SiolNET. Trendi Potovanja
8,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tako je videti novi hotel kriptomilijonarja Damiana Merlaka #foto #video

8,65

termometer

Bitcoin milijonar in nekdanji solastnik borze Bitstamp Damian Merlak je z ekipo končal svoj prvi veliki turistični projekt, obnovo in prenovo Hotela Bohinj ob Bohinjskem jezeru. Merlak je predlani že prenovil enega od štirih bohinjskih hotelov, ki jih je kupil, a je Hotel Bohinj zahteval veliko obsežnejšo prenovo.

Bohinj Trendi Se Bohinj končno razvija v turistično destinacijo, kot si zasluži? #video

Hotel Bohinj je dobil povsem novo podobo. S pomočjo milijonarja Damiana Merlaka je z novo podobo in zgodbo začel pisati povsem novo poglavje ter začel sprejemati prve goste.

Stoji v osrčju Bohinja na vzpetini nad Ribčevim Lazom, neposredno nad mostom ob jezeru, kjer sta cerkev Svetega Janeza Krstnika in spomenik štirim srčnim možem. Dvignjena lega hotelu in okolici omogoča lepe poglede na jezero, cerkev ter okoliške gore vključno s Triglavom.

Hotel Bohinj, kot si ga je zamislil Merlak, že sprejema prve goste. Hotel Bohinj, kot si ga je zamislil Merlak, že sprejema prve goste. Foto: Mediaspeed

Velik izziv prenove je bila energetska sanacija

Vlagatelj in upravitelj hotela Damian Merlak in Jure Repanšek sta se odločila, da hotel celostno prenovita ter statično in energetsko sanirata. Pri prenovi so se ohranili osnovni volumen objekta ter vsi vitalni in kakovostni deli konstrukcije, objekt pa je bilo treba statično in protipotresno ojačati. Vsi kovinski ojačevalni elementi so oblečeni v les, ki se na zunaj odraža v urejenem ritmu nagnjenih vertikalnih stebrov. 

Vhodno pročelje dopolnjuje dozidava z novo sprejemno avlo, vhodno nadstrešnico ter zimski vrt, v katerem je zdaj restavracija. Že stari objekt je imel na vhodnem pročelju razpoznavna elementa, ki sta ga vzpostavljala trikotna zatrepa streh, dozidave pa to kompozicijo še bolj razgibajo ter ustvarjajo dialog z vrhovi gora v ozadju.

Velik del prenove hotela je pomenila energetska sanacija, pri kateri je bilo treba upoštevati Pravilnik o učinkoviti rabi energije, ki je že sam po sebi zelo zahteven, vendar ga zasnova hotela močno presega. Kot vir toplote služijo toplotne črpalke z geosondami, v skupnih prostorih in nekaterih sobah je talno ogrevanje, v nekaterih sobah pa ogrevanje in ohlajevanje s pomočjo konvektorjev. V hotelu je centralni nadzor, ki uravnava tudi krmiljenje ogrevanja in hlajenja. 

Tudi elektrika je v hotelu zasnovana ekološko. Vsa osvetlitev je zasnovana na varčni tehnologiji LED, luči delujejo prek senzorjev, kar omeji čas osvetlitve. Vsa vgrajena oprema je v najnižjih razredih glede porabe in je zasnovana intimno, predvsem glede na sodobne smernice o preprečevanju svetlobnega onesnaženja. Ker hotel stoji v osrčju Triglavskega narodnega parka, je to še kako pomembno, saj s tem varujemo biotsko raznovrstnost ter omogočamo sobivanje tudi vsem nočnim živalim in organizmom.

To je novi, prenovljeni Hotel Bohinj:

Foto: Mediaspeed
1 / 25 Foto: Mediaspeed
2 / 25 Foto: Mediaspeed
3 / 25 Foto: Mediaspeed
4 / 25 Foto: Mediaspeed
5 / 25 Foto: Mediaspeed
6 / 25 Foto: Mediaspeed
7 / 25 Foto: Mediaspeed
8 / 25 Foto: Mediaspeed
9 / 25 Foto: Mediaspeed
10 / 25 Foto: Mediaspeed
11 / 25 Foto: Mediaspeed
12 / 25 Foto: Mediaspeed
13 / 25 Foto: Mediaspeed
14 / 25 Foto: Mediaspeed
15 / 25 Foto: Mediaspeed
16 / 25 Foto: Mediaspeed
17 / 25 Foto: Mediaspeed
18 / 25 Foto: Mediaspeed
19 / 25 Foto: Mediaspeed
20 / 25 Foto: Mediaspeed
21 / 25 Foto: Mediaspeed
22 / 25 Foto: Mediaspeed
23 / 25 Foto: Mediaspeed
24 / 25 Foto: Mediaspeed
25 / 25 Foto: Mediaspeed

Vsako sobo krasi silhueta Triglava

Notranjost hotela sestavlja 69 sob, opremljenih v svetlem macesnu, vsako sobo pa krasi silhueta Triglava. Sobe so večinoma dvoposteljne, nekatere imajo možnost tretjega ležišča, skoraj vse imajo balkone. Nekaj sob je družinskih z možnostjo združitve, v najvišjem nadstropju s pogledom na Triglav pa je superior soba z masažno kadjo. 

Skupni prostori obsegajo sprejemno avlo, restavracijo, kmečko sobo, konferenčno sobo, wellness z manjšim zunanjim bazenom, klub ter prostran vrt z ognjiščem.

Oblikovanje skupnih prostorov je prav tako pretežno v macesnu, vneseni so tudi detajli z lokalnim navdihom. Avla je dvovišinska, lesen razgiban strop in stene spominjajo na strukturo brazd in kapnikov, ki se pojavljajo po votlinah in jamah okoliških gora. Intimo med klopmi v jedilnici pa vzpostavljajo lesena korita z asociacijo na kozolce. Dolgi skupni hodniki pomenijo sprehod skozi konstrukcijo bohinjskega stoga, toplarja oziroma kozolca z značilno leseno konstrukcijo v kombinaciji horizontalnih in diagonalnih tramov.

Notranji prostori so večinoma oblikovani ob macesnu. Notranji prostori so večinoma oblikovani ob macesnu. Foto: Mediaspeed

Fotografije okoliških stogov so tiskane na tla, stene in strop in vzpostavljajo vizualne prehode, ki bodo goste seznanili z bogato tradicijo lokalnega stavbarstva. V hotelu se pojavljajo vzorci, ki jih je posebej za hotel razvil studio Futro. Ti predstavljajo silhueto štirih srčnih mož, ki so prvi osvojili Triglav. Ta lokalni pogum, duh teh mož in prvinski stik z naravo so tudi temeljno vodilo ter rdeča nit, ki jo bodo poskušali predstaviti gostom na vseh ravneh ponudbe. 

"Hotel je namenjen mladim po srcu, ki iščejo pristno doživetje kraja. Poudarek je na aktivnem oddihu, ponujanju avtentičnih doživetij in pestrem naboru dogajanja," so hotel opisali v sporočilu za javnost in dodali, da bo tudi gostinska ponudba, tako kot ves koncept hotela, temeljila na tradiciji, s poudarkom na lokalnih jedeh. "Skozi ponudbo bomo gostu predstavili lokalne posebnosti, kulinarične specialitete in lokalni utrip."

"Hotel je namenjen mladim po srcu, ki iščejo pristno doživetje kraja." "Hotel je namenjen mladim po srcu, ki iščejo pristno doživetje kraja." Foto: Mediaspeed

Sledita prenovi še dveh hotelov

Hotel Bohinj v Ribčevem Lazu je bil drugi v vrsti štirih bohinjskih hotelov, ki se jih je Merlak z nakupom odločil rešiti pred propadom. Prvi med njimi, Aparthotel Triglav v Stari Fužini, je po prenovi svoja vrata odprl leta 2019, Hotel Bohinj pa je zahteval veliko obsežnejšo obnovo, pravzaprav popolno prenovo.

Po prenovi Hotela Bohinj Merlak načrtuje še rušenje žal povsem propadajočega Hotela Zlatorog in vzpostavitev popolnoma na novo zasnovanega hotela, ki mu želi povrniti sloves, ponos bohinjskega turizma, kot pravi sam, prenovo Ski hotela Vogel.

"Naša vizija je s svojo kreativnostjo, mladostno zagnanostjo, družbeno odgovornim poslovanjem ter razumevanjem usmeritev in potreb slovenskega turizma postati zgled in primer odlične prakse ter s tem postaviti nova merila uspešnih zgodb v turistični panogi," je dejal.

Hotel Zlatorog, Bohinj Novice V kako slabem stanju je hotel Zlatorog v resnici #video Apartmaji Triglav, Bohinj, potek prenove, 30.5.2019 Novice Milijoni prihajajo v Bohinj: Če ni fovšije, je za vse dost' #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin