SiolNET. Trendi Potovanja
3,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Newyorški časopis hvali dobrote in lepote Slovenije

3,50

termometer

Ojstrica Bled
Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Časopis New York Post je objavil članek o Sloveniji, ki naj bi bila "veliko več kot domovina Melanie Trump" in v katerem slavijo predvsem slovenske naravne lepote ter hrano in vino.

Najprej naj omenimo nenavadno podrobnost - New York Post je v tiskani izdaji članek naslovil s Take it SLO, besedno izpeljanko izraza "take it slow" oziroma vzemi si čas, potem pa v uvodu poudaril, da je Slovenija "veliko več kot domovina Melanie Trump".

Članek na njihovem spletnem mestu medtem nosi naslov Skrita lepota domovine Melanie Trump. Je že tako, da prva dama ZDA močno vpliva na branost v medijih.

A če Melanio končno pustimo ob strani, je Slovenija po tem, ko je New York Times pred kratkim objavil reportažo o Ljubljani, spet deležna pozornosti ameriških medijev. Novinar New York Posta, ki ga je gostila Slovenska turistična organizacija, je najprej na kratko povzel polpreteklo zgodovino "države, velike približno toliko kot Massachusetts, ki jo zlahka raziščete z najetim avtomobilom, saj je avtocestni sistem dobro razvit in urejen".

Ljubljana, ljudje Foto: B. Jakše, S. Jerčič (www.slovenia.info)

Ljubljana je ena najmanjših evropskih prestolnic, nadaljuje novinar, a ima presenetljivo razvito kulinarično sceno. Ob petkih in sobotah se "mladi in lepi domačini" zgrinjajo v As Aperitivo, klubski del gostilne As, je zapisal in prihodnjim gostom priporočil, naj tam poskusijo taljato Nevio, specialiteto gospodarja Svetozarja Raspopovića.

Za nekoliko mirnejšo izkušnjo svetuje obisk restavracije JB, čez dan pa kosilo na terasi Gostilne na Gradu, kjer naj bi si gost privoščil kozarec lokalnega lambrusca - morda je imel v mislih peneči teran, lambrusco je namreč peneče rdeče vino iz italijanske dežele Emilija - Romanja.

Ocena gostilne: Na gradu Foto: Miha First

Zunaj Ljubljane novinar New York Posta priporoča obisk smučišča na Voglu, kjer si morate pred smučanjem privoščiti madžarski golaž in avstrijski jabolčni zavitek, po najboljši potici menda slovijo v Dvoru Jezeršek, proti zahodu pa sta njegovo pozornost vzbudila Cejkotova domačija v Gočah in Gredič v Goriških brdih. V Brdih omenja tudi razgledni stolp Gonjače, pa vino iz Hiše Štekar in martinovanje v Šmartnem.

Razgledni stolp Gonjače, Goriška brda Foto: arhiv ZTKMŠ Brda

K naravnim lepotam - barvito jesen je po njegovem mnenju najlepše opazovati ob Bohinjskem jezeru, kjer je obvezen postanek tudi pri slapu Savica, ne manjka niti obvezna omemba Bleda in Postojnske jame. Na koncu New York Post omeni tudi, da je vse večje število turistov v Sloveniji spodbudilo tudi rast novih hotelov, med njimi ljubljanskega InterContinentala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 59
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin