Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Nedelja,
22. 10. 2017,
9.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

3

Natisni članek

Michelle Obama Bela hiša Melania Trump

Nedelja, 22. 10. 2017, 9.02

6 let, 6 mesecev

Melania Trump bolj varčna kot Michelle Obama

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

3

melania trump, michelle obama | Foto Twitter

Foto: Twitter

Prva dama ZDA Melania Trump ima precej manj osebja kot njena predhodnica Michelle Obama ter je ena izmed najbolj varčnih ameriških prvih dam.

Soproga predsednika ZDA Donalda Trumpa je od junijske selitve v Belo hišo - njeno podaljšano bivanje v New Yorku zaradi sinovega šolanja je davkoplačevalce precej udarilo po žepu - precej zmanjšala proračun, ki ga je za svoje osebje imela njena predhodnica.

Sevničanka, ki čedalje bolj prevzema dolžnosti kot prva dama, je precej zmanjšala število osebja, ki ji pomaga opravljati njene dolžnosti, in posledično znižala finančna sredstva, namenjena njihovi plači. V času prvega leta prvega mandata nekdanjega predsednika Baracka Obame je njegova soproga Michelle zaposlovala 16-člansko osebje, ki je davkoplačevalce v tistem letu skupaj stalo 1,24 milijona dolarjev. Od junija za Melanio dela štiričlansko osebje, njihove plače pa bodo na leto skupaj znašale 486.700 dolarjev, razkriva poročilo, ki ga Bela hiša vsako leto pošlje kongresu.

Michelle imela bolj ambiciozen program

V poročilu Bela hiša priznava, da poleg osebja, naštetega v poročilu, zaposlujejo še dodatne ljudi. Tudi če vštejemo te, je osebje Melanie precej manjše od tistega, ki ga je imela Michelle. Melania ima skupaj devet pomočnikov, Michelle pa jih je imela kar 24. Razliko v številu osebja gre po pisanju nekaterih ameriških medijev pripisati tudi bolj ambiciozni in obsežni agendi, ki jo je imela ob prihodu v Belo hišo leta 2008 Michelle Obama. Za primerjavo: Hillary Clinton je imela kot prva dama 19-člansko osebje, njena naslednica v Beli hiši Laura Bush pa najmanj 18-člansko osebje.

Michelle je ustrahovala uslužbence

Ob tem pa tabloid Radar Online poroča, da je njeno osebje  Michelle klicalo "kraljica zlobe" zaradi njenih izbruhov jeze in strogega odnosa. Alyssa Mastromonaco, nekdanja namestnica vodje osebja Baracka Obame, je med promocijo svoje knjige v intervjuju za The Times povedala, da je Michelle v resnici tista, ki v družini Obama nosi hlače, enako je bilo tudi v Beli hiši, ko so zaposleni vedeli, da so v velikih težavah, če so kakor koli ujezili tedanjo prvo damo.

Po besedah Melanijine tiskovne predstavnice se je prva dama namenoma odločila za zmanjšanje števila osebja. "Kot pri vseh stvareh je tudi pri najemanju ljudi zelo načrtna in se osredotoča na kakovost, ne na količino," je pojasnila Stephanie Grisham za ameriške medije. "Zanjo je pomembno, da je ekipa dobro prilagojena ciljem, ki jih želi doseči kot prva dama, ter da vsi dobro sodelujejo. Poleg tega želi biti varčna z davkoplačevalskim denarjem," je dodala.

Ne spreglejte