Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2014,
12.54

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

#dopustujdoma Savinjska #dopustujdoma Podravska #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije pohodništvo izlet Na dopustu

Petek, 18. 7. 2014, 12.54

3 leta, 11 mesecev

Štajerski hribi, ki jih lahko osvojite brez muke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Štajerska je polna izletniških točk, ki nudijo čudovite poglede na preostale hribe in doline ter so dobra izbira tudi za tiste, ki ne prekipevajo od kondicije.

 

Slovenci smo narod pohodnikov, ki si za končni cilj izleta ob koncu tedna pogosto izberemo planinske koče. Za tiste, ki še niste v formi ali si v hribe želite le zaradi razgleda, smo jih izbrali deset, ki izpolnjujejo vsaj dva pogoja: do njih se lahko pripelje z avtomobilom in do njih pelje lahka pohodniška pot.


Ne prezrite:


Rogla (1571 metrov) je najbolj znano štajersko smučišče in tudi najbolj znana štajerska poletna izletniška točka. Vrh je gozdnat z majhno jaso, na kateri stoji razgledni stolp. S stolpa je lep razgled na bližnje gozdove in ob lepem vremenu celo na Triglav. Predvsem pa je Rogla prepletena s potmi za krajše izlete. Na Roglo se lahko pripeljete z avtomobilom, nanjo pa se lahko tisti z malce več kondicije odpravite iz Vitanja ali Zreč.

Koča na Žavcarjevem vrhu, na višini 863 metrov, je le nekaj deset metrov pod Žavcarjevim vrhom, na pobočjih Kozjaka, severnozahodno od Maribora. Od koče se odpre lep razgled proti jugu, kjer je mogoče videti severovzhodni del Pohorja, južna pobočja Kozjaka in del Dravske doline z Mariborom in Rušami. Do koče se lahko pripeljete po lokalni in gozdni cesti iz Bresternice oziroma jo mahnete prav tako iz naselja pri Mariboru v dveh urah proti koči.

Planinski dom na Gori Oljki (725 metrov) stoji tik pod vrhom Gore Oljke (733 metrov), na katerem je mogočna baročna cerkev z dvema zvonikoma, zgrajena med letoma 1754 in 1757. Gora Oljka je kraški osamelec, ki nudi izreden pogled na Savinjsko in Celjsko dolino, del Posavskega hribovja, na severu pa na Peco in Uršljo goro. Do koče je speljanih več poti, najhitreje boste na vrh prišli iz Šmartnega ob Paki, z avtomobilom pa po lokalni cesti iz Polzele.

 | Foto:

Rudijev dom na Donački gori (592 metrov) stoji na Sedlu pod vrhom Donačke gore. Vrh Donačke gore ponuja čudovit pogled po Sloveniji, kot tudi prek meja, po gričevju hrvaškega Zagorja. Do koče se lahko pripeljete po lokalni cesti iz Rogatca, prav tako pa je iz Rogatca tudi najhitrejša pot do doma.

Nasproti Donačke gore stoji še en osamelec, Boč ali Štajerski Triglav. Nekaj metrov pod strmo goro leži dom na Boču (658 metrov), ki je dostopen po lokalni cesti iz Poljčan ali po lokalni cesti iz Kostrivnice. Prav tako je iz Poljčan in Kostrivnice speljana pot po gozdni senci in mimo vinogradov do koče, od koče pa je nato še kakšna ura hoda do vrha Boča, kjer razgledni stolp nudi razglede na vse strani.

Planinski dom na Resevni (645 metrov) leži v gozdni senci le nekaj metrov pod vrhom. Na vrhu je postavljen 20 metrov visok razgledni stolp, ki omogoča lep razgled, najprej na Šentjur in nato na skoraj vso Slovenijo. Do doma se lahko pripeljete po lokalni cesti iz Šentjurja, čez Hruševec, do parkirnega prostora v bližini doma ali pa jo mahnete po kateri izmed številnih poti iz okolice Šentjurja.

Mozirska koča na Golteh (1356 metrov) ali 15 minut oddaljen hotel Golte sta priljubljeni izletniški točki tudi v poletnem času. Hotel je dostopen z avtomobilom iz Mozirja, do Mozirske koče pa boste morali hoditi še nekaj deset minut. Od hotela je lep razgled na dolino in proti bližnjemu vrhu Medvedjaku. Od hotela navzgor se razprostirajo travniki, na katerih se v poletnem času pase živina.

 | Foto:

Dom na Paškem Kozjaku (960 metrov) je nad dolino reke Pake vzhodno od Velenja in južno od Mislinje. Do doma se lahko pripeljete z avtomobilom, in sicer iz Velenja ali Vitanja, ali pa se na izlet odpravite peš, prav tako iz teh dveh krajev. Številni dom izkoristijo kot izhodiščno točko za na Basališče, ki je najvišja točka Paškega Kozjaka.

Planinski dom na Gori – Šentjungert (565 metrov) je le nekaj metrov pod vrhom Gore, na kateri stoji cerkev svete Kunigunde, ki je bila zgrajena v 14. stoletju. Gora je priljubljena izletniška točka na Štajerskem med Celjem, Dobrno in Vojnikom. Kljub skromni višini se z vrha odpira lep razgled na osrednjo Štajersko. Na vrh se lahko pripeljete po lokalni cesti iz Lopate, prehodite pa jo lahko iz Galicije, kot tudi iz Lopate.

Celjska koča (652 metrov) je ena izmed najbolj priljubljenih celjskih izletniških točk. Koča je ob istoimenskem smučišču pod Tolstim vrhom. Od koče je mogoče priti tudi z avtomobilom iz Celja prek Zagrada ali prek Svetine. A če boste kot številni Celjani, potem jo boste peš mahnili iz Zagrada. Pot na Celjsko kočo je lepa tudi zaradi pogleda na veličasten Celjski grad.


Ne prezrite:

Ne spreglejte