književnost

Torek, 24. 5. 2011, 9.42

8 let

TOP 10 slovenskih literarnih nagrad

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Včeraj so razglasili pet finalistov izbora za nagrado kresnik, mi pa smo vam za lažje spremljanje nagrad pripravili kratek vodič po najpomembnejših slovenskih literarnih nagradah.

1. Prešernova nagrada Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najprestižnejše nagrade na področju umetnosti pri nas. Čeprav se jih podeljuje za izjemne dosežke na širokem področju umetnosti, so med njimi pogosto tudi slovenski književniki in književnice. Nagrade podelijo vsako leto 7. februarja, na predvečer kulturnega praznika, v Cankarjevem domu, od leta 1991 pa velja, da podelijo največ dve Prešernovi nagradi in največ šest nagrad Prešernovega sklada. Najprestižnejša slovenska nagrada je tudi finančno najbolj bogata. Letos je velika nagrada namreč znašala 21 tisoč evrov, nagrada sklada pa sedem tisoč neto. Letošnja dobitnika sta bila dirigent Anton Nanut ter pesnik, dramatik in prevajalec Miroslav Košuta. 2. Grumova nagrada Grumovo nagrado za najboljše slovensko dramsko besedilo vsako leto podelijo na Tednu slovenske drame v Kranju. Na prireditev, ki jo organizira Prešernovo gledališče v Kranju, se lahko prijavijo vsa slovenska gledališča in nestalne gledališke skupine, nagrado, ta je leta 2009 znašala osem tisoč evrov, pa je letos dobil Matjaž Zupančič za dramo Shocking Shopping. 3. Ježkova nagrada Ježkovo nagrado podeljuje RTV Slovenija v želji, da bi "spodbudili izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha". Nagrado, ki nosi ime po legendarnem Franu Milčinskem - Ježku, je letos dobil Vinko Möderendorfer za režijo filma Kandidatka in šofer. Nagrada je letos znašala 6.400 evrov, dobitnik pa poleg denarne nagrade prejme tudi plaketo.

4. Vilenica

Mednarodno literarno nagrado vilenica Društvo slovenskih pisateljev podeljuje avtorjem Srednje Evrope za vrhunske dosežke na področju literarnega ustvarjanja in esejistike. Nagrado vsako leto podelijo v okviru literarnega festivala Vilenica, poleg nagrade pa podelijo tudi kristal vilenice in mlado vilenico. Septembra lani je nagrado prejel bosanski avtor Dževad Karahasan. Čeprav je lani velika nagrada znašala 6.300 evrov, naj bi organizatorji za letos napovedovali še večji znesek, in sicer deset tisoč evrov.

5. Kresnik

Kresnikovo nagrado od leta 1991 podeljuje časnik Delo za najboljši slovenski roman preteklega leta. Letos jo bodo na Rožniku podelili 23. junija, znani pa so tudi že finalisti (link do članka). Lani je nagrado in pripadajočih pet tisoč evrov dobil Tadej Golob za Svinjske nogice.

6. Sovretova nagrada

Sovretovo nagrado, ki se imenuje po slovenskem prevajalcu Antonu Sovretu, vsako leto podelijo za najboljši prevod ali življenjsko delo. Kandidirajo lahko prevodi iz tujih jezikov v slovenščino in iz slovenščine v tuje jezike. Lani je diplomo in 7000 evrov bruto dobil Primož Vitez za prevod Voltairovih Filozofskih zgodb. Letošnja podelitev bo predvidoma sredi junija.

7. Fabula Fabula je novejša nagrada, ki jo od leta 2006 podeljuje časopisna hiša Dnevnik. Nagrado podelijo vsako leto v okviru Mednarodnega festivala zgodbe – Fabula, letošnjo nagrado in štiri tisoč evrov pa je prejel Lado Kralj za prvenec Kosec koso brusi.

8. Veronikina nagrada

Veronikino nagrado podeljuje Mestna občina Celje za najboljšo pesniško zbirko leta. Od leta 1997 jo vsako leto podelijo na večeru poezije; ta bo letos 23. avgusta na Starem gradu, kjer bo zmagovalec prejel štiri tisoč evrov bruto. Lanski dobitnik je bil Andrej Medved za zbirko Razlagalec sanj.

9. Levstikova nagrada Levstikovo nagrado od leta 1949 podeljuje založba Mladinska knjiga za dosežke na področju otroške in mladinske književnosti, a je omejena na avtorje, ki ustvarjajo pri omenjeni založbi. Od leta 1991 jo podeljujejo vsako drugo leto, poleg velike nagrade pa podelijo še nagrado za življenjsko delo piscu literature in ilustratorju, nagrado za izvirno ilustracijo, izvirno leposlovno delo in nagrado za stvarno literaturo. Nagrada za življenjsko delo, ki sta jo leta 2009 prejela Polonca Kovač in Matjaž Schmidt, znaša 3500 evrov, nagrade za izvirno delo pa dva tisoč evrov. Leta 2009 sta jo dobila Andrej Rozman - Roza in Svjetlan Junaković.

10. Desetnica

Nagrado desetnica, ki prav tako pokriva področje otroške in mladinske književnosti, podeljuje Društvo slovenskih pisateljev svojim članom, ki ustvarjajo v slovenskem jeziku. Letošnja prejemnika sta bila Milan Dekleva in Bina Štampe Žmavc. Nagrada praviloma znaša tri tisoč evrov bruto.

Ne spreglejte