Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 1. 2023,
10.19

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

2

Natisni članek

Anderson Cooper princ Harry

Ponedeljek, 9. 1. 2023, 10.19

1 leto, 3 mesece

"Za komentar smo prosili Buckinghamsko palačo, toda ..."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

2

Harry | Foto Profimedia

Foto: Profimedia

V torek izide dolgo pričakovana in napovedovana biografija britanskega princa Harryja. O nekaterih še nikoli slišanih podrobnostih je pred tem spregovoril v odmevnem TV-intervjuju.

V nedeljo zvečer so na ameriški TV-mreži CBS v informativni oddaji 60 minutes predvajali intervju s princem Harryjem, ta je v pogovoru z voditeljem Andersonom Cooperjem izrekel kar nekaj težkih besed na račun kraljeve družine.

Ob tem je Cooper dejal, da so za komentar prosili tudi Buckinghamsko palačo. "Zahtevali so, da jim še pred predvajanjem pokažemo prispevek, da bodo nato razmislili, ali bodo odgovorili," je povedal in poudaril: "Tega nikoli ne počnemo."

Princ Harry je v intervjuju spregovoril o vrsti tem, od smrti svoje matere Diane do razdora z bratom Williamom, ki se je po Harryjevih besedah začel že kmalu po materini smrti. Vse od takrat sta namreč živela vsak zase, je zatrdil mlajši sin kralja Karla III. in dodal, da je med njima vladalo precejšnje rivalstvo.

William in Harry | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ko je Harry prišel na Eton, prestižno srednjo šolo, mu je William, ki je prav tako obiskoval to šolo, menda dejal, naj se pretvarja, da se ne poznata: "Takrat me je to zelo bolelo, nisem si znal razložiti. Dolgo se nisva videla in pričakoval sem, da se bova končno spet družila, on pa mi je rekel, da se v šoli pretvarjava, da se ne poznava."

"Zadnje, kar je mami videla, je bila bliskavica"

Ko je imel 20 let, je Harry želel videti policijsko poročilo o nesreči v pariškem tunelu, v kateri je umrla njegova mama. "Hotel sem dokaze," je pojasnil v intervjuju, "dokaz, da je bila v avtu. Dokaz, da je bila poškodovana. In dokaz, da so isti paparaci, ki so jo zasledovali, posneli tudi fotografije, kako leži v razbitinah avtomobila."

O fotografijah materine nesreče se je razpisal tudi v biografiji in v njej zapisal: "Pred tem se nisem zavedal, da je bilo zadnje, kar je mami videla, bliskavica."

Harry | Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ko je Diana umrla, sta bila z Williamom na počitnicah v gradu Balmoral na Škotskem. Zjutraj ga je zbudil oče in mu povedal, da njegove matere ni več.

Ob tem je Anderson Cooper prebral odlomek iz Harryjeve knjige, v kateri je ta zapisal očetove besede: "Trudili so se, dragi fant. Bojim se, da jim ni uspelo."

"Ni me objel," je še zapisal o očetu v tistem trenutku, "že v normalnih okoliščinah mu kazanje čustev ni šlo od rok. Prijel me je za koleno in rekel: 'Vse bo okej.' Ampak po tistem zelo dolgo nič ni bilo okej."

Harry je spregovoril tudi o hudem prepiru o svoji ženi Meghan Markle, v katerem ga je William fizično napadel, ter o tem, kako sta pozneje z ženo odšla čez lužo, da bi pobegnila pred krutim britanskim tiskom. Ob tem ga je v intervjuju Cooper vprašal, zakaj se ob kraljevih dolžnostih nista odrekla tudi kraljevim nazivom vojvode in vojvodinje Sussekške.

Harry | Foto: Profimedia Foto: Profimedia

"Kaj pa bi to spremenilo," je odvrnil Harry, nato pa na vprašanje, zakaj zdaj z družino obračunava tako javno, dejal: "Kadarkoli sem se poskušal pogovoriti za zaprtimi vrati, so v medije začele curljati zgodbe o meni in moji ženi. Zato sem zdaj začel uporabljati jezik, ki ga bodo morda razumeli. Resnico bom povedal sam, ne prek nekoga drugega, neimenovanega vira, ki tabloide hrani z lažmi in s tem bralce uperja proti moji družini."

Z bratom in očetom trenutno ni v stiku, je še povedal, z njima ni govoril "že nekaj časa". Možnosti, da bi se vrnil kot polnopravni član kraljeve družine, ne vidi, po drugi strani pa upa na spravo z vsemi. "Zdaj so oni na vrsti," je dejal, "z Meghan sva večkrat poudarila, da se bova javno opravičila za vse, kar sva storila napak, toda nihče ni povedal ničesar konkretnega. Pogovor mora biti konstruktiven, zaseben in ne sme priti v medije."

Preberite še:

princ Harry
Trendi Princ Harry iskreno: Po smrti matere sem jokal le enkrat
Meghan Markle, princ Harry
Trendi Princ Harry o vročih prizorih svoje žene: Potreboval bi terapijo, da bi si jih izbil iz glave
The Sun
Trendi Princ Harry v uniformi nacista: trdi, da sta jo predlagala William in Kate
Ne spreglejte