Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
10. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Natisni članek

lesorez potovanja Japonska

Petek, 10. 8. 2018, 4.00

5 let, 8 mesecev

Služba z najbolj fleksibilnim delovnim časom

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

muzej Japonska | Foto Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

"Odprem, ko se zbudim, in zaprem, ko grem spat. Ko imam dovolj, je prodajalna zaprta," takšno je obvestilo o delovnem času muzeja na prostem v japonskem mestu Kjoto.

Delovni čas mini muzeja Ukiyoe, ki je v lasti umetnika Ichimure Mamoruja, je več kot fleksibilen ter prilagojen lastnikovemu bioritmu in potrebam, kar je v svetu natančnih in dolgih delovnih urnikov svojevrsten fenomen.

Do leta 2003 je imel Ichimura Mamoru obvestilo o odpiralnih urah napisano zgolj v japonščini, ko je prostor postal mednarodno prepoznaven, pa je dobil svoj napis tudi v angleščini. Glede na navedeno zagotovila, kdaj bodo vrata kulturnega prostora odprta, resnično ni.

Obisk, ki je prepuščen sreči

Njegov obisk je tako bolj ali manj prepuščen sreči in tisti, ki so jo imeli, pravijo, da je, kot so zapisali na spletni strani My Modern Met, v mini muzeju čudovito. Tako kot je navdihujoča svoboda, ki si jo je umetnik omogočil v svojem urniku, čeprav napis lahko napeljuje na to, da na delovnem mestu kljub vsemu preživi veliko svojega časa. A po drugi strani pripis, da zapre, ko ima dovolj, odpravi dvome o vodji muzeja, ki svoja vrata odpre takrat, ko to zmore.

Umetnost minljivega sveta

V Mamorujevem muzeju je razstavljena zbirka barvnih lesorezov v slogu ukiyjo ali "umetnost minljivega sveta", v dobesednem prevodu bi to pomenilo umetnost lebdečega sveta. Ta je vrhunec na Japonskem doživela med 17. in 19. stoletjem. Gre za prikazovanje prizorov iz vsakdanjega življenja, vrsto lesorezov, ki so v prejšnjem stoletju izgubili priljubljenost.

A umetnik Mamoru, ki se je te grafične tehnike naučil od svojega dedka, tradicijo ohranja. Ljudem, ki vstopijo v njegov muzej, se ob tem tako odprejo tudi vrata v njegov studio, kjer nastajajo umetnine na način, kot se jih danes na Japonskem loteva malo avtorjev. Mamoru se celo boji, da med mlajšimi ni dovolj zanimanja, da bi svoje znanje prenesel naprej.

 

Ne spreglejte