Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 3. 2016,
9.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

princ Charles vojvodinja Camilla Zagreb obisk

Ponedeljek, 14. 3. 2016, 9.52

8 let

Charles in Camilla na obisku pri sosedih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Danes popoldne bo britanski prestolonaslednik priletel v Zagreb.

Te dni bodo države v naši soseščini gostile britanskega prestolonaslednika Charlesa in njegovo ženo Camillo, ki bosta na petdnevnem obisku na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori in na Kosovu.

Obisk se bo začel danes popoldne v Zagrebu, kjer bo kraljevi par sprejela hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović z možem. Ob tej priložnosti si bodo tudi izmenjali darila. Charles in Camilla bosta dobila umetniško sliko in vino iz kleti Iločki, ki je bilo polnjeno v letu kronanja kraljice Elizabete, torej leta 1952.

Večerja za 68 povabljenih Nato si bodo ogledali Zagreb in se z vzpenjačo popeljali na Gornji grad, ki bo v času obiska popolnoma zaprt za javnost. Tam bo par sprejel zagrebški župan Milan Bandić, ga popeljal na ogled cerkve svetega Marka, nato pa gosta predal premierju Tihomirju Oreškoviću, ki jima bo razkazal Banske dvore.

V Hrvaškem narodnem gledališču bodo otroci, ki so sodelovali na natečaju British Councila, počastili 400. obletnico rojstva Williama Shakespeara, zvečer pa bo slavnostna večerja v predsedniški rezidenci na Pantovčaku, ki se je bo udeležilo 68 gostov.

Na ogled lipicancev v Đakovu Poleg Zagreba si bosta Charles in Camilla na Hrvaškem ogledala še Osijek, kjer bo Charles sodeloval na okrogli mizi o medverskem dialogu, Camilla pa se bo pogovarjala s strokovnjaki, ki se ukvarjajo s spolnim nasiljem. Ogledala si bosta tudi lipicance v Đakovu, ki si jih je leta 1972 ogledala tudi kraljica Elizabeta, nato pa še ekološki center Zlata greda, primer projekta zaščite okolja, ki ga strastno podpira princ Charles.

Leta 1978 mu je Tito ponudil cigare Obisk bo spremljalo 180 novinarjev. Po pisanju londonske dopisnice Jutarnjega lista Ane Muhar se princ Charles zelo veseli obiska Zahodnega Balkana, kot so uradno poimenovali obisk. Spomnil se je tudi obiska leta 1978, ko ga je sprejel Josip Broz - Tito in se je sprehajal po dubrovniškem Stradunu: "Bilo je zelo zanimivo, ponudil mi je cigaro!"

Vojvodinja Camilla še ni bila na Hrvaškem. Njena osebna tajnica je razkrila, da se Camilla obiska zelo veseli, škoda je le, da so izbrali čas, ko vreme ne bo najlepše. Sprehod po Stradunu zato tokrat odpade.

Ne spreglejte