Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2013,
18.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Boris Pahor Borut Pahor praznovanje rojstni dan

Ponedeljek, 26. 8. 2013, 18.56

8 let

Čestitke Borisu Pahorju kar dežujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Književnik Boris Pahor je ob svojem častitljivem 100. rojstnem dnevu prejel nemalo čestitk.

Ne le, da je ob današnjem prazniku tržaški pisatelj Boris Pahor izvedel, da bo trg pred Konzorcijem poimenovan po njem, čestitke kulturniku so izrekli tudi številni znani Slovenci. Tako je Borisu Pahorju ob jubileju čestital predsednik države Borut Pahor. Pisatelju se je v zdravici zahvalil za vse, kar danes kot "institucija" predstavlja, in dejal, da je hkrati navdih za nadaljnje ravnanje. Pahorja je označil kot kritičnega intelektualca, ki si ni dovolil reči, kaj sme in mora misliti. Vedno je to izpovedal in to je nekaj, kar je treba spoštovati in kar naj bo tudi danes navdih za demokratično družbo in državo. Kot je dejal, ljudje mislimo s svojimi glavami in nikogar v tej domovini ne sme biti strah, da bi povedal, kar misli.

Čestitkam pisatelju Borisu Pahorju ob njegovi 100-letnici se je pridružila tudi Slovenska škofovska konferenca. "Nasprotovali ste ideologijam različnih barv in nazorov, ki so hotele podjarmiti svobodo ter uničiti slovenskega človeka in njegov materni jezik," je zapisal predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan, po besedah katerega je Pahor z osebno zavzetostjo in angažiranostjo v težkih časih ohranjal slovensko besedo, čeprav bi marsikdo nanjo lahko pozabil ali jo nadomestil s tujo. "Naš človek in njegov jezik živita in se ohranjata v zamejski skupnosti po prizadevanju slovenskih duhovnikov in tudi po vaši osebni zaslugi," je zapisal Glavan.

V imenu 44 gibanj Civilne družbe za Slovenijo sta Borisu Pahorju voščila tudi Jože Možina in Mitja Štular. "V Civilni družbi za pravično Slovenijo Vam iskreno čestitamo ob visokem jubileju, hvaležni za Vaše veliko pisateljsko delo in trajen zgled klene slovenske drže. Za nas in večino Slovencev ste dragocena priča in moralni zgled v obsodbi vseh totalitarizmov, ki so uničevali slovenski narod. Kot deček ste videli požig Narodnega doma v Trstu, s katerim se je simbolno vse začelo. Hvaležni smo vam, ker v samozadosten slovenski prostor vnašate vedenje o razsežnosti fašističnega divjanja nad našim narodom, pa tudi vedenje o obstoju slovenskega življa zunaj formalnih meja," so med drugim zapisali v čestitki.

Sicer pa je Borisa Pahorja je na slavnostno kosilo ob njegovem rojstnem dnevu povabil predsednik države Borut Pahor, zvečer pa bo dogajanje zaokrožila večerna slovesnost v prostorih SNG Opera in balet Ljubljana, to spremlja odprtje razstave o pisateljevem življenju in delu.

Ne spreglejte