Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
1. 6. 2016,
8.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

1

Natisni članek

Klemen Slakonja Matej Rauh Adrifund crowdfunding TheMockingbirdMan

Sreda, 1. 6. 2016, 8.25

6 let, 6 mesecev

V zameno za podporo novega videa o Trumpu je Slakonja pripravil nagrade

Klemen Slakonja podporo za nov spot o Trumpu išče pri oboževalcih

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

1

Klemen Slakonja

Televizijski voditelj, igralec in komik Klemen Slakonja po uspešnici Putin, Putout pripravlja imitacijo ameriškega poslovneža Donalda Trumpa. V zameno za finančno podporo na slovenski platformi za množično financiranje Adrifund ponuja nagrade.

Produkcijo uspešnice z YouTuba Putin, Putout, kjer je imitiral ruskega predsednika Vladimirja Putina, je Slakonja v celoti financiral s svojimi prihranki.

Video je od konca februarja do danes zbral že več kot 5,6 milijona ogledov, kljub visoki številki pa mu ti niso povrnili niti osnovnih stroškov produkcije videa.

Po veliki uspešnici, ki je prišla tudi na britanski BBC, želi nadaljevati imitacije pod imenom oziroma značko #TheMockingBirdman na YouTubu, zato že pripravlja video o ameriškem poslovnežu in republikanskem predsedniškem kandidatu Donaldu Trumpu.

Da bi bil enako uspešen tudi pri novem videu, se za finančno podporo obrača na svoje podpornike in vse, ki jim je njegovo delo všeč. Za ta način se je odločil, ker s pridobitvijo sponzorskih sredstev po vsej verjetnosti pri svojem delu ne bi mogel ostati neodvisen.

Za finančno podporo na Adrifundu pripravlja nagrade

Finančna sredstva bo zbiral na slovenski platformi za množično financiranje Adrifund.

Pred predstavitvijo videa o Putinu je že razmišljal o množičnem financiranju in celo že začel izdelovati projekt na platformi Indiegogo. Kot pravi, ga je pozneje odvrnilo to, ker ni vedel, koliko denarja bo zares končalo pri njem, kako so zadeve urejene davčno, po drugi strani pa mu je manjkala prav podpora ekipe, ki bi mu stala ob strani in mu pri projektu svetovala. Iz tega razloga in po spletu okoliščin je video Putin, Putout prvič predstavil na Emi.

"Mislil sem, da bo video koga prepričal, da bi moje ustvarjanje sponzoriral še naprej, a se to ni zgodilo. Morda je razlog tudi v političnih vsebinah, ki se jih lotevam. Nato je prišla ponudba z Adrifunda in prepričan sem, da lahko skupaj naredimo nekaj lepega," odločitev za Adrifund komentira Slakonja.

V zameno za donacije ponuja nagrade, ki si jih lahko ogledate v njegovi spletni predstavitvi na omenjeni platformi. Med nagradami je glede na višino zneskov vse od razglednic s Slakonjo kot Trumpom, vstopnic za posebni koncert ob objavi videa, vloge v videu o Trumpu do posebne zahvalne pesmi za osebo, ki bo prispevala večji znesek, ali objave logotipa sponzorja na koncu videa.

"Pri Adrifundu so točno to, kar mi je manjkalo – podpora, ki je pri Indiegogo sploh nisem začutil," je povedal Klemen Slakonja, ki je skupaj z Matejem Rauhom, direktorjem in ustanoviteljem Adrifunda, danes na platformi odprl svoj projekt.  | Foto: Ana Kovač "Pri Adrifundu so točno to, kar mi je manjkalo – podpora, ki je pri Indiegogo sploh nisem začutil," je povedal Klemen Slakonja, ki je skupaj z Matejem Rauhom, direktorjem in ustanoviteljem Adrifunda, danes na platformi odprl svoj projekt. Foto: Ana Kovač

V 36 dneh mora zbrati deset tisoč evrov

Za video Donalda Trumpa zbira deset tisoč evrov, kar bo morda dovolj za osnovne stroške. "Recimo, da bi se dalo. Več ko zberemo, več in boljše lahko naredimo. Pri produkciji grejo stroški zelo hitro navzgor. Putina smo posneli v enem dnevu, v štirinajstih urah s svetlobno hitrostjo. Več časa pomeni več denarja. En del moje ekipe se je odpovedal honorarju, da smo to lahko izpeljali, ogromno je bilo postprodukcije," je o snemanju Putina povedal Slakonja, ki je v vseh fazah zelo vpleten v izdelavo videa, povsod ima namreč zadnjo besedo o končnem videzu izdelka. 

 

Za video o Trumpu pričakuje, da bo imel še več ogledov

Tudi na račun ameriških volitev pričakuje, da bo imel video o Trumpu več ogledov, kot jih je imel Putin, Putout.

"Putin v Ameriki sploh ni bil gledan. Se mi zdi, da je od 6,6 milijona ogledov samo okoli 80 tisoč ogledov iz ZDA. Trump bi moral doseči več ogledov, razen če ni zdaj že vse izpeto. Verjamem, da je ta videospot nekaj drugega, kar so ZDA do zdaj videle," je prepričan Slakonja.

Tega, ali bi lahko njegov projekt vplival na ameriške volitve in Trumpove rezultate, ne ve, saj bo tudi tokrat video nevtralen. Če že, lahko vpliva do te mere, da se bodo ljudje toliko bolj zabavali in ob gledanju zaplesali na njegovo koreografijo, upa Slakonja.

Množica, ki ga bo podprla, bo za vedno povezana s projektom

Adrifund mu je prišel nasproti, ko so videli zgodbo iskanja sponzorjev, je pojasnil njegov ustanovitelj in direktor Matej Rauh. "Ima veliko podpornikov in če ima težavo z večjimi sponzorji, zakaj se ne bi obrnil na tiste, ki ga spremljajo ves čas. Ideja je, da bodo ljudje, ki mu bomo pomagali, z razmeroma nizkimi prispevki podprli projekt in ga omogočili. Za podporo res dobijo nagrado, a bodo tudi za vedno povezani s projektom, bodo del nastanka videa in mogoče tudi naprej," je povedal Matej Rauh.

Kampanja traja 36 dni in deluje po načelu vse ali nič, pojasnjuje Matej Rauh. V tem času mora zbrati najmanj deset tisoč evrov, lahko pa znesek tudi preseže.

Če mejnika ne doseže, se denar v celoti vrne podpornikom, ki se odločijo za določeno nagrado, denar nakažejo prek platforme in se ob uspešnem projektu dogovorijo o izvedbi. "Zelo pomembno je, da moč množice lahko pomaga, da širijo besedo o spletni kampanji. Videli jo bodo tudi tujci, ki jih bodo morda premamile določene nagrade," delovanje pojasni Rauh.

Sredstva lahko podporniki nakažejo s plačilnimi karticami, za vsa plačila pa skrbi sicer zelo strog francoski sistem Lemonway, ki je specializiran za množično financiranje in ga predvsem v Zahodni Evropi uporablja že več kot 500 platform, varnost plačil pojasnjuje Rauh. | Foto: Ana Kovač Sredstva lahko podporniki nakažejo s plačilnimi karticami, za vsa plačila pa skrbi sicer zelo strog francoski sistem Lemonway, ki je specializiran za množično financiranje in ga predvsem v Zahodni Evropi uporablja že več kot 500 platform, varnost plačil pojasnjuje Rauh. Foto: Ana Kovač

V videu želi vedno doseči nevtralnost

Tudi pri Putinu je skušal poskrbeti za nevtralnost. "Skušal sem ostati na sredini, nisem se hotel nagibati ne na eno ne na drugo stran. Vsak zase je moral presoditi, ali je to himna Putinu ali popolno norčevanje iz njega. Takšni so bili odzivi tudi v Rusiji. Privrženci vidijo video kot slavospev in kot totalno norčevanje, prav tako tisti, ki niso na njegovi strani," opredelitev političnega prepričanja v videu komentira Slakonja.

Prav ta učinek, da doseže nevtralnost, je za Slakonjo velik izziv. Kot pravi, se lahko zelo hitro iz nekoga norčuješ in zelo hitro lahko nekoga zelo hvališ. Prav to, da si vsak lahko razbere, kar hoče, je tisto, k čemur Slakonja stremi, priznava pa, da je v videu skrito tudi njegovo osebno mišljenje.

 

Odzivov na video Putin, Putout iz političnih krogov ni prejel, je pa v šali dejal, da ga v času Putinovega napovedanega obiska v Sloveniji verjetno ne bo v Sloveniji, bo raje kje na dopustu, čeprav bi ga rad videl zaplesati na koreografijo iz videa. | Foto: Ana Kovač Odzivov na video Putin, Putout iz političnih krogov ni prejel, je pa v šali dejal, da ga v času Putinovega napovedanega obiska v Sloveniji verjetno ne bo v Sloveniji, bo raje kje na dopustu, čeprav bi ga rad videl zaplesati na koreografijo iz videa. Foto: Ana Kovač

Po Putinu in Trumpu sledi nemška kanclerka Angela Merkel

Za Trumpa se je odločil, ker ga nasploh navdušujejo ljudje, ki ponujajo veliko materiala. "Putin je človek, ki ga lahko študiraš ure in ure, zato je vse še toliko bolj zahtevno in največji izziv, ko želiš vse, kar je rekel, kar počne, sklestiti v tri minute."

V videu o Trumpu bo imela posebno mesto tudi Trumpova žena Melanija Knavs. Kot pravi, besedilo že ima. Želi jo umestiti kot popevko, ki bi jo Trump pel njej, a se boji, da bo za to zmanjkalo časa.

Po Trumpu sledi Angela Merkel. Imitacije je razdelil po sklopih in to so prvi trije politiki. Glede na to, kaj se bo dogajalo, bo posnel tudi imitacije pop zvezdnikov - najprej Justin Timberlake, Bruno Mars in Pharrell Williams, nato pa bodo sledili športniki, ponovno politiki in tako naprej, a kot pravi, se lahko še vse spremeni - tudi Trump je prišel na vrsto zaradi okoliščin.

 

Ne spreglejte