SiolNET. Trendi Svet znanih
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je Michael Gambon, profesor Dumbledore iz filmov o Harryju Potterju

0,28

termometer

Michael Gambon | Med letoma 2004 in 2011 je navduševal ljubitelje filmov o Harryju Potterju in njegovih dogodivščinah na čarovniški šoli Bradavičarka. Kot ravnatelj Dumbledore je zaigral v šestih od osmih filmov.  | Foto: Guliverimage
Med letoma 2004 in 2011 je navduševal ljubitelje filmov o Harryju Potterju in njegovih dogodivščinah na čarovniški šoli Bradavičarka. Kot ravnatelj Dumbledore je zaigral v šestih od osmih filmov. Foto: Guliverimage

V 83. letu starosti je umrl irsko-angleški igralec Michael Gambon, ki je v pet desetletij dolgi karieri osvojil dve nagradi igralskega ceha in štiri bafte. Navdušenci nad Harryjem Potterjem ga poznajo kot profesorja Albusa Dumbledorja, ravnatelja Bradavičarke.

Kot je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila igralčeva družina, je Gambon po pljučnici mirno umrl v bolnišnici z družino ob strani.

Gambon je igralsko kariero začel z Laurenceom Olivierjem kot eden izmed začetnih članov britanskega kraljevega gledališča. Leta 1999 mu je takratna britanska kraljica Elizabeta II. za igralske dosežke podelila naziv vitez.

Z vlogo Dumbledorja navduševal ljubitelje filmov o Harryju Potterju

Med letoma 2004 in 2011 je navduševal ljubitelje filmov o Harryju Potterju in njegovih dogodivščinah na čarovniški šoli Bradavičarka. Kot ravnatelj Dumbledore je zaigral v šestih od osmih filmov. V tej vlogi je Gambon zamenjal umrlega Richarda Harrisa.

Število njegovih vlog na televiziji, filmu, radiu in v gledališču je sicer izjemno. Med drugim je znan tudi po vlogi francoskega detektiva Julesa Maigreta v seriji Maigret na televiziji ITV in po vlogi v BBC-jevi seriji The Singing Detective.

Miriam Margolyes Trendi 82-letna igralka iz Harryja Potterja gola pozirala za naslovnico revije #foto Ljubitelji Harryja Potterja v Hamburgu Trendi Ljubitelji Harryja Potterja postavili nov svetovni rekord Angus Cloud Trendi Znan je vzrok smrti mladega igralca
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin