Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2013,
9.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dunaj

Torek, 9. 7. 2013, 9.04

8 let

Na Dunaju jeseni razstava najboljših fotografij World Press Photo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V dunajski galeriji Westlicht bodo od 6. septembra do 13. oktobra na ogled najboljše fotografije lanskega leta, ki so bile izbrane na mednarodnem fotografskem natečaju World Press Photo.

Potujočo razstavo si v 45 državah vsako leto ogleda več kot tri milijone obiskovalcev. Na ogled bodo fotografije 54 avtorjev iz 33 držav.

Fotografije je izbrala 19-članska mednarodna žirija Fundacije World Press Photo s sedežem v Amsterdamu, in sicer izmed več kot 100.000 prispelih fotografij. Razstava tako prikazuje največje dosežke mednarodnega fotoreporterstva preteklega leta.

Razstavljene fotografije prikazujejo najpomembnejše dogodke in dramatične trenutke, ki so zaznamovali preteklo leto, in so razdeljene na pet tematskih sklopov: politika, šport, kultura, okolje in znanost.

Za zmagovalko leta 2012 je bila razglašena fotografija švedskega fotografa Paula Hansena. Ta prikazuje skupino besnih in žalostnih moških, ki na čelu pogrebnega sprevoda nosijo v rjuhe zaviti trupli otrok. Fotografija je bila posneta na pogrebu dveletne Suhaib in njenega triletnega brata Mohameda, ki sta umrla v izraelskem raketnem napadu na palestinsko ozemlje.

Prvo nagrado v kategoriji šport je prejel Chen Wei Seng iz Malezije, ki je v svoj objektiv ujel trenutek ob koncu nevarne tradicionalne dirke z biki, ki je potekala čez riževa polja na vzhodu Sumatre.

Neodvisna organizacija World Press Photo že od leta 1955 vabi fotoreporterje sveta, da se udeležijo fotografskega tekmovanja. Ustanovljena je bila z namenom podpirati in po vsem svetu promovirati delo poklicnih fotoreporterjev.

Organizacija vodi obsežen razstavni program in poleg tega skrbno spremlja napredek v fotoreporterstvu. Organizira tudi seminarje in delavnice za fotografe, fotografske agencije ter urednike v deželah v razvoju.

Ne spreglejte