Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Danaja Oblak, nosecka.net

Torek,
3. 10. 2023,
7.02

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

zdravje bolezen otroci nosečnost dojenček starševstvo bruhanje Prihaja dojenček

Torek, 3. 10. 2023, 7.02

7 mesecev

Bruhanje pri otrocih: Kako ukrepati?

Danaja Oblak, nosecka.net

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
prihaja dojenček | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bruhanje pri otrocih je pogost pojav, ki lahko starše hitro prestraši. Vendar pa je pomembno razumeti, da bruhanje samo po sebi ni bolezen, ampak simptom, ki lahko kaže na različne zdravstvene težave ali pa je le odziv telesa na določene situacije. V tem članku bomo podrobno raziskali različne vzroke za bruhanje, kako ga lahko obvladujemo in kdaj je čas, da poiščemo zdravniško pomoč.

Starši se pogosto sprašujejo, ali je bruhanje znak nečesa resnega ali le prehodna težava. Zato je ključno, da se naučimo prepoznati simptome in ukrepati pravočasno. Razumevanje vzrokov in simptomov bruhanja nam lahko pomaga, da se izognemo nepotrebnemu stresu in zagotovimo najboljšo oskrbo za naše otroke.

Vzroki za bruhanje pri otrocih

Virusne okužbe: Najpogostejši vzrok za bruhanje pri otrocih so virusne okužbe, kot je na primer rotavirus. Otrok lahko poleg bruhanja doživi tudi druge simptome, kot so driska, vročina in slabost. Virusne okužbe so pogosto sezonske in se lahko hitro širijo v vrtcih ali šolah. Pravilna higiena je ključna za preprečevanje širjenja virusov. Cepljenje proti nekaterim virusom, kot je rotavirus, lahko zmanjša tveganje za bruhanje in druge simptome.

Prebavne težave: Otroci so še posebej občutljivi na spremembe v prehrani ali na določene vrste hrane, ki lahko povzročijo bruhanje. Nekatera živila so težje prebavljiva in lahko povzročijo nelagodje. Prekomerno uživanje sladkarij ali mastne hrane je še en pogost vzrok. Z uravnoteženo prehrano lahko zmanjšamo možnost bruhanja.

Alergije: Nekateri otroci so alergični na določene sestavine v hrani, kar lahko sproži bruhanje. Alergije so lahko tudi sezonske in se lahko pojavijo nenadoma. Zato je pomembno, da so starši pozorni na morebitne alergijske reakcije. Testiranje na alergije lahko pomaga pri identifikaciji problematičnih živil.

Stres in anksioznost: Čustveni stres ali anksioznost lahko pri otrocih povzročita tudi fizične simptome, vključno z bruhanjem. Otroci so občutljivi na spremembe v okolju, kot so selitev, ločitev staršev ali začetek šole. Pomembno je, da se z otrokom pogovorimo in ga pomirimo.

Zastrupitev: Če otrok poje ali popije nekaj, kar ni primerno za zaužitje, je bruhanje lahko odziv telesa na strupene snovi. V primeru zastrupitve je nujno, da takoj poiščemo zdravniško pomoč. Hranila in čistila je treba hraniti izven dosega otrok, da preprečimo morebitne nesreče.

prihaja dojenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako ukrepati pri bruhanju?

Hidracija: Najpomembnejši ukrep pri bruhanju je zagotoviti, da je otrok dovolj hidriran. Dehidracija je lahko nevarna, zato je pomembno, da otroku ponudite veliko tekočine. Tekočine naj bodo brez sladkorja in kofeina, saj lahko ti dodatno dražijo želodec. Izogibajte se tudi mlečnim izdelkom, saj lahko poslabšajo simptome.

Počitek: Otrok potrebuje veliko počitka, da se telo lahko bori proti okužbi ali drugim težavam, ki so povzročile bruhanje. Počitek je ključnega pomena za hitro okrevanje. Udobno ležišče in mirno okolje lahko pripomoreta k boljšemu počutju.

Prehrana: Ko bruhanje poneha, je priporočljivo postopoma uvajati lahko prebavljivo hrano, kot so banane, riž, jabolčni pire in toast (BRAT dieta). Ta dieta je posebej zasnovana za občutljive želodce in lahko pomaga pri hitrejšem okrevanju.

Zdravila: V nekaterih primerih lahko zdravnik predpiše zdravila proti bruhanju. Vendar je to običajno priporočljivo le, če je bruhanje hudo ali če traja dlje časa. Zdravila so lahko učinkovita, vendar jih je treba uporabljati previdno in vedno po navodilih zdravnika.

prihaja dojenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kdaj k zdravniku

  • Trajanje: Če bruhanje traja več kot 24 ur.
  • Dehidracija: Simptomi dehidracije vključujejo suha usta, jok brez solz in zmanjšano uriniranje.
  • Hude bolečine: Če otrok čuti hude bolečine, je to lahko znak resnejše težave.
  • Visoka vročina: Vročina, ki presega 38,5°C, je lahko znak resnejše okužbe ali bolezni.
  • Krvavo ali zeleno bruhanje: To so znaki, ki zahtevajo takojšnjo zdravniško pomoč.
Bruhanje pri otrocih je lahko zaskrbljujoče, vendar je v večini primerov simptom, ki hitro mine. Ključno je, da starši ostanejo mirni in ukrepajo v skladu z zgoraj navedenimi smernicami. V primeru dvoma ali če simptomi trajajo dlje časa, je vedno najbolje, da se posvetujete z zdravnikom. Z razumevanjem in pravilnim ukrepanjem lahko to obdobje naredite čim manj stresno za celotno družino.

Za več znanja obiščite celostni program Šola za starše >

O avtorici: Danaja Oblak je ustanoviteljica priznane spletne Šole za starše in največjega izobraževalnega portala za mlade starše Nosečka.

 

Ne spreglejte