SiolNET. Trendi Potovanja
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Omar Naber predstavlja Jordanijo

4

termometer

Letošnje poletje je pevec Omar Naber preživel v Jordaniji. Za večino od nas oddaljena dežela je Omarju blizu, saj od tam prihaja njegov oče.

Omar Naber se je v Jordanijo odpravil, ker, kot pravi, ga je tja vlekla želja, da deželo svojega očeta spozna čim bolje.

Kako to, da ste se odpravili v Jordanijo? Je bil razlog to, da ste z njo povezani v koreninah? Tako je. V Jordanijo sem se odpravil na pobudo očeta, in ni mu bilo treba dvakrat reči, da sem povabilo sprejel. Sicer pa sem že kar nekaj časa načrtoval obisk Jordanije, še pred očetovim povabilom.

Ste bili tam prvič? Tam sem bil že večkrat v otroštvu in mladosti, odhajali smo na obisk k sorodnikom na približno dve leti. Po ločitvi staršev smo prekinili obiske Jordanije.

Kako povezani pa se čutite z Jordanijo, glede na to, da je to domovina vašega očeta? Moram reči, da so mi njihova kultura, hrana, navade, jezik, glasba in vse preostalo precej blizu, glede na to, da ne živim tam. Nekatere stvari so verjetno zapisane v genih. Tam se počutim nenavadno domače, nič mi ni tuje. Tudi arabščina, ki se bi nekomu lahko zdela vesoljski jezik, je meni prav prijetna na uho. (smeh)

Imate v Jordaniji kakšne stike s svojimi sorodniki, ste koga obiskali, ali ste se odpravili le kot "na pol" turist? Na obisk sem šel predvsem k sorodnikom, ker jih dolgo nisem videl, bolj kot pogledat Jordanijo. Tam imam številčno družino, ki drži zelo skupaj, kot je to v navadi na Bližnjem vzhodu. Moja sestrična je turistična vodička, tako da me je seveda peljala tudi na ogled najzanimivejših kotičkov Jordanije. Kakšne so bile želje in pričakovanja za potovanje? Velikokrat sem bil že tam, a še nikoli do zdaj nisem videl največje znamenitosti Jordanije, mesta Petra. Na noben način obiska tega mesta s tokratnim odhodom v Jordanijo nisem želel izpustiti. Predvsem pa sem želel po dolgih osemnajstih letih spet videti svoje sorodnike, ki so zelo prijetni, srčni in kulturni ljudje.

Kako predlagate bralcem, da potujejo tja? Morajo kaj posebnega pripraviti? Jordanija malce izstopa od preostalih arabskih dežel, je precej mirna in prijetna dežela s krasno atmosfero, tam notranjih nemirov ni. Glede potovanja v Jordanijo ni bilo nikoli nobenih zapletov, tako da se turisti tam nimajo česa bati.

Kakšna je Jordanija na splošno in kaj lahko od nje pričakujemo? Je izjemno slikovita, puščava je zelo razgibana in hribovita, skalovje in hribovje premoreta vse mogoče barve. Ima Rdeče in Mrtvo morje, ki sta za turiste zelo privlačna in imata svetovni sloves. Rdeče morje po stičišču treh dežel, Jordanije, Palestine in Egipta – in po neverjetnih koralah in slikovitem podvodnem življenju –, Mrtvo morje pa po tem, da predstavlja najnižjo točko na Zemlji, in po sloviti blatni kopeli. Življenja v tem morju zaradi ogromne koncentracije soli namreč ni. Vreme je večino leta idealno, od aprila do oktobra prijetno toplo ali vroče, vendar brez vlage, ki je ponavadi kriva za neprijetno vročino. Ponoči se izredno shladi, zaradi pretežno puščavskega ozemlja.

Je sicer varna država? Kot sem že omenil, je Jordanija izredno mirna dežela, turistom ne preti nobena nevarnost. Preostale arabske dežele Jordaniji pravijo kar "čudežna dežela miru". Zelo nenavadno je namreč, da država na takem območju ni vpletena v kakršnekoli nemire. Imam občutek, da imajo do turistov zelo dober odnos, obiskovalci so zelo dobrodošli. To se mi je zazdelo že na letališču, kjer so bili delavci izredno ustrežljivi in prijazni.

Je po vaših izkušnjah treba paziti, ko gre človek v Jordanijo? Meni osebno se ni pripetilo nič takega, je pa treba paziti recimo na tržnicah, kjer se baranta kot za stavo. Če ne znaš barantati, ti lahko trgovec proda blago tudi za petkrat višjo ceno, kot je dejanska tržna vrednost izdelka.

Kaj je tisto, kar mislite, da bi morali obvezno videti v Jordaniji, če jo obiščemo? Absolutno na prvem mestu rdeče mesto, vklesano v živo skalo, imenovano Petra. V Jordanijo se splača že samo zaradi tega. Drugače pa ta dežela skriva ogromno zanimivosti, tako naravnih znamenitosti kot kulturne dediščine, ki je zelo bogata. Jordanija je bila namreč eno glavnih trgovskih križišč med Evropo, Azijo in Afriko, tako da se je na tem mestu srečevalo ogromno različnih kultur skozi celotno zgodovino civilizacije

Koliko denarja pa je treba imeti za potovanje? Cene so precej visoke, kar je zanimivo, glede na to, da je povprečen standard občutno nižji. Sam si tam nisem kupil prav ničesar, nerad nosim s seboj preveč prtljage. S popotovanj najrajši domov prinesem slike in spomine. Kupil sem si spominček na mesto Petra, to pa je tudi vse.

Kako odprta je dežela do turistov? Morajo biti turisti pozorni na kakšno stvar glede predpisov, vere ali spoštovanja tradicije? Razumejo, da turisti prinašajo s seboj popolnoma drugo kulturo, kot so je tam vajeni, tako da jih zelo tolerirajo. Vlada pretežno muslimanska vera, tako da se kar držijo nekih okvirov, ki jih zapoveduje islam. Niso pa tako konservativni kot nekatere države, kjer prevladuje ta vera. Sploh ni tako hudo. Se je pa recimo prepovedano poljubljati v javnosti.

Je kaj drugače tam za ženske kot za moške turiste? Mislim, da v Jordaniji niti ne, turizem je tam v vzponu, razumejo, da recimo v Srednji Evropi ni nič posebnega, če dekle nosi seksi kratko krilce, zato je nihče ne gleda postrani.

Kako potovati po Jordaniji in v Jordanijo? V vsakem primeru je drugače kot z letalom v Jordanijo priti precej zahtevno, tako da priporočam letalo. (smeh) Taksiji so relativno poceni, tako da je po mestih to za turiste stalna praksa, taksisti pa so načeloma pošteni in prijetni, za kakšen zaplet z njimi v Jordaniji še nisem slišal. Sam imam srečo, ker imam tam družino, ki me je peljala naokoli, kamor sem želel, kadarkoli sem želel.

Kaj pa prehrana? Je varno jesti na ulici? Celoten arabski svet da ogromno na prehrano, radi jedo zdravo in dobro. Izogibajo se alkohola in svinjine, to pa je tudi vse, predvsem zaradi prevladujoče islamske vere. Moja družina pripada majhnemu odstotku krščanske vere, tako da posežejo tudi po svinjini in alkoholu, vendar diskretno in v zmernih količinah. Moram poudariti, da sem na svojem desetdnevnem obisku tam jedel tako dobro, kot že zelo dolgo ne. Hrana je neverjetno dobra, okusna in hkrati lahka, poudarek je na zelenjavi, sadju, začimbah, aromi.

Koliko časa pa naj si vzamemo za Jordanijo po vaših izkušnjah? Sam žal dlje kot deset dni nisem mogel ostati tam, zaradi obveznosti. Absolutno priporočam vsaj 14-dnevni obisk, pa še to se bojim, da bi bilo premalo. Jordanija je za moje pojme izredno čarobna dežela. Seveda sem malce pristranski, saj je to moja druga rodna dežela, a mislim resno. Brez dvoma se bom tja vračal tako pogosto, kot bom le mogel, ta čarobnost me je zares prevzela.

Kako vroče je bilo, ko ste obiskali Jordanijo? Temperature so bile v primerjavi z našimi občutno višje, tam sem bil avgusta, ko je najbolj vroče. A vročina ni tako naporna, zaradi majhne vlažnosti zraka so te visoke temperature dokaj vzdržne. Tam je lažje prenesti 42 stopinj kot pri nas 37. Značilno, a hkrati nenavadno za nekoga, ki tega ni navajen, je to, da se ponoči zelo shladi, kar poleti pride zelo prav. Vročina ni nikoli izgovor za slab spanec. Jaz sem tam spal kot ubit. (smeh)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin