SiolNET. Trendi Potovanja
1,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je norim zabavam na Ibizi zdaj dokončno odzvonilo?

1,46

termometer

Ibiza |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Letošnja sezona je za klube na Ibizi zagotovo izgubljena, a na tem balearskem otoku morda nikoli več ne bo, kot je bilo.

"Trenutno na našem otoku ni turizma, le nekaj ljudi, ki so prišli za nekaj dni," je letošnje razmere na Ibizi za CNN opisal Juan Miguel Costa, direktor tamkajšnje turistične organizacije.

"Poletje je bilo zelo slabo," je dejal, "zima pa bo zelo, zelo slaba."

Ibiza | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ibiza je podobo raja za žurerje začela dobivati v 80. letih, ko se je tam razvila alternativna klubska scena, ta pa je skozi desetletja prerasla v turistično industrijo, ki je temeljila na klubih, svetovno znanih didžejih in zabavah, ki so trajale 24 ur na dan. Lani je Ibizo obiskalo tri milijone turistov.

Ibiza | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Z izbruhom koronavirusa pa se je zabava končala in luči so se ugasnile. Turisti so se sicer poleti, ko se je prvi val okužb v Evropi umiril, za nekaj tednov vrnili na Balearske otoke, toda konec julija so okužbe v Španiji začele spet rasti in države po Evropi so svoje prebivalce začele spet svariti pred potovanji tja.

"Ko smo izgubili naša glavna dva trga, Veliko Britanijo in Nemčijo, so se prihodi turistov približali ničli," je za CNN povedala Rosana Morillo, generalna direktorica turizma na Balearskih otokih.

Ibiza | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

A morda jim je ta streznitev na neki način prišla prav. Podobno kot na več španskih destinacijah, ki so do zdaj veljale za leglo pijanskega razvrata, so tudi na Ibizi vse bolj razmišljali, kako se v prihodnje razviti v turistično destinacijo, ki na prvo mesto ne bo postavljala nočnih zabav, ampak nagovarjala širše, tudi bolj umirjeno občinstvo.

Ibiza Novice Majorka in Ibiza nad razuzdane turiste

To ne pomeni, da klubov ne bo več, je za CNN poudaril Costa, vsekakor pa želijo turistično ponudbo uravnotežiti, bolj poudarjati naravno in kulturno dediščino ter možnosti za aktiven oddih. "Ljudem hočemo sporočiti, da pri nas seveda so zabave, imamo pa tudi druge zanimive stvari," je dejal, "radi bi, da bi se tudi družine zavedale, da lahko počitnice preživijo na Ibizi."

Ibiza | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kakorkoli se bo turizem na Ibizi v prihodnje razvijal, pa bo nedvomno potreboval - turiste. Letošnjo sezono so že odpisali, zdaj vse upe polagajo v to, da bo cepivo proti covid-19 čim prej na voljo in da se bodo s tem vrnili tudi turisti. Do takrat pa bo treba preživeti. "Nekateri bodo do začetka naslednje sezone zaprti že 18 mesecev," je opozoril prvi mož turizma na Ibizi, "in to je zelo dolgo obdobje, če nimaš nobenih prihodkov."

Oglejte si še:

Magaluf Trendi Zaradi divjanja opitih turistov zaprli žurersko središče mesta #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin