Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 8. 2014,
12.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Laibach festival

Nedelja, 3. 8. 2014, 12.24

8 let

Schengenfest: Die Antwoord zatresel temelje hiš na obeh straneh meje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvi dan glasbenega festivala Schengenfest je postregel z nastopi znanih imen svetovnih glasbenih odrov, ki so dodobra razgrela zbrano množico in poskrbela za odličen uvod v tridnevno dogajanje.

Vinica se je letos že dan pred uradnim začetkom festivala, za katerega pravijo tudi, da je največji in najbolj seksi v Sloveniji, prebudila ob četrtkovem koncertu Vlada Kreslina. Ob njem so lahko uživali vsi tisti, ki so se modro odločili, da bodo izkoristili priložnost, ki jim jo ponuja organizator, in svoje mesto za šotorjenje v manjši gneči poiskali dan prej, kot so bili navajeni v preteklih letih.

Vrsta, ki ji ni bilo videti konca Zaradi te odločitve se jim je zelo verjetno že dan zatem pošteno smejalo, ko so videli, da bi v nasprotnem primeru delili usodo množice, ki je na to, da bi svojo vstopnico zamenjala za zapestnico, ki omogoča vstop na prizorišče, čakala debeli dve uri.

Ob tem so od 19. ure lahko prisluhnili glasbenim skupinam Kuga, High 5 in Moveknowledgement, ki so ogrevale ozračje pred težko pričakovanimi nastopi Laibachov, ti so v svoji znani podobi presenetili tudi nekatere obiskovalce festivala, ki so njihovi glasbi prisluhnili prvič.

Laibach so Slovenci? Močna vizualna podoba je v kombinaciji s skladbo z nove plošče Spectre, Evrovision tako presenetila tudi starejši par iz Velike Britanije, ki nas je med poslušanjem vprašal, kdo so izvajalci na odru, nato pa še, iz katere države prihajajo, in bil nad odgovorom vidno presenečen.

Preostalo občinstvo se je resnično zdramilo šele ob skladbi The Whistleblowers in zdelo se je, da se je prizorišče ob Kolpi končno napolnilo z množico ljudi, obljubljalo jo je nepregledno število šotorov, ki so stali ob prizorišču.

Veliki finale večera v znamenju Die Antwoord Energija pod odrom se je vztrajno stopnjevala vse do trenutka, ko so Laibach zbrano množico pahnili v hipnotični ritem skladbe Tanz mit Laibach in nas zapustili ravno v trenutku, ko bi želeli še. Natančno upoštevanje urnika nastopajočih je namreč klicalo po južnoafriški zasedbi, ki je dobro ogretim ušesom prišla ponudit odgovor.

Prvi je na oder stopil, sodeč po maski, ki jo nosi bolj sramežljivi del tria, DJ Hi Tek, ki je s samosvojim uvodom v skladbo Fok Julle Naaiers poskrbel, da so se ob nizkih tonih zatresli temelji hiš na obeh straneh schengenske meje. Šele nekaj minut zatem sta se mu na Schengenfestovem glavnem odru pridružila tudi Ninja in Yo-Landi, vsi skupaj pa so ustvarili neonsko oranžno vizualno podobo, ki se je nato med nastopom večkrat spremenila.

Ko Ninja zaplava med občinstvo Pogumnejši del skupine, Ninja, se je med nastopom dvakrat lotil prav posebnega podviga, za izvedbo katerega je, sodeč po številnih neuspelih poskusih, ki so se zapisali v glasbeno zgodovino, treba zbrati kar nekaj poguma – skok z odra med množico. Tej ga je uspelo uloviti in v prvem poskusu, le nekaj trenutkov zatem, vrniti nazaj na mesto odskoka.

Nad odzivno publiko vidno navdušeni Die Antwoord so z energijo, s katero jih je občinstvo še posebej intenzivno polnilo, prav v nastop ta vložili sleherni košček sebe in ga sklenili z nič manjšim pompom, kot so ga začeli, k temu sta pripomogli tudi plesalki, ki sta v Slovenijo prinesli tverkanje, kot ga sicer lahko vidimo le v glasbenih videospotih.

Nekaj deset minut čez eno so tako nizki toni popolnoma potihnili in prostor je zavzel Kiril Djaikovski, ki je ob nekoliko bolj umirjenih ritmih prisotne prijetno zazibal v konec večernega spektakla ter s tem potegnil črto pod prvim dnevom Schengenfesta.

Ne spreglejte