Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
31. 7. 2018,
9.43

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

3

Natisni članek

debelost turisti osel Santorini

Torek, 31. 7. 2018, 9.43

5 let, 8 mesecev

Osli na Santoriniju so pohabljeni zaradi prenašanja predebelih turistov

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

3

osel, Santorini | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Osli na obljudenem grškem otoku Santorini so vse bolj poškodovani in pohabljeni, ker morajo na hrbtu prenašati turiste s čezmerno telesno težo. Domačini so jih zato začeli pariti z večjimi in močnejšimi mulami, ki lažje prenašajo težja bremena.

Povpraševanje po jahanju oslov je na grškem otoku Santorini ogromno, saj jih uporabljajo za nošenje turistov po strmih klancih, hribih in stopnicah, ki se vzpenjajo po tem razgibanem otoku. Za domačine je to pomemben vir zaslužka, pri čemer pa so pozabili na varnost živali.

Osli postajajo izčrpani in preobremenjeni, nekateri pa so celo pohabljeni zaradi prenašanja predebelih turistov. Osel lahko namreč na hrbtu nosi le 20 odstotkov svoje teže.

Osli morajo s težkimi turisti na hrbtu prehoditi več kot 500 stopnic. | Foto: Thinkstock Osli morajo s težkimi turisti na hrbtu prehoditi več kot 500 stopnic. Foto: Thinkstock

Omejitev teže bi bila nerealna

A domačinov to ne ustavi. Namesto da bi postavili omejitve teže, so začeli osle pariti z mulami, ki lažje nosijo turiste, saj so večje in močnejše. Če bi hoteli prizanesti oslom, bi nanje morali posedati le turiste, ki imajo 50 kilogramov ali manj, to pa bi pomenilo izpad prihodka, saj Santorini množično obiskujejo britanski in ameriški turisti z večinoma čezmerno telesno težo.

"Morala bi obstajati omejitev teže, ki pri jahanju osla ne bi smela presegati 50 kilogramov. A kako bi to preverjali?" se sprašuje tiskovni predstavnik organizacije, ki se zavzema za pomoč oslom na Santoriniju. "Debeli turisti, pomanjkanje sence, vročina in strme stopnice, to je kombinacija, ki povzroča ta problem."

Kadar ne nosijo turistov, morajo prenašati druga (pre)težka bremena. | Foto: Thinkstock Kadar ne nosijo turistov, morajo prenašati druga (pre)težka bremena. Foto: Thinkstock

Križarke na dan pripeljejo do 1.200 turistov

V poletnih mesecih do Santorinija pripluje tudi pet križark na dan, ki na otrok pripeljejo do 1.200 turistov. Osli morajo tako kar petkrat na strmo pot po več kot 500 stopnicah, da do glavnega mesta Fira prenesejo vse te turiste.

Borka za pravice oslov je ob tem povedala, da morajo osli delati vse dni v letu, v nemogočih razmerah in brez zadostnega počitka. In ker je naval turistov s čezmerno težo iz Velike Britanije, ZDA in Rusije vse večji, so živali še toliko bolj obremenjene. "Nikakor in v nikakršni obliki ne podpiramo uporabe oslov, mul in drugih živali za potrebe turizma." Kadar ne prenašajo turistov, jih domačini izkoriščajo za nošenje gradbenega materiala in drugega težkega tovora.

Dodala je, da domačinom nočejo odvzeti vira prihodka, a si želijo, da bi z osli ravnali bolj humano ter da bi bolje skrbeli zanje in za njihovo zdravje.

Ne spreglejte