Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2017,
14.05

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

foto: Thinkstock, Ana Kovač

Natisni članek

advertorial kolesarjenje kolesarski izlet Zavarovalnica Triglav Sprosti čas

Četrtek, 11. 5. 2017, 14.05

2 meseca

Ideja za kolesarski izlet: do Kolpe, kjer se vedno najde razlog za veselje

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

foto: Thinkstock, Ana Kovač

Kolesarjenje, kolo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Tokrat vas bomo z našo idejo odpeljali na jug naše države, v Belo krajino. Tik ob Kolpi in na meji s Hrvaško boste odkrili kotiček Slovenije, ki zagotavlja kar nekaj priložnosti za rekreacijo. Z družino ali v dvoje: zabava je zagotovljena.

Na kolesarski poti ob Kolpi, ki smo jo izbrali za tokratni izlet, boste začutili pomirjujoč učinek okolice, ki je prežeta z naravnimi in kulturnimi znamenitosti, tako da boste že po nekaj kilometrih kolesarjenja začutili, kako se oddaljujete od urbanega vrveža in se vedno bolj približujete popolnemu odklopu. Obvezna oprema na poti: brisača, kopalke in krema za sončenje. Na poti pa boste lahko imeli tudi priložnost spoznati slikovite vasice Bele krajine tudi do najjužnejše točke na zemljevidu, vasice Kot.

Kje začeti pot?
Na označenem parkirišču v Črnomlju. 

Kakšna oprema je najprimernejša za kolesarki izlet?
Gorsko kolo, kolesarska čelada, nahrbtnik.

Dolžina poti: 65 kilometrov
Težavnost: srednje zahtevna
Najvišja točka:  613 metrov

 

Svojo novo kolesarsko avanturo boste začeli v Črnomlju in nadaljevali prek naselja Kanižarica, ki bo pri vas že takoj prebudilo željo po raziskovanju. V tem rudarskem naselju lahko obiščete Muzej Rudnika, kjer lahko od blizu spoznate rudarsko zgodovino Bele krajine.

Nadaljujte prek naselij Dobliče, Dalnje Njive, Špeharji, Kal do vasi Srednji Radenci, kjer se boste približali reki Kolpi. V naslednjih desetih kilometrih boste nadaljevali po najjužnejši pešpoti po Sloveniji, ki poteka po slikovitem kanjonu, tudi mimo vasi Kot.

Kolpa | Foto: Pešpot poteka tik ob reki Kolpi, mimo izvira Trpotec, ki velja za vrelec mladosti, do vasi Breg, kjer se nahaja edini delujoči mlin na reki Kolpi, nedaleč stran pa se nahaja najdaljša belokranjska kraška jama Kobiljača.

Na koncu slikovite pešpoti, ki jo boste vi prekolesarili, si lahko v vasi Damlje ogledate cerkev  sv. Mihaela, ki je bila zgrajena leta 1644.

Kolpa | Foto: Pot nadaljujte do Vinice in se ustavite v hiši Otona Zupančiča, ki je zrasla na pogorišču Župančičeve domačije. V njej sta na ogled Župančičeva spominska zbirka in zbirka Zaslužni Belokranjci Belokranjskega muzeja.

Na zadnjem delu kolesarske poti do izhodiščnega Črnomlja priporočamo še postanek v vasi Hrast, kjer je največje nahajališče boksida v Sloveniji.

Ko se boste vrnili v Črnomelj, pospravite kolesarsko opremo na varno in si vzemite še kakšno uro za oglede mesta. Priporočamo, da obiščete: Črnomaljski grad, Mestno muzejsko zbirko Črnomelj, cerkev Sv. Duha in Primožičevo hišo.

Kolpa je pravi raj za rekreativce

Kolpa | Foto:

Bistra reka Kolpa je zelo priljubljena destinacija za vse tiste, ki se želijo za nekaj dni aktivno odklopiti iz vsakdanjega življenja. Poleg veliko možnosti za kolesarjenje lahko svoj čas ob najjužnejši slovenski reki izkoristite tudi za različne dejavnosti na vodi – od veslanja v kanujih in kajakih do raftinga. Da boste res doživeli pravi spoj z okolico, pa priporočamo, da se nastanite v enega ob bližnjih kampov. V vasi Radenci imajo manjši kamp ob reki, kjer vam bodo pomagali uresničiti vašo sanjsko vodno pustolovščino, tudi z organiziranimi in vodenimi  izleti po Kolpi.

Kolpa | Foto: Kolpi sicer pravijo tudi najdaljša slovenska obala, saj lahko ob njej najdete različna bolj ali manj obljudena naravna kopališča. Poleg prijetnega sončenja boste s skokom v Kolpo doživeli tudi popoln plavalni odklop brez skrbi, da bi vas preveč zeblo – reka se poleti kar prijetno segreje čez 20 stopinj Celzija, v najtoplejših poletnih dneh pa do več kot prijetnih 27 stopinj Celzija.

Kolpa je nedvomno odlična poletna alternativa morskemu oddihu – daleč proč od klasičnega turističnega vrveža in v popolnem sožitju z neokrnjeno naravo.

Da bo kolesarjenje vso sezono pravi užitek
 

Kolesarjenje, kolo | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Naj bo pritiskanje pedal v breg edina težava, ki jo boste morali na izletu premagati sami. Z asistenco za kolesarje, ki velja za vso družino v Sloveniji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, si zagotovite pomoč, če bo šlo na vašem izletu kaj narobe. Sklenete jo z zavarovanjem odgovornosti in asistence za kolesarje, ki vključuje tudi škodo, ki jo kot lastnik in uporabnik kolesa povzročite tretjim osebam ali njihovim stvarem in ste zanjo odgovorni po zakonu.

V akciji Sprosti čas lahko to zavarovanje sklenete ugodneje. Ob tem boste prejeli še kupon za popust pri sklenitvi letnega turističnega zavarovanja.

Ne spreglejte