Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

fotografija Brazilija

Četrtek, 23. 5. 2013, 9.56

8 let

Brazilija v fotoobjektivu trinajstih brazilskih fotografov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Slovenijo prvič prihaja razstava, ki je posvečena izključno sodobni fotografiji brazilskega kulturnega miljeja: od otrok v favelah, ljudi, ki živijo ob vodi, do lokalnih verskih ritualov.

V Centru za sodobno fotografijo – Photon se bo na skupinski razstavi s svojimi avtorskimi serijami predstavilo 13 fotografov, ki so v svojem tematskem in formalnem izrazu izjemno raznoliki.

Na ogled bodo fotografije Claudie Jaguaribe, ki dokumentira otroke v prvem planu favel Ria de Janeira; dela Cassia Vasconcellosa, posneta iz zraka, na katerih je s precejšnje razdalje moč opaziti življenje v malem, ki se odvija na peščeni plaži; portreti ljudi Luiza Brage, ki živijo tesno povezani z vodo, vzpostavljajo dialog s fantazijsko pripovedjo o suši João Castilha; fotograf Penna Prearo predstavlja lahkoten ples balerine iz blaga v vetru, medtem ko Leticia Ranzani z vizualnimi sredstvi obravnava fenomen teme in preganjavice. Gui Mohallem se postavlja v središče praznovanja, ki traja od spomladanskega enakonočja do poletnega solsticija, njegove podobe pa so povezane z manipuliranimi negativi afriških simbolov lokalnega verskega festivala, ki ga je zabeležil Eustaquio Nevesa; z delovanjem kemikalij na emulzijo fotografskega filma Davilym Dourado uničuje čas in nas popelje v devetnajsto stoletje, skupaj s podobami na tkanini Luise Malzoni, ki se navezujejo na portrete albinov v svetlih barvah Gustava Lacerda.

Poleg fotografij bosta na ogled tudi dve videoprojekciji: kolektiv Cia de Foto obravnava pereče težave s poplavami v mestu São Paulo, Alicia Peres pa v dokumentarcu Dekleta spremlja intimne trenutke v življenju lezbičnega para Juliane in Priscille.

Razstavo 13 brazilskih fotografov pripravlja Fernanda Prado Verčič, brazilska kustosinja s stalnim prebivališčem v Sloveniji, v sodelovanju s Photonom in ob podpori Veleposlaništva Brazilije v Ljubljani. Razstavo bodo odprli 21. junija, na ogled pa bo do 18. julija.

Ne spreglejte