Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2018,
9.57

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

3

Natisni članek

spolne zlorabe Padma Lakshmi

Četrtek, 27. 9. 2018, 9.57

5 let, 6 mesecev

Zvezdnica razkrila: Pri 16 letih sem bila žrtev posilstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

3

Padma Lakshmi | Foto Reuters

Foto: Reuters

V kolumni za New York Times je pojasnila, zakaj je o zlorabah, ki jih je doživela v mladosti, spregovorila šele po več kot 30 letih.

Padma Lakshmi, ameriška TV-voditeljica, igralka in avtorica kuharskih knjig, je v časopisu New York Times objavila zgodbo o posilstvu, ki ga je doživela kot najstnica, in pojasnila, zakaj je o tem spregovorila šele zdaj.

Oseminštiridesetletnica, rojena v Indiji, je zlorabe, ki jih je doživela v mladosti, prvič razkrila na Twitterju v okviru novega gibanja #ZakajNisemPrijavila.

Alyssa Milano
Trendi Zvezdnice spet razkrivajo zlorabe, začele so gibanje #ZakajNisemPrijavila

V zapisu, ki ga je objavil New York Times, pa je o tem spregovorila še podrobneje.

"Ko sem imela 16 let, sem se začela videvati s fantom, ki sem ga spoznala v trgovskem središču v predmestju Los Angelesa, kjer sva oba delala. Prihajal je k meni v sivi svileni obleki in se spogledoval z mano. Bil je študent in zdel se mi je očarljiv ter čeden. Imel je 23 let," je Lakshmi začela svojo pripoved.

Ko je materi in očimu pri sedmih letih razkrila, da jo je sorodnik spolno nadlegoval, sta jo za leto dni poslala v Indijo. | Foto: Getty Images Ko je materi in očimu pri sedmih letih razkrila, da jo je sorodnik spolno nadlegoval, sta jo za leto dni poslala v Indijo. Foto: Getty Images

"Ko sva šla na zmenek, je prišel k nam domov, sedel na kavč in se pogovarjal z mojo mamo. Med tednom me domov nikoli ni pripeljal pozno. Do določene mere sva bila intimna, a je vedel, da sem devica in da nisem prepričana, ali sem pripravljena na spolne odnose," je nadaljevala, "na silvestrski večer, le nekaj mesecev po tem, ko sva se začela videvati, pa me je posilil."

Da bo spregovorila o posilstvu, se je odločila po tem, ko sta Bretta Kavanaugha, ki ga je Donald Trump predlagal za vrhovnega sodnika, dve ženski obtožili spolnega napada. Ena trdi, da jo je posilil v srednji šoli, druga pa, da jo je posilil med študijem.

Bretta Kavanaugha sta dve ženski obtožili posilstva, ameriški predsednik pa je o njunih besedah javno podvomil. | Foto: Reuters Bretta Kavanaugha sta dve ženski obtožili posilstva, ameriški predsednik pa je o njunih besedah javno podvomil. Foto: Reuters

Ameriški predsednik je o resničnosti njunih zgodb podvomil in izjavil, da bi ženski posilstvo že zdavnaj prijavili policiji, če bi se to zares zgodilo. Medtem je Kavanaugha posilstva obtožila že tretja ženska.

Brett Kavanaugh
Novice Še tretja ženska obtožila Kavanaugha spolnih zlorab

Padma Lakshmi se je odločila, da bo s svojim primerom pokazala, da prijava posilstva ni lahka odločitev. "Razumem, zakaj ženske molčijo o tem in nočejo vplesti policije. Leta in leta sem to počela tudi jaz in šele v petek sem tvitnila o tem, kaj se mi je zgodilo pred toliko leti."

V petkovem nizu tvitov je razkrila, da je bila trikrat žrtev spolnih zlorab, prvič že pri sedmih letih, in v kolumni je podrobneje pojasnila, zakaj je o tem molčala.

"Ko sem imela sedem let, se me je očimov sorodnik dotikal med nogami in si mojo roko položil na otrdel penis. Kmalu zatem sem o tem povedala mami in očimu, onadva pa sta me za leto dni poslala v Indijo k starim staršem. Nauk zgodbe je bil: Če govoriš o tem, boš izobčena. Te izkušnje so vplivale na mojo sposobnost zaupanja, potrebovala sem desetletja, da sem zmogla o tem govoriti s svojimi intimnimi partnerji in terapevtom."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Padma Lakshmi (@padmalakshmi) on

Lakshmi je še zapisala, da ima zdaj osemletno hčer, ki jo uči, da ne sme skrivati, če se ji zgodi kaj takšnega. "Zdaj, 32 let po posilstvu, javno govorim o tem, kaj se je zgodilo. S tem ne bom pridobila ničesar, vsi pa bomo ogromno izgubili, če resnici o spolnih napadih določimo rok trajanja in če se držimo zapovedi molka, zaradi katere je bilo skozi generacije moškim dovoljeno, da brez posledic zlorabljajo ženske."

Preberite še:

Bill Cosby
Trendi Žrtve Billa Cosbyja: Našega boja s tem še ni konec
Ne spreglejte