SiolNET. Trendi Potovanja
2,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Osamljena plaža na Sardiniji, kjer srečate le ... mačke

2,63

termometer

Su Pallosu, mačja plaža
Foto: gattisupallosu.org

Sardinija nedvomno slovi po izjemnih plažah, a le ena se lahko pohvali s prav posebno atrakcijo – kolonijo mačk, ki se tam prosto sprehajajo, igrajo, drgnejo ob obiskovalce in preprosto srečno živijo.

"Obvezna destinacija za ljubitelje mačk!" je le ena od navdušenih recenzij na popotniškem spletnem portalu TripAdvisor, ko je govora o Su Pallosu oziroma "plaži mačk", kot so jo poimenovali zaradi njenih štirinožnih prebivalk.

Lokalni prebivalci pripovedujejo, da so mačke glavne poglavarke te plaže na zahodni obali Sardinije že več kot stoletje. Njihovo zgodbo so začeli lokalni ribiči, ki so skupino mačk pripeljali v svoje naselje, da bi iztrebile miši in podgane. V 80. letih so naselje porušili, mačke pa so ostale, ker so jih okoliški ljudje še naprej hranili, in se naselile kar na plaži. Kdo pa se ne bi, če bi imel to možnost?

Plaža ima zdaj okoli 60 prebivalk, zanje pa skrbita zakonca Andrea in Irina Atzori. Plaža ima zdaj okoli 60 prebivalk, zanje pa skrbita zakonca Andrea in Irina Atzori. Foto: gattisupallosu.org

Od leta 2011 ima mačja kolonija tudi uradna skrbnika, Andreo Atzorija in njegovo ženo Irino, ki sta tam ustanovila mačje zavetišče. Zdaj skrbita za okoli 60 kosmatink, jih hranita in jim ponujata zdravstveno oskrbo, ki vključuje tudi sterilizacijo, ter skrbita za čistočo kraja, vse to pa financirata izključno z zasebnimi donacijami in prodajo spominkov turistom. Turistični ogledi so namreč brezplačni, obiskovalce le prosita, da se vnaprej najavijo.

Zavetišče se financira le s prostovoljnimi prispevki in prodajo spominkov obiskovalcem, ogled pa je brezplačen. Zavetišče se financira le s prostovoljnimi prispevki in prodajo spominkov obiskovalcem, ogled pa je brezplačen. Foto: gattisupallosu.org

Odkar je TripAdvisor zavetišču podelil certifikat odličnosti kot kraju, ki dobiva odlične kritike, mu priljubljenost strmo raste. "Kombinacija mačk in plaže je očitno dobitna," sta po poročanju Forbesa svoj uspeh komentirala zakonca Atzori. A kot poudarjata, zavetišče ne sprejema novih prebivalk, ampak skrbi le za obstoječe, zato vsakogar, ki pri zavetišču in okolici odvrže živalico, prijavita oblastem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 120
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin