Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
26. 4. 2019,
4.02

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

Natisni članek

bazen

Petek, 26. 4. 2019, 4.02

5 let

V najglobljem bazenu na svetu bodo tudi hotelske sobe in pešpoti #foto

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39
bazen | V novem najglobljem bazenu na svetu, ki ga bodo zgradili na Poljskem in bo globok 45 metrov, se bo mogoče sprehoditi po podvodnih predorih in tako na suhem spremljati vodne aktivnosti. | Foto Cover Images

V novem najglobljem bazenu na svetu, ki ga bodo zgradili na Poljskem in bo globok 45 metrov, se bo mogoče sprehoditi po podvodnih predorih in tako na suhem spremljati vodne aktivnosti.

Foto: Cover Images

V bližini Varšave bodo to jesen odprli najgloblji bazen na svetu Deepspot, ki bo poleg plavanja in potapljanja omogočal še druge podvodne izkušnje - tudi spanje in sprehode.

Poljski bazen bo globok 45 metrov in tako postal najgloblji na svetu. Za zdaj ta naziv pripada bazenu Globoko veselje (Y-40 Deep Joy), ki so ga v italijanskem hotelu Terme Millepini odprli leta 2014. S svojimi 42 metri globine se je znašel v Guinnessovi knjigi rekordov.

V poljskem bazenu, ki bo italijanskemu prevzel primat in ga lahko primerjamo s 15-nadstropno stavbo, bo osem tisoč kubičnih metrov vode, kar zadostuje za 27 olimpijskih bazenov. V Globokem veselju je nekoliko več kot štiri tisoč kubičnih metrov vode.

Pod vodno gladino bazena bodo v kompleksu Deepspot nastali tudi hotelske sobe, vadbeni prostori in kongresne dvorane. | Foto: Cover Images Pod vodno gladino bazena bodo v kompleksu Deepspot nastali tudi hotelske sobe, vadbeni prostori in kongresne dvorane. Foto: Cover Images

Za potapljače in pešce

Bazen v mestu Myxczonow, 40 kilometrov jugozahodno od Varšave, bo ob kopalcih, plavalcih in potapljačih na dah dogodivščine omogočal tudi tistim, ki si ne bodo želeli skočiti v vodo. Zgradili bodo namreč tudi podvodni predor, po katerem se bo mogoče sprehoditi pod vladno gladino in ob tem ostati na suhem. Pod vodo bodo še hotelske sobe, del kompleksa pa tudi kongresne dvorane in vadbeni prostori.

Zahteven podvig

Gradnja najglobljega bazena, za katerega bodo uporabili več kot tisoč ton jekla, je precejšen podvig. Tehten premislek je zahteval tudi higienski vidik, saj običajni filtrirni sistem v bazenu takšne velikosti za doseganje čiste in jasne vode ni bil izvedljiv.

V 45 metrov globokem bazenu bo osem tisoč kubičnih metrov vode, kar je dovolj za 27 olimpijskih bazenov. | Foto: Cover Images V 45 metrov globokem bazenu bo osem tisoč kubičnih metrov vode, kar je dovolj za 27 olimpijskih bazenov. Foto: Cover Images

Kmalu ne več prvi na svetu?

Čeprav bo Deepspot ob zgraditvi postal najgloblji bazen na svetu, pa tega naziva morda ne bo obdržal prav dolgo. V Združenem kraljestvu naj bi namreč nastal 164 metrov globok bazen, ki bo del pionirskega centra za najobsežnejše globokomorsko in vesoljsko raziskovanje, izobraževanje ter razvoj Blue Abyss. Ta naj bi svoja vrata odprl spomladi leta 2021.

bazen | Foto: Cover Images Foto: Cover Images

Preberite še:

Podvodna restavracija Norveška
Trendi To je največja podvodna restavracija na svetu, ki lahko prenese "val stoletja" #foto
Grand Park Hotel Rovinj
Trendi V Istri odprli enega najprestižnejših hotelov na Jadranu #video #foto

 

Ne spreglejte