SiolNET. Trendi Potovanja
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Primorsko-notranjski hribi, ki jih osvojite z lahkoto

2

termometer

Kar nekaj slovenskih vršacev je mogoče osvojiti na lažji način, se pravi z avtomobilom ali z nekaj minutami hoje. Tokrat smo jih poiskali na jugozahodnem delu Slovenije.

 

Ne prezrite:

 

 


Najbolj impozantna gora tega področja je Nanos, visoka kraška planota, ki se strmo dviga nad Zgornjo vipavsko dolino in je eden izmed vrhov, s katerega si boste z lahkoto ogledali skoraj pol Slovenije. Z avtom se do Vojkove koče na Nanosu pripeljete po lokalni cesti, ki se malo pred Podnanosom odcepi od glavne ceste Razdrto-Nova Gorica. Koča stoji v zavetju tik pod Plešo (1262 m), enim od vrhov Nanosa.

Z Nanosa se lahko navdušenci odpravite peš proti Javorniku, a zato boste potrebovali 6 ur in pol, tisti z manj volje za hojo pa je bolje, da se do Pirnatove koče na Javorniku pripeljete kar z avtom. Do nje se pripeljete po lokalni cesti iz Črnega Vrha, čez Šajsno Ravan. Do vrha Javornika (1240 metrov) potrebujete le deset minut, še manj pa do razglednega stolpa, s katerega se nudi pogled po idrijskem hribovju, kot tudi vse do Snežnika.

Od Javornika proti severovzhodu bi lahko videli tudi Vrh Sv. treh kraljev (884 metrov), ki je impozanten predvsem po dobro vidni cerkvi Svetih treh kraljev. Do planinske koče se pripeljete z avtom iz Logaške, Horjulske in Žirovske smeri. Ceste se nato združijo le nekaj kilometrov pred kočo. Izpred koče ni razgleda, a le deset minut hoje do cerkve bo poplačano s krasnim pogledom na vse strani, tudi do Slavnika, ki leži precej južno.

Skoraj na Slavnik (1028 metrov) se boste pripeljali z avtom po gozdni cesti iz Kozine do Turne koče pod Slavnikom. Razgled s Slavnika je med lepšimi, saj je ob lepem vremenu mogoče videti Jadransko morje, italijanske Dolomite, Triglav in nato prek Karavank do Kamniških in Savinjskih Alp. Pogled se vam bo ustavil na naslednjem hribu, ki ga boste z lahko osvojili. To je Trstelj.

Trstelj (643 metrov) je najvišji vrh v grebenu Črnih hribov. S prostranega vrha, na katerem stojijo televizijski oddajniki, boste videli tudi Tržaški zaliv. Do koče, ki stoji malce pod vrhom, se boste pripeljali po gozdni cesti iz Temnice.

Na Primorskem pa ne smete pozabiti na vzpetino Sabotin, ki se vzpenja nad Solkanom, saj ima močno zgodovinsko zgodbo. Tukaj so se bile najhujše bitke v prvi svetovni vojni. Kljub njegovi skromni višini (605 metrov) je odlično razgledišče na reko Sočo in na železniški most z največjim kamnitim lokom na svetu, ki je bil zgrajen še pod Avstro-Ogrsko leta 1906. Na kočo pod grebenom se lahko pripeljete po lokalni cesti Gonjače-Vrholje.


Ne prezrite:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin