Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2013,
11.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

izključitev Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 4. 4. 2013, 11.19

7 let, 12 mesecev

Pesnika Čučnik in Šteger razočarana nad razmerami v PEN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pesnik Primož Čučnik meni, da bi morali problem glede članstva Janeza Janše rešiti znotraj društva, Aleš Šteger pa se boji, da žrtev "postopka" ni Janša, pač pa PEN.

Čučnik, ki je na spletni strani LUD literature objavil svoje razmišljanje o trenutni problematiki Slovenskega centra PEN, pravi, da sicer kot nečlan PEN notranjih razmerij v društvu ne pozna, da pa ga je zmotilo, "da je šla zadeva v medije". PEN je bil ustanovljen zato, da je lahko branil svobodo izražanja, danes pa je, tako Čučnik, svoboda govora velika, problem pa je v tem, da govorimo v prazno oziroma da se naša beseda redko sliši. "Ne sliši se vsakogar, če pa je govora o nekdanjem premierju, potem se to sliši povsod," je bil kritičen Čučnik.

Čučnik: V tujini obravnavajo zaprtja in pobijanja pisateljev in novinarjev Čučnik ocenjuje, da trenutni problem, s katerim se ukvarja Slovenski PEN, poteka na čisto drugi valovni dolžini kot v centrih PEN po svetu. Tam obravnavajo zaprtja in pobijanja pisateljev in novinarjev in se dejansko ukvarjajo z borbo za svobodo govora, je pojasnil Čučnik.

Šteger: Izključitev slabi PEN kot institucijo Šteger pa je dejal, da je Slovenija edina država nekdanjega vzhodnega bloka držav, ki je prešla tranzicijo z ohranitvijo obeh pisateljskih društev - Društva slovenskih pisateljev (DSP) in Slovenskega centra PEN - ki sta ostala vseskozi nedotaknjena. Drugod je prihajalo do razkolov in do množitve pisateljskih društev. Pri nas pa se to ni zgodilo, kar Šteger pripisuje modrosti in strpnosti različno mislečih ljudi. To je bila obenem tudi velika moč PEN, je poudaril pesnik, ki je bil nekoč član Slovenskega centra PEN, a je zaradi neaktivnosti pred leti izstopil.

Glede izključitve Janše je Šteger izrazil bojazen, da ne glede na to ali je izključitev upravičena ali ne, posledično slabi institucijo. PEN je bila institucija, ki je ni mogla zlomiti niti partijska prisila, ne politična marginalizacija v demokratičnem okolju, čemur je po Štegrovem mnenju botrovalo prav heterogeno sestavljeno članstvo.

Janša želi citate spornih izjav Janša je v svojem odzivu upravni odbor pozval, naj mu posreduje citate izjav, ki naj bi bile v nasprotju s pravili PEN. Na vprašanje STA, ali se namera pritožiti na sklep upravnega odbora, pa so iz službe za odnose z javnostmi SDS sporočili, da Janša doslej ni prejel nobenega sklepa upravnega odbora Slovenskega PEN glede njegove izključitve.

Strojan: Janša ostaja član centra PEN Kot je za Odmeve TV Slovenija v sredo povedal predsednik Slovenskega centra PEN Marjan Strojan, bo v teh dneh Janši poslal sklep upravnega odbora, v katerem je med drugim zapisal, da Janša ostaja član centra PEN, dokler skupščina ne bo obravnavala njegove pritožbe.

Ne spreglejte