Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 9. 2020,
17.51

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,47

43

Natisni članek

Koronavirus Hrvaška turizem

Torek, 22. 9. 2020, 17.51

3 leta, 6 mesecev

Wall Street Journal: Hrvaška je "poletni Ischgl", od tam se je razširil drugi val #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,47

43

Hrvaška turizem | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Ameriški časopis je objavil oster članek, v katerem Hrvaško obtožuje, da je zaradi sproščenega odnosa do nošenja mask in drugih zaščitnih ukrepov spodbudila nov val okužb z novim koronavirusom po Evropi.

"Hrvaška je bila ena redkih evropskih držav, ki je število novih dnevnih okužb spomladi spravila na ničlo. Zdaj pa je postala primer, kako je poletni turizem sprožil drugi val okužb, ki je zajel večino evropske celine," se začne članek ameriškega Wall Street Journala, ki Hrvaško kritizira, da ni dovolj vestno izvajala zaščitnih ukrepov pred širjenjem novega koronavirusa.

Hrvaška, katere velik del gospodarstva temelji na turistih iz tujine, je pred začetkom poletne sezone sprostila režim na mejah, da bi v svoja letovišča privabila čim več obiskovalcev in s tem vsaj malo ublažila izpad prihodkov v gospodarstvu.

Hrvaška turizem | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Po sramežljivih začetkih v zgodnjem poletju se je jadranska obala res napolnila, tako domačini kot turisti pa so bili glede nošenja mask in drugih zaščitnih ukrepov precej sproščeni, opozarja Wall Street Journal.

Posnetki, ki so sredi avgusta nastali na Pagu:

Virus se je širil, turisti pa so ga odnesli nazaj v domače države in plaz se je začel valiti, zaradi česar so pri Wall Street Journalu Hrvaško označili za "poletni Ischgl" po avstrijskem smučarskem središču, ki je bilo eno glavnih žarišč okužb ob začetku prvega koronavirusnega vala.

Ischgl
Novice Avstrijsko mestece, ki je koronavirus razneslo po Evropi #video

V Nemčiji, na Češkem in v Avstriji so na primer zdravstvene oblasti ob ponovni rasti okužb navajale, da je šlo v precej primerih za vnos iz tujine, konkretno Hrvaške.

Hrvaška turizem | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

"V barih in trgovinah so nam govorili, da nam ni treba nositi maske," je za WSJ povedala italijanska turistka, ki je avgusta potovala po hrvaški obali. Dodala je, da so bili lokali nabito polni, ljudje pa se niso držali pravil o medosebni razdalji in nošenju mask. Podobno je povedala turistka iz Strasbourga, ki je izjavila, da je na dopustu na Hrvaškem občutila "svobodo v primerjavi s strogimi ukrepi doma".

"Ne vem, ali je bila to naivnost, preračunljiv poskus pritegniti turiste ali oboje, toda ljudje niso nosili mask, ni bilo distanciranja, mize v restavracijah in barih pa niso bile postavljene na primerni razdalji," je dejala, "bilo je kot vsako leto do zdaj."

Nove okužbe na Hrvaškem:

 

Preberite še:

Ibiza
Trendi Je norim zabavam na Ibizi zdaj dokončno odzvonilo?
Ne spreglejte