SiolNET. Trendi Svet znanih
1,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Anketa: Naslednji britanski kralj bi moral biti William, ne Charles

1,16

termometer

Charles William
Foto: Reuters

Britanska javnost bi kot naslednika kraljice Elizabete II. raje videla njenega najstarejšega vnuka kot pa njenega sina, uradnega prestolonaslednika Charlesa.

Britansko podjetje za javnomnenjske raziskave DeltaPoll je med Britanci opravilo anketo, kdo bi moral biti po njihovem mnenju naslednji britanski monarh.

Večine glasov ni dobil princ Charles, ki je sicer uradni prestolonaslednik, temveč njegov starejši sin princ William, najstarejši vnuk kraljice Elizabete II.

William z občutno višjo podporo kot Charles

Williama bi na kraljevem prestolu rado videlo kar 47 odstotkov vprašanih, še posebej so mu bile naklonjene ženske, med njimi jih je kar 55 odstotkov dalo prednost Williamu.

Charlesa bi medtem na prestol postavilo le 27 odstotkov anketiranih, še posebej porazno podporo pa ima med mladimi Britanci — med anketiranci, starimi od 18 do 24 let, bi Charlesa kot naslednjega kralja ustoličilo le pet odstotkov vprašanih.

"Britanska javnost glede tega seveda ne more odločati, toda princ William je nedvomno njihov favorit," je ob rezultatih na Twitterju zapisal direktor podjetja DeltaPoll Joe Twyman.

Mladi bi raje okronali Harryja kot Williama

Ob tem je še izpostavil, da imajo mladi anketiranci, stari od 18 do 24 let, drugega favorita kot preostali. Največ podpore namreč niso izrekli Williamu, ampak njegovemu mlajšemu bratu Harryju.

Mladi Britanci so princu Harryju dali prednost pred Williamom in Charlesom. Mladi Britanci so princu Harryju dali prednost pred Williamom in Charlesom. Foto: Reuters

V tem starostnem razredu je sicer tudi največ (19 odstotkov) podpornikov popolne ukinitve monarhije, kar osem odstotkov pa je bilo takšnih, ki bi za kralja postavili problematičnega princa Andrewa, ki so ga zaradi povezav s pokojnim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom razrešili kraljevih dolžnosti.

Preberite še:

princ Harry, princ William Trendi Princ William vedno manj zaupa bratu, ki zasebne stvari deli z javnostjo Elizabeta Andrew Charles Trendi Mamin ljubljenec: kraljica Elizabeta bolj naklonjena Andrewu kot Charlesu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin