Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 12. 2015,
13.18

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slavko Avsenik Arsen Dedić

Četrtek, 24. 12. 2015, 13.18

4 leta, 9 mesecev

Slavne osebe, ki so nas zapustile leta 2015

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Leta 2015 so nas zapustila nekatera velika imena tako domače kot tuje scene.

Anita Ekberg

V starosti 83 let je januarja po hudi bolezni umrla švedska igralka in manekenka Anita Ekberg, najbolj znana po vlogi v Fellinijevi klasiki Sladko življenje.

Kemal Monteno

Januarja je v 67. letu umrl Kemal Monteno, sarajevski glasbenik in kantavtor. Svojo kariero je začel na festivalu Vaš šlager sezone leta 1967, nato pa sodeloval s številnimi glasbeniki in glasbenicami, kot so Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Gabi Novak, Tereza Kesovija in drugi.

Demis Rusos

Januarja je umrl eden najuspešnejših grških glasbenikov in lomilec src po vsem svetu Demis Rusos. Star je bil 68 let.

Leonard Nimoy

Februarja je ljubitelje in ljubiteljice Zvezdnih stez razžalostila vest o smrti igralca Leonarda Nimoya, najbolj znanega po svoji vlogi Spocka v seriji Star Trek. Umrl je star 82 let.

Vlada Divljan

V 56. letu starosti je marca umrl Vlada Divljan, srbski glasbenik, ki se je v glasbeno zgodovino zapisal predvsem kot pevec skupine Idoli, skladal pa je tudi filmsko in otroško glasbo. Po letu 1991 je živel v Avstraliji in Srbiji, nazadnje pa na Dunaju, kjer je umrl.

B. B. King

Maja je v Las Vegasu umrl B. B. King, eden najboljših kitaristov vseh časov in med drugim mentor Erica Claptona. Neumorno je koncertiral vse do lanskega leta, imel je tudi do 300 koncertov letno. Je prejemnik 15 grammyjev, tudi tistega za življenjsko delo, ki ga je dobil že leta 1987. Umrl je star 89 let.

Christopher Lee

Junija se je poslovil britanski igralec Christopher Lee, ki je na filmskem platnu upodobil Drakulo, v Gospodarju prstanov je bil Sarum, nastopil je tudi v Vojni zvezd. Leta 2011 je obiskal Grossmanov filmski festival v Ljutomeru. Star je bil 93 let.

Slavko Avsenik

Julija je v 86. letu starosti umrl Slavko Avsenik, ki skupaj z bratom Vilkom velja za največkrat izvajanega in najbolj prodajanega avtorja narodno-zabavne glasbe v Evropi. Je avtor skladbe Na Golici, ki je doživela 600 predelav in velja za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu.

Omar Sharif

Julija je umrl igralec Omar Sharif, znan po vlogah v klasikah Lawrence Arabski in Doktor Živago. Star je bil 83 let.

Arsen Dedić

Avgusta je v zagrebški bolnišnici v 78. letu umrl hrvaški kantavtor Arsen Dedić. Dedić je bil eden od najznamenitejših hrvaških skladateljev in kantavtorjev, utemeljitelj šansona na Hrvaškem, književnik in pesnik ter mož Gabi Novak. Za svoja dela je prejel številne nagrade, v slovenska srca pa se je zapisal s skladbo Pegasto dekle, ki sta jo napisala Jure Robežnik in Elza Budau.

Wes Craven

Avgusta se je poslovil režiser filmov More v ulici Brestov in Krik Wes Craven. Star je bil 76 let.

Aleksander Valič

Oktobra je v 97. letu umrl slovenski gledališki in filmski igralec Aleksander Valič. Med drugim je igral v prvem slovenskem zvočnem igranem celovečercu Na svoji zemlji, leta 2008 pa je prejel tudi Borštnikov prstan za življenjsko delo.

Moira Orfei

Novembra je v 84. letu umrla cirkuška artistka Moira Orfei, ki se je s svojim cirkusom pogosto ustavila tudi v Sloveniji.

Simona Weiss

Decembra je v 53. letu po hudi bolezni umrla pevka Simona Weiss, ki je v devetdesetih veljala za kraljico slovenskih src s skladbami, kot so 5 poljubov, Vzela sem si Štajerca, Tisoč želja in Mati. Posnela je 20 albumov in več kot 200 skladb. Zadnje desetletje se je posvečala predvsem študiju psihologije in otrokom z avtističnimi motnjami.

Scott Weiland

Decembra je zaradi prevelikega odmerka drog umrl Scott Weiland, star 48 let. V devetdesetih je sooblikoval ameriško grunge sceno s skupino Stone Temple Pilots, leta 2002 pa je združil moči s kitaristom Slashem iz Guns'n'Roses in postal glas skupine Velvet Revolver.

Robert Loggia

Decembra se je poslovil 85-letni igralec Robert Loggia, ki je blestel predvsem v vlogah mafijcev. Najbolj si ga bomo zapomnili po vlogah v filmu Brazgotinec in seveda po vlogi v Sopranovih.

Ne spreglejte