SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Martinovanje: Iryna Osypenko na Goriškem, Jure Štekar delovno doma

4

termometer

Martinovanje je praznik, posvečen svetemu Martinu, svetniku, ki mošt spremeni v vino. Je simboličen sklep celoletnega vinogradnikovega dela, nazdravi ga z vinom.

Poklicali smo nekaj slovenski znanih obrazov in jih povprašali, kaj jim pomeni martinovo in kje ga bodo praznovali.

Voditelj na Planet TV Marko Potrč za letos še ne ve, ali bo šel na kakšno martinovanje. "Seveda pa sem že bil, saj sem Štajerec." Priznava, da največkrat ni bilo časa, in predvideva, da bo tako tudi letos. Če je že šel, je to bilo v Mariboru na prostem, saj je navdušen nad tamkajšnjo gostinsko ponudbo, a dodaja, da se kljub prazniku vina na teh zabavah nikoli ni napil.

Manekenka Iryna Osypenko Nemec se je martinovanja že večkrat udeležila in tradicionalni praznik vina ji je zelo všeč. Letos ga bo s prijatelji preživela na Goriškem.

Za pevko Nuško Drašček ima martinovanje poseben pomen, saj sta njen oče in brat oba Martina in je to družinski praznik. Ta konec tedna zabave ne bo, saj je Nuška na tekmovanju v tujini, a ko pride nazaj, nekaj zagotovo bo, seveda v družinskem krogu.

Štajerska glasbena skupina Mi2 na martinovanje ne bo prepevala skupaj, zagotovo pa bodo po kakšnih kleteh individualno kaj zapeli.

Jure Štekar, fant iz šova Ljubezen na deželi, bo dni preživel delovno. Ves mesec november in nato še december ima njihov kmečki turizem polno zasedene konce tedna, tako da veliko od praznika vina ne bo imel. Šmartno v Goriških brdih je vsako leto znano po tem, da za najlepši jesenski praznik priredijo večdnevno praznovanje, ki se ga je Jure s kolegi rad udeležil. Letos žal ne bo tako.

Pevka Nuša Derenda že nekaj let na martinovo ne nastopa, a kakšne posebne zabave tudi ne pričakuje. V nedeljo bo na sporedu klasična pojedina, ki jo bo sama pripravila, v družinskem krogu. "Nikoli pa se ne ve, ali bomo s prijatelji kosilo še kje nadaljevali," je v smehu sklenila Nuša.

Voditelj oddaje Raketa pod kozolcem, Boštjan Romih, bo letos s svojo ekipo, v zasebnem krogu, ki skupaj ustvarja oddajo, martinoval v Šmartnem ob Paki. "Priznam, da sem na martinovanju bil samo enkrat, čeprav mi vinska kultura zelo veliko pomeni. Rad okušam in spoznam vina."

Nina Šušnjara, modna oblikovalka, martinovega zaradi obilice dela pravzaprav nikoli ne praznuje in nekaj podobnega bo tudi ta konec tedna. "Obvezno pa si privoščim kosilo, ki je 'must have' v tem času. Mlinci, račka in rdeče zelje."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin