SiolNET. Trendi Potovanja
9,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žalostna fotografija, ki je sprožila nov viralni izziv

9,65

termometer

Dokler jih ne začneš pobirati, sploh ne opaziš, kako vseprisotni so. Govorimo o cigaretnih ogorkih, odpadkih, ki jih ob glasnem opozarjanju na odvrženo plastiko kar nekako spregledamo.

ogorki Foto: Pixabay

Ko smo pretekli konec tedna objavili novico, da je na vse več španskih plažah prepovedano kaditi, se je na družbenem omrežju Facebook ob tem sprožila burna razprava. Večina naših sledilcev je bila enakega mnenja – cigaretni dim še zdaleč ni tako moteč kot ogorki, ki jih kadilci brezbrižno odvržejo.

Podpirate takšne prepovedi?

Posted by Siol.net Novice on Saturday, August 17, 2019

 

Na to problematiko opozarja tudi nov spletni izziv, ki ga je v začetku avgusta sprožila 18-letna Francozinja Amel Talha. Domislila se ga je, ko je opazila fotografijo, ki jo je na Twitterju objavil njen sonarodnjak Jason Prince. Ta je fotografiral litrsko plastenko, polno cigaretnih ogorkov, in ob njej pojasnil, da jo je napolnil v 20 minutah, ko je pobral vse cigaretne ogorke, ki jih je našel v radiju manj kot 50 metrov.

Ko je videla to fotografijo, se je 18-letnica domislila spletnega izziva, ki ga je poimenovala #FillTheBottle (napolni steklenico oz. plastenko). Bistvo izziva? Vzemite prazno plastenko, ozrite se okoli sebe in začnite pobirati ogorke, dokler je ne napolnite.

Izziv s hvalevrednim namenom je naletel na odličen odziv. Najprej se je širil predvsem po Franciji, Belgiji in Nemčiji, zdaj je zajel že ves svet. Twitter so tako preplavile fotografije plastenk, polnih ogorkov, ki so jih ljudje nabrali na destinacijah po vsem svetu – od Tajske do Tahitija.

Po nekaterih ocenah naj bi kadilci v naravo vsako leto odvrgli več kot štiri milijarde ogorkov, vsak od njih pa potrebuje tudi do tisoč let, da se popolnoma razgradi. Umetna (acetatna) vlakna v cigaretnih filtrih pa niso edina snov, ki onesnažuje okolje, v ogorkih je tudi vrsta kemičnih spojin, med njimi arzen, svinec in nikotin, ki iz odvrženih ogorkov lahko pronicajo v tla oziroma morje.

ogorki Foto: Pixabay

Preberite še:

Lombok, Indonezija Trendi Šest najlepših rožnatih plaž na svetu #foto bottle cap challenge Trendi Nov spletni izziv, ki je obsedel zvezdnike #video Primer enotne embalaže Novice Bo enotna tobačna embalaža zmanjšala število kadilcev?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 46
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin