Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2017,
8.50

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Foto: Bor Slana, kozje.si, Thinkstock

Natisni članek

Zavarovalnica Triglav Kozjansko kolesarski izlet Sprosti čas advertorial

Četrtek, 13. 4. 2017, 8.50

2 meseca, 1 teden

Ideja za kolesarski izlet: po slikovitih gričih daleč proč od vrveža

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Foto: Bor Slana, kozje.si, Thinkstock

Kozjansko | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Kolesarski izlet, za katerega potrebujete sicer malo več kondicije, vendar bo poplačan s prelepimi razgledi, odlično hrano in raznovrstnimi možnostmi za dejavnosti, ki bodo popestrile vaš kolesarski dan.

Kozjansko je slikovita pokrajina v srednjem delu vzhodne Slovenije, ki jo morate vsaj enkrat obiskati in odkrivati s kolesa. Čeprav je konfiguracija terena na tem območju malo bolj zahtevna, predvsem zaradi vzponov na številnih gričih na poti, jo bodo lahko osvojili tudi malo mlajši kolesarji, ki imajo za sabo že nekaj pomembnejših kolesarskih podvigov.

Kolesarski izlet Kozjanski krog: pot, kjer se boste želeli večkrat ustaviti

Ena bolj znanih kolesarskih poti na tem območju je Kozjanski krog, ki se razteza na 52 kilometrih in  poteka na 503 metrih višinske razlike, skupaj je za 1255 metrov vzponov. Nikakor ne gre za pot, na katero se lahko odpravite na začetku sezone ali kot popolni kolesarski začetniki.

 

Kolesarska oprema za kolesarjenje po Kozjanskem

Treking ali cestno kolo, čelada, nahrbtnik z malico, GPS ali lokalni zemljevid in tlačilka.

Kako izbrati pravo čelado za otroka? Preverite v videu.

Olimije | Foto: Štart vaše celodnevne kolesarske ture je v Podčetrtku, kjer predlagamo, da parkirate v bližini krožnega križišča, najbolje kar na parkirišču supermarketa.  Zapeljite se v smeri Virštanja, Dobležice, Pristavi pri Lesičnem in Plištanju, ki velja za eno najstarejših naselij v Kozjanskem. Na poti  priporočamo, da se že takoj ustavite v kraju Olimje, kjer si lahko nahrbtnike napolnite z energijsko čokolado iz domače čokoladnice in si ogledate znameniti Minoritski samostan, kjer se nahaja tudi zeliščna lekarna, kjer boste našli zdravila, ki jih izdelujejo patri minoriti.

Naslednja etapa na poti naj bo mestece Plištanj – stopite v  cerkev sv. Mihaela, kjer se nahajata kip in freska svetnice Eme, ki naj bi se po legendi rodila prav v Plištanju okoli leta 973.

Starodavni trg Kozje je Kozjanskemu dal svoje ime. Kraj je omenjen že leta 1016 kot Traskendorf. | Foto: Starodavni trg Kozje je Kozjanskemu dal svoje ime. Kraj je omenjen že leta 1016 kot Traskendorf. Pot nadaljujte proti Kozjemu, kjer priporočamo, da se sprehodite po srednjeveškem trgu Kozje. Po kratkem pristanku nadaljujte po Bistrem grabnu do Zajčje Gorce in Vetrnika. Nadaljujte v smeri Podsrede, mimo Ješovca pri Kozjem, Buč, Prelaska, Imena nazaj do Podčetrtka. 

Podsreda | Foto: Malo daljši odmor priporočamo v naselju Podsreda, kjer si lahko privoščite kratko malico. Pretegnite si noge s krajšim sprehodom in obiskom srednjeveškega gradu Podsreda, ki je bil pred kratkim obnovljen in ponuja prav zanimiv vpogled v tamkajšnjo zgodovino.

Podsreda | Foto: V Podsredi je tudi sedež Kozjanskega parka, spada med najpomembnejša naravovarstvena območja v Sloveniji in Evropi. V Sloveniji živi 3.600 vrst metuljev, od tega jih samo v Kozjanskem parku živi 1.200, kolikor so jih opazili v zadnjih dveh letih. 

Nadaljujte do Podčetrtka, kjer se lahko ob zaključku poti nagradite z blagodejnim namakanjem v termalni vodi in zajetnim kosilom v eni od bližnjih domačij ali kmetij odprtih vrat.

Kolesarjenje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Lahko pa zavijete tudi čez mejo

Kozjansko velja za zelo priljubljeno izletniško točko med kolesarji, saj ponuja številne možnosti za raziskovanje. Svoje ture lahko z lahkoto podaljšate tudi v sosednjo Hrvaško.

Tudi v tem primeru lahko svojo pot začnete kar v Podčetrtku in nadaljujete prek Olimij v smeri Virštanja do Golobinjeka ob Sotli, kjer prečkate mejni prehod Sedlarjevo. Nadaljujete do Zagorske sele prek naselja Ivanič Miljanski do Mejnega prehoda Miljana, kjer v Sloveniji spet zavijete v smeri Podčetrtka.

 

Pot v dolžini 30 kilometrov ponuja kar nekaj možnosti za postanek, ki ga lahko izkoristite za ogled kakšne zanimivosti.

Kje začeti pot?

Na parkirišču v Podčetrtku

Zanimivosti na poti:

Podčetrtek: toplice, Muzej stare kmečke opreme

Olimje: čokoladnica, Minoritski samostan, Jelenov greben, Dežela pravljic in domišljije

Plištanj: cerkev sv. Mihaela, Ajdovska žena (kamniti osamelec)

Kozje: Marijina cerkev

Podreda: grad Podsreda

Virštanj: viteška klet Banovina

Ivanič Miljanski: kapela sv. Ivana (čudovita razgledna točka)

Miljana: dvorec Miljana


Gurmansko-kolesarski odklop

Na koncu vsake kakovostne rekreacije prija tudi odličen obrok, zlasti če je prežet z lokalnimi dobrotami.

Zavijte do manjše domače gostilnice ali kmetije in poskusite vsaj eno od tamkajšnjih specialitet: gobova juha, ajdovi žganci, domači mlečni izdelki (skuta, zagorski sir), zagorski štruklji, janeževi upognjenci, ajdov parek in prešjačo.

Da bo kolesarjenje celotno sezono pravi užitek

kolo, kolesarjenje | Foto:

Naj bo pritiskanje pedal v breg edina težava, ki jo boste morali na izletu premagati sami. Z asistenco za kolesarje, ki velja za vso družino v Sloveniji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, si zagotovite pomoč, če gre na vašem izletu kaj narobe. Sklenete jo z zavarovanjem odgovornosti in asistence za kolesarje, ki vključuje tudi škodo, ki jo kot lastnik in uporabnik kolesa povzročite tretjim osebam ali njihovim stvarem in ste zanjo odgovorni po zakonu.

V akciji Sprosti čas lahko to zavarovanje sklenete bolj ugodno. Ob tem boste prejeli še kupon za popust pri sklenitvi letnega turističnega zavarovanja.

Ideja za kolesarki izlet: po poteh stare železnice

Ne spreglejte