Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
21.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zlatan Čordić Zlatko intervju

Torek, 14. 10. 2014, 21.21

7 let, 12 mesecev

Zlatko: Želim, da mladi preslišijo glasbo in slišijo sporočilo, ki ga z njo dajem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z raperjem Zlatanom Čordićem Zlatkom smo pred izidom njegove nove plošče Živim lajf spregovorili o glasbeni preteklosti in sporočilu, ki ga nosi njegova glasba za prihodnost.

V četrtek predstavljate svoj novi album Živim lajf. Ob vašem glasbenem ustvarjanju smo vajeni, da so besedila zelo tesno povezana z vašim življenjem. Bo tako tudi tokrat? Album Živim lajf je nastajal popolnoma sproščeno, brez kakršnihkoli pritiskov, napetosti in stresa. Vanj je vključen del življenja po tem, ko sem si ustvaril družino, tako da je tudi ta album slika mojega življenja s to spremembo, da se ozira tudi v mojo preteklost in hkrati gleda v prihodnost.

Kot ste omenili, ste si v tem obdobju ustvarili družino. Kako kot raper usklajujete glasbo in družinsko življenje? Obe stvari sta moje življenje, obe stvari sta tudi pozitivna plat mojega življenja in razlog, da vztrajam. Če bi se kdo vmešaval v mojo glasbo, jo kritiziral ali mi jo celo ukradel, se ne bi obremenjeval, ker mi to pove le to, da sem na pravi poti – kar zadeva družino, pa je drugače. Pri družini ni zajebancije, družina je zame sveta.

Večino življenja ste živeli na Fužinah, pred časom pa ste si z družino ustvarili dom na drugem koncu Ljubljane. Kakšno vez še čutite do Fužin? Se radi vračate? Še vedno sem vsak dan na Fužinah. Prvič pridem sem zjutraj, ko pripeljem hčerko v vrtec. Potem sem večino dneva po opravkih, okoli dveh popoldne pridem po njo in greva skupaj domov na kosilo. Skratka vsak dan sem na Fužinah, lahko rečem, da sem več zunaj na Fužinah kot kdo, ki tu živi. Že večkrat sem tudi rekel, da lahko vzameš Fužinca s Fužin, a Fužin iz Fužinca ne moreš. Moj cilj je, da se nekoč vrnem nazaj v to naselje, ker mi je tu všeč in se dobro počutim.

Sta na Fužine navezani tudi vaši hčerki? Starejša, kot ste omenili, hodi tu v vrtec …

S svojo glasbo pogosto opozarjate na aktualna družbena vprašanja. Imate občutek, da s tem vplivate na mlade, da razmišljajo tudi o tem? Opozarjam na aktualna vprašanja, ker sem žalosten, ko vidim, kaj se dogaja v Sloveniji in po svetu. Ljudje sicer poslušajo mojo glasbo, a na žalost pogosto preslišijo sporočilo, jaz pa bi si želel, da preslišijo glasbo in slišijo predvsem sporočilo, ki ga z njo dajem.

Kako vidite razvoj hip hop glasbe v tem obdobju, odkar nastopate tudi sami? V zadnjem času v videospotih namreč vidimo predvsem razkazovanje razkošja. Če v svojih videospotih kažete nage ženske in drage avtomobile, boste seveda pritegnili pozornost ljudi, medtem ko sporočilo te glasbe za njih niti ne bo pomembno. Ljudje so trenutno namreč pod vplivom družbe, ki temelji na materialnih dobrinah. Vrednote so postale dober in drag avtomobil, lepa ženska in podobno, glasba, ki jo predstavljam jaz, pa tega ne potrebuje.

Ameriški rap trenutno temelji na tem, kar sem omenjal prej, a večina ljudi ne ve, da je vse, kar vidijo v teh videospotih, laž. Avtomobili so sposojeni, ženske najete plesalke, denar, v katerem se kopajo raperji, pa lažen, zato so ljudje ob spremljanju teh raperjev, zavedeni.

Kako se torej vi razlikujete od tega?

V svoji karieri ste že pogosto sodelovali z glasbeniki različnih žanrov. Si lahko kaj takega obetamo tudi na novem albumu? Še premalo sem sodeloval z drugimi. Še več tega si želim. Z veliko ljudmi sem sicer že delal. V Sloveniji imamo ogromno nadarjenih glasbenikov, tako da sem projekte delal tudi s kom, za katerega večina ni niti še slišala. Med njimi so tako raperji kot rokerji in pevci popularne glasbe, a mi je vseeno žal, da kljub temu, da veliko delam, nisem v tej smeri naredil še več, saj vsako novo sodelovanje, nova ideja in nov zvok pomenijo korak naprej. Skladba, ki sva jo posnela s Tino Marinšek, Mi je žal je dobro potrdilo tega, saj so jo ljudje vzeli za zimzeleno.

Na svojem novem albumu sem tako sodeloval tudi s pevko Nino Pušlar, raperjem Adamom Veličem, pevko Tamaro in legendarnim slovenskim pevcem Otom Pestnerjem. Pri delu smo se vsi zelo dobro ujeli in zato smo vse tudi posneli zelo hitro in brez kakšnih zapletov.

Kakšno je sporočilo, za katero želite, da bi ga slišali tudi mladi?

Ne spreglejte