Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
23.31

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

Natisni članek

princesa Leonora princesa Španija kraljeva družina

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 23.31

6 mesecev

Španska princesa prestopila prag polnoletnosti, kakšna bo njena vloga?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45
princesa Leonora, kralj Felipe | Španska princesa Asturije Leonor je prestolonaslednica na španskem prestolu, takoj za svojim očetom, kraljem Felipejem VI., na fotografiji. | Foto Profimedia

Španska princesa Asturije Leonor je prestolonaslednica na španskem prestolu, takoj za svojim očetom, kraljem Felipejem VI., na fotografiji.

Foto: Profimedia

Španska princesa Leonor je danes prestopila prag polnoletnosti in dopolnila 18 let. Kot bodočo prestolonaslednico pa mlado Španko ta prelomnica postavlja v središče pozornosti, saj se v javnosti pojavljajo vprašanja, kakšna bo vloga mlade princese kot odrasle in polnoletne članice kraljeve družine.

Španska princesa Asturije Leonor je danes, 31. oktobra, dopolnila 18 let. Kot poroča BBC, bo njeno praznovanje rojstnega dne v španskem parlamentu zaznamovano s formalno slovesnostjo, na kateri bo prisegla zvestobo ustavi, nato pa prejela medalji kongresa in senata.

Ne eni izmed še neobjavljenih fotografij je mlada princesa držala tudi pokal svetovnih prvakov v nogometu, ki ga je leta 2010 osvojila španska nogometna reprezentanca. | Foto: Profimedia Ne eni izmed še neobjavljenih fotografij je mlada princesa držala tudi pokal svetovnih prvakov v nogometu, ki ga je leta 2010 osvojila španska nogometna reprezentanca. Foto: Profimedia

V pričakovanju dogodka je španska kraljeva družina objavila niz fotografij princese, med katerimi jih veliko še ni bilo objavljenih. Med drugim tudi fotografijo njenega prvega šolskega dne, ko ji je ob strani stala njena mati, kraljica Letizia, in njen oče, kralj Felipe VI., ki je bil takrat še princ. Ne eni izmed fotografij je mlada princesa držala tudi pokal svetovnih prvakov v nogometu, ki ga je leta 2010 osvojila reprezentanca Španije.

Princesa Leonora in španska prestolonaslednica, ki je danes dopolnila 18 let. Na fotografiji s svojo sestro Infanto Sofio. | Foto: Guliverimage Princesa Leonora in španska prestolonaslednica, ki je danes dopolnila 18 let. Na fotografiji s svojo sestro Infanto Sofio. Foto: Guliverimage

Princesi bodo priredili tudi sprejem v kraljevi palači v Madridu, ki mu bo sledilo družinsko srečanje v palači El Pardo, tik pred prestolnico, poroča BBC, s čimer želijo poudariti pomen njenega rojstnega dne, saj s polnoletnostjo princesa postaja zelo javna oseba.

Po gimnaziji se je avgusta podala na vojaško urjenje na splošno vojaško akademijo

Kot je zapisala kraljeva biografinja Carmen Remírez de Ganuza, bo princesa Leonor morala ustvariti svojo lastno zgodbo, ki trenutno še ni čisto jasna, prav tako pa se bo morala povezati s svojo digitalno generacijo. Maja je princesa Asturije končala dveletno mednarodno gimnazijo na šoli UWC Atlantic College v Walesu v Veliki Britaniji, ob prejetju diplome pa je njen mentor pohvalil njeno "neomajno strast do učenja, do razumevanja ljudi in raziskovanja različnih perspektiv" ter tudi njen smisel za humor.

Princesa Asturije Leonora (v sredini) s svojo mamo in sestro | Foto: Guliverimage Princesa Asturije Leonora (v sredini) s svojo mamo in sestro Foto: Guliverimage

Avgusta je začela svojo triletno vojaško urjenje na splošni vojaški akademiji v Zaragozi, usposabljanje pa bo eno leto opravljala še na mornariški akademiji v Galiciji ter še eno leto na letalski akademiji v Murciji. Tako kot njeni sošolci je tudi Leonor izvajala vaje, oblečena v baretko in uniformo, prejela pa je tudi ceremonialni meč.

Pred desetimi dnevi prvič vodila lastno prireditev

20. oktobra je princesa Leonora vodila lastno podelitev nagrad princese Asturijske. Nagrado je med drugim podelila trikratni dobitnici oskarja Meryl Streep in japonskemu romanopiscu Harukiju Murakamiju. Nagrajencem je podelila skulpturo španskega umetnika Joana Mirója in denarno nagrado v višini 50 tisoč evrov, ob tem pa zbranemu občinstvu dejala, da "popolnoma razume svoje dolžnosti in se jih dobro zaveda". 

Prihaja "leonormanija"?

A kot še poudarja BBC, bo imela princesa Leonor poleg institucionalnega položaja še drugo, manj slovesno vlogo španske zvezdnice, saj se glede na povečano zanimanje že govori o tako imenovani "leonormaniji". Princeso so tako v začetku leta tudi romantično povezovali z nogometašem Barcelone in Španije Pablom Martínom Páezom Gaviro, bolj znanim kot Gavi, a govorice so se izkazale za neresnične, vseeno pa se kaže možnost, da mlada princesa sčasoma postane del pop kulture.

"Od svojega očeta, kralja Felipeja, je podedovala njegovo predanost kroni, njegove izjemno vljudne manire, njegov stalni nasmeh in prijaznost," je v knjigi o Leonor zapisal novinar Jesús Reyes, medtem ko je dodal, da je svoj okus za modo podedovala po materi. Vsekakor pa bo princesa Leonora šele v obdobju po svojem 18. letu ugotovila, ali bo veliko več kot zgolj institucionalna osebnost.

Preberite še:

Karel III. in Emmanuel Macron
Novice Kralj Karel III. ob začetku obiska v Franciji položil venec k Slavoloku zmage
kralj Karl XVI. Gustav
Trendi Švedski kralj praznuje 50 let na prestolu
kralj Karel III.
Trendi Britanski kralj Karel III. se je na obletnico smrti spomnil svoje matere
Nizozemske princese Ariane, Amalia and Alexia
Trendi Članica kraljeve družine prihaja v šolo pri Trstu
Ne spreglejte