Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2013,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

umetnost

Petek, 12. 4. 2013, 14.02

8 let

V Centru in Galeriji P74 na ogled dela Jenny Perlin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Centru in Galeriji P74 bo potekal pogovor z ameriško vizualno umetnico Jenny Perlin, uro zatem pa bodo odprli tudi razstavo njenih del pod naslovom The Same Moon Everywhere.

Umetnica Jenny Perlin, ki se bodo danes, 12. aprila, ob 18. uri predstavila v javnem pogovoru, kjer bodo uro pozneje v Centru in Galeriji P74 odprli njeno razstavo, se v svojih projektih ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami zgodovine, literature, lingvistike in kulture.

Na razstavi bo premierno predstavljen videoThe Same Moon Everywhere (Povsod je enaka luna). Video je metafora spomina, ki ga umetnica vizualizira s pajkovo mrežo, Jakobovo lestvijo ter hodnikom, napolnjenim z dokumenti in likovnimi deli. Filmska naracija poteka nelinearno, med osebnimi spomini, poetičnimi asociacijami in fiktivnostjo, so o projektu zapisali v galeriji.

Preizpraševanje spomina Perlinova je dejala, da njeni projekti "od gledalca zahtevajo, da preizprašuje svoj odnos do kulturnih narativov". Sama kot arheolog ustvarja s fragmenti, spekulacijami, hipotezami in domisleki. "To se dogaja v prostoru, kjer se premikam in izumljam, kamor umeščam svojo umetniško prakso," je pojasnila.

Umetniško ustvarjanje Perlinove se s področji videa in filma večkrat širi tudi na področja risbe, knjige umetnika, posterjev in instalacije. Na vseh področjih pa se umetnica poglobljeno ukvarja z načini, kako se družbene nepravilnosti odražajo v najmanjših aspektih vsakdanjega življenja.

Naj gre za kopiranje računa iz Wall-Marta ali snemanje v dokumentarni maniri, njeno zanimanje je povezano z vprašanji, kako zgodovinske izjave usodno vplivajo na drobne detajle človeškega izkustva.

Risbe kot prevodi zgodovin Risbe Perlinove delujejo v skladu z dokumentaristično tradicijo – a tudi proti njej. Njena dela so največkrat prevodi spomina in različnih zgodovin: osebne zgodovine, zgodovine določenega mesta ali lokacije, kulturne in nacionalne zgodovine. Te naracije se križajo, podpirajo in si tudi nasprotujejo.

Ob razstavi tudi izid knjige umetnika

Jenny Perlin je po študiju filma in kulturnih študij na Univerzi Brown končala šolanje na Inštitutu šole za umetnost v Chicagu in podiplomski študij v sklopu programa Whitney Independent v New Yorku. Umetnica, ki je za svoje delo prejela več nagrad, zadnja leta poučuje film in instalacijo na kolidžu Hampshire. Njena dela so bila na ogled v številnih pomembnih razstaviščih, kot sta newyorški P.S. 1/MoMA in dunajski Kunsthalle Exnergasse.

Ob razstavi v Centru in Galeriji P74 napovedujejo tudi izid nove knjige umetnika, prav tako z naslovom The Same Moon Everywhere.

Ne spreglejte