Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 4. 2017,
10.33

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omgoča Zavarovalnica Triglav

Natisni članek

advertorial kolo kolesarski izlet Zavarovalnica Triglav Sprosti čas Na kolo

Torek, 4. 4. 2017, 10.33

2 meseca, 3 tedne

Ideja za kolesarski izlet: po poteh stare železnice

Vsebino omgoča Zavarovalnica Triglav

Kaj pravite na prvi kolesarski izlet, ki vas bo vodil po poteh zgodovinske železnice, kjer se boste popolnoma naužili morskega zraka in od blizu spoznali bogato zgodovino Istre? To je nedvomno prava pot za začetek kolesarske sezone.

Parenzana ali Porečanka poteka od trsta do Poreča. Kje boste začeli, je čisto odvisno od vaših želja. V Sloveniji je pot asfaltirana, na Hrvaškem pa poteka po stranpoteh. | Foto: Parenzana ali Porečanka poteka od trsta do Poreča. Kje boste začeli, je čisto odvisno od vaših želja. V Sloveniji je pot asfaltirana, na Hrvaškem pa poteka po stranpoteh. Naj vas prvi pomladni kolesarski izlet popelje po slikoviti Porečanki, poti, kjer je nekoč potekala železnica, ki je povezovala Trst s Porečem.

Med kolesarjenjem boste lahko spoznali lepote in kulturno dediščino obmorskih krajev kar treh držav – Italije, Slovenije in Hrvaške. Na 130 kilometrih boste doživeli pristno zlitje sedanjosti s preteklostjo. Bistvo Porečanke je njena neverjetna panorama, po kateri se boste vrnili v čisto drugi čas, tisti, v katerem je mimoidoče pozdravljal melodičen zvok lokomotive – vožnja tik ob morju, ob pisanih gričih, posejanih s trtami in oljkami, skozi kratke turneje, ki najbolj pristno pričajo o tem, da se je na tej poti nekoč peljal vlak, in prečudovite točke, na katerih si boste želeli vzeti daljši odmor.

Porečanka ponuja ogromno priložnosti za vzporedne izlete - obiske muzejev, skoke v morje in brezskrbno uživanje v naravi. | Foto: Manca Čujež Porečanka ponuja ogromno priložnosti za vzporedne izlete - obiske muzejev, skoke v morje in brezskrbno uživanje v naravi. Foto: Manca Čujež

Prednost Porečanke je njena razmeroma preprosta konfiguracija, prav zato je primerna tudi za malo manj izkušene kolesarje in družine z mlajšimi otroki.

"Pot je primerna za vse kolesarje, saj je lahko dostopna, vzponi so lahki in se na vsej poti nikoli ne dvignejo več kot za dva ali tri odstotke," nam je razložil Goran Sambt iz kolesarskega društva Raketa.

 

Oprema na poti

"Slovenski del poti lahko z lahkoto prekolesarite s cestnim kolesom, saj je v celoti asfaltiran in poteka ob morju," svetuje Goran Sambt, ki pa opozarja, da je za nadaljevanje poti na hrvaški strani potrebno gorsko kolo, saj tam pot poteka večinoma po makadamu.

Vsak po svoje – kako boste doživeli Porečanko?

130 kilometrov dolga kolesarska pot ponuja različne možnosti za izlet, lahko jo prekolesarite celo po različnih etapah, lahko jo prilagodite po svoje ali se preprosto prepustite trenutnemu kolesarskemu navdihu – spokojno in romantično, kot je okolica, ki vas bo v tistem trenutku obdajala.

Parenzana | Foto: Manca Čujež Foto: Manca Čujež Železniško progo so postavili leta 1902. Vlak je na tej progi vozil razmeroma kratek čas, do 31. avgusta 1935.

Porečanki pravijo tudi Pot zdravja in prijateljstva ali Parenzana. Združuje odločitev treh prijateljskih občin po ponovni vzpostavitvi poti, ki je namenjena predvsem rekreativcem.

Za družine z majhnimi otroki …

… ali za tiste malo manj izkušene kolesarje priporočamo krajši izlet po slovenskem delu Porečanke. Parkirajte v Kopru (Žusterna), kjer boste lahko v miru z avtomobila raztovorili kolesa in drugo opremo, ki jo potrebujete na poti (nahrbtnik z vodo in prigrizki za moč). Ne pozabite na čelado.

Iz Kopra do Izole - izkoristite bližino Kopra za ogled starega mestnega jedra, sprehodite se na vrh zvonika, kjer boste imeli prekrasen razgled nad celotno obalo, tudi do Izole, kjer bo vaša prva postojanka. | Foto: Iz Kopra do Izole - izkoristite bližino Kopra za ogled starega mestnega jedra, sprehodite se na vrh zvonika, kjer boste imeli prekrasen razgled nad celotno obalo, tudi do Izole, kjer bo vaša prva postojanka.

Nadaljujte do Izole, kjer lahko naredite prvi postanek in ga izkoristite za obisk muzeja Parenzana, kjer boste od blizu spoznali zgodovino železnice, po kateri danes poteka kolesarska pot.

Najbolj avtentični del Porečanke je nedvomno vožnja čez predore. | Foto: Najbolj avtentični del Porečanke je nedvomno vožnja čez predore. Pot nadaljujte prek Strunjana čez znameniti predor do Portoroža, kjer bo verjetno čas za drugi postanek – če bo vreme dopuščalo, ga izkoristite za skok v morje, sicer pa si privoščite zaslužen sladoled na plaži.

Počitek na plaži lahko najmlajši izkoristijo tudi za nekaj minut igre na glavnem otroškem igrišču, starši pa za požirek aromatičnega kapučina. Pot nadaljujte proti Luciji do Sečoveljskih solin, kjer lahko izlet končate z ogledom muzeja.

Najprej na plažo v Portorožu, potem pa še na ogled romantičnih solin. | Foto: Najprej na plažo v Portorožu, potem pa še na ogled romantičnih solin.

Kje začeti pot?
Na parkirišču v Žusterni ali v Kopru na parkirišču ob mestni plaži.

Zanimivosti na poti:

Izola: muzej Parenzana
Portorož: skok v morje
Piran: lahko zavijete v Piran in si ogledate glavne znamenitosti mesta - Punta, Tartinijev trg in cerkev sv. Jurija
Lucija: ogled Forma vive
Sečoveljske soline: obisk solinarskega muzeja

Za bolj pripravljene kolesarje: ste za 130 kilometrov dolgo pot?

Če želite izkusiti celotno dolžino Porečanke in se vrniti v tisti del preteklosti, kjer je te kraje povezoval vlak, potem morate pot začeti na začetku – v Trstu. Pot vas bo vodila do Milj – to je tudi najnevarnejši in najbolj neprijeten del poti, saj poteka v prometnem delu Trsta. Družinam z majhnimi otroki priporočamo, da se v Trstu usedejo na ladjico, ki jih bo odpeljala do Muggie. Nedvomno je tudi to posebna vrsta dogodka za vso družino. Iz Muggie vas bo pot popeljala mimo Škofij in do Kopra, kjer se boste naužili lepot slovenskega Primorja.

Škocjanski ztok | Foto: Zanimivost na poti: Škocjanski zatok

Edinstveno mokrišče, kjer se stekata sladka in slana voda.

Sestavljeno je iz slane lagune in sladkovodnega močvirja, v katerem so svoje domovanje našle številne rastline in zaščitene živalske vrste.

 Od Kopra se odpeljite do Izole in nato čez dva predora do Portoroža, Lucije in vse do Sečoveljskih solin, kjer boste del poti prekolesarili tudi po Krajinskem parku.

Čez mejo boste kolesarili mimo še dveh slikovitih mest, Grožnjan in Motovun, od koder vas čaka še zadnji del poti do Poreča.

Od odmaknjenega Motovuna do živahnega Poreča. | Foto: Od odmaknjenega Motovuna do živahnega Poreča.

Kolesarski del na Hrvaškem je dolg približno 70 kilometrov in je večinoma manj oblegan od slovenskega, kjer boste v turistični sezoni srečali kar nekaj kolesarjev. Pokrajina na Hrvaškem spremeni svojo podobo, postane milejša in nekoliko bolj nostalgična. Od Trsta do Poreča boste doživeli raznolik spekter pokrajine, kulture in raznovrstnih občutij, ki vas bodo dodobra nasitili.

Vožnja po celotni Porečanki je kar dolga, zato priporočamo, da jo razdelite na dva dneva. Prespite v Grožnjanu ali okolici Motovuna, poskusite kakšno tamkajšnjo kulinarično specialiteto in si privoščite počitek v osrčju Istre.

Kje začeti pot?
V Trstu, na enem od parkirišč v okolici Piazze Unita' d'Italia.

Zanimivosti na poti:

Škocjanski zatok
Izola: muzej Parenzana
Portorož: skok v morje
Piran: lahko zavijete v Piran in si ogledate glavne znamenitosti mesta - Punta, Tartinijev trg in cerkev sv. Jurija
Lucija: ogled Forma vive
Sečoveljske soline: obisk solinarskega muzeja
Grožnjan: slikovito srednjeveško mesto, v katerem so vredni ogleda cerkvica sv. Kozme in Damjana, stolnica, podestatska palača Spinotti in beneška loža iz 16. stoletja.
Motovun: pristno mestece mora biti obvezna točka za postanek. Oglejte si osrednji mestni trg, srednjeveško obzidje, Župnijsko cerkev sv. Štefana, Motovunsko stopnišče, ki velja za najdaljše hrvaško stopnišče in romansko občinsko palačo

Da bo kolesarjenje celotno sezono pravi užitek

Kolo, avtomobil, streha | Foto:

Naj bo pritiskanje pedal v breg edina težava, ki jo boste morali na izletu premagati sami. Z asistenco za kolesarje, ki velja za vso družino v Sloveniji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, si zagotovite pomoč, če gre na vašem izletu kaj narobe. Sklenete jo z zavarovanjem odgovornosti in asistence za kolesarje, ki vključuje tudi škodo, ki jo kot lastnik in uporabnik kolesa povzročite tretjim osebam ali njihovim stvarem in ste zanjo odgovorni po zakonu.

V akciji Sprosti čas lahko to zavarovanje sklenete bolj ugodno. Ob tem boste prejeli še kupon za popust pri sklenitvi letnega turističnega zavarovanja.

Ne spreglejte