Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 10. 2017,
18.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

kočija potovanja popotništvo Erika Schweizer

Torek, 3. 10. 2017, 18.42

6 let, 7 mesecev

Neobičajna karavana na slovenskih cestah #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Karavana | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Če ste se v ponedeljek vozili čez Podbrdo ali vas je pot vodila do Tolmina, ste prav gotovo naleteli na nenavadno karavano. Žensko z dredi v fluorescentnem brezrokavniku z leseno palico v roki, za njo pa kočija s kočijažem, več konji, s kozami v prikolici in psom ter mavrično zastavo na zadnjem delu vpadljivega konvoja.

Radovednost je gnala tudi nas, ki smo se v ponedeljek dopoldne peljali proti Tolminu, na srečanje z Žarkom Trušnovcem, psihologom in načelnikom GRS Tolmin, ki je pred dnevi v Italiji prejel prestižno mednarodno nagrado za solidarnost v gorah.

Pogovor z mladenko, ki je (zelo hitro, s poudarkom) hodila na čelu karavane, je potekal v polteku, saj je bilo očitno, da se zaradi radovednih novinarjev karavana ne namerava ustavljati.

Oddaja Dan. bo danes posvečena potovanjem. Kdo do Slovenci, ki so uresničili svoje sanje in življenje posvetili potovanjem. Spremljajte nas danes na Planet TV ob 17. uri.

Avstrijka in Nemec na poti po Evropi

"Danes sva naredila okrog 20 kilometrov," je povedala Erika Schweizer, ženska polovica popotniškega para. "Zaradi živali skušava hoditi čim bolj počasi, a po poti navzdol gre lahko zelo hitro," se je nasmehnila, ko je opazila, da komaj dohajamo njen korak.

Razložila je, da prihaja iz Avstrije, njen prijatelj pa je Nemec. Že pet let na tak neobičajen način potujeta po Evropi, zadnji dve leti živita na kočiji, tudi pozimi. Na začetku je šlo za večjo skupino, ki pa se je pred tremi leti oklestila in zdaj potujeta sama. "Ker je tako lažje," je povzela 29-letna Avstrijka. Kot je povedala, sama ni odraščala na kmetiji, a je njena družina vsako leto doma imela več živali, ki so ji zelo blizu.

Karavana | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Karavana | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Skromno življenje in preživljanje

Preživljata se s prostovoljnimi prispevki, ki jih dobita z ogledom živali, on izdeluje izdelke iz usnja (tudi njena oblačila so njegovo delo), poleti dela kot pastir, ona pa ob koncih tedna občasno dela kot trenerka jahanja. "Sicer pa za takšen način življenja ne potrebujeva veliko," je povedala.

Tudi oblačila izdelujeta sama.  | Foto: Ana Kovač Tudi oblačila izdelujeta sama. Foto: Ana Kovač

Karavana | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Že sama po sebi sva posebno sporočilo"

Zanimalo nas je, kaj sodobni družbi sporočata z njunim preprostim načinom življenja? "Mislim, da sva že sama zase posebno sporočilo. Še posebej v svetu, v kakršnem živimo danes. Včasih je to zelo težko, saj se nama zdi, da za tak način življenja danes preprosto ni več prostora."

"Večkrat se nama zgodi, da naju ustavi policija, ker da sva prepočasna. To veliko pove o današnjem svetu, svetu neprestanega hitenja. | Foto: Ana Kovač "Večkrat se nama zgodi, da naju ustavi policija, ker da sva prepočasna. To veliko pove o današnjem svetu, svetu neprestanega hitenja. Foto: Ana Kovač

Pozitiven sprejem pri ljudeh

Za zdaj imata na svojem popotovanju več pozitivnih kot negativnih izkušenj.

"Včasih se nama zgodi, da naju policija ustavi zaradi prepočasne vožnje. No, to se mi zdi najboljši odraz sveta, v katerem živimo, torej sveta neprestanega hitenja. Občasno naju kdo zamenja z romi. Na splošno imava res neverjetne izkušnje. Ljudje nama pomagajo s hrano, oblačili, nekateri celo z denarjem.

Tudi kadar vprašava, če lahko prenočiva kje pod streho, nama ustrežejo. Glede tega še nisva imela slabih izkušenj. Zavedam se sicer, da obstajajo tudi ljudje, ki najinega načina življenja ne odobravajo, a s takimi k sreči nimava veliko stikov. Na začetku najinega potovanja pa me je skrbelo prav to," je poudarila.

Par potuje s tremi konji, nekaj kozami in psom. | Foto: Ana Kovač Par potuje s tremi konji, nekaj kozami in psom. Foto: Ana Kovač

Mobilni telefon za boljšo orientacijo

Sodobnim komunikacijskim sredstvom se sicer izogibata, čeprav imata mobilni telefon. "Bolj zaradi orientacije kot česa drugega. Namesto papirnatega zemljevida se zanašava na mobilnega. Z njim nimava stroškov niti ne onesnažujeva narave," je pojasnila.

Pred leti sta zasnovala tudi spletno stran, s katero sta želela pritegniti enako misleče, ki pa je zaradi narave življenja ne utegneta osveževati. "Stran smo postavili pred leti, ko je bila naša skupina večja in smo kot neka oblika cirkusa potovali po Avstriji," je pojasnila.

"Nekateri so se nam želeli pridružiti, ker bi tako brezplačno dobili konja in podobno, a se na koncu ni izšlo. Niso vsi za tak način življenja. Imava pa še vedno več konj, zato da lahko jahajo tudi drugi, ki si to želijo."

Njun cilj je Francija, kjer bosta dočakala zimo. Letošnjo želita preživeti na prostem. | Foto: Ana Kovač Njun cilj je Francija, kjer bosta dočakala zimo. Letošnjo želita preživeti na prostem. Foto: Ana Kovač

Cilj: Francija

Potovanje sta začela na Madžarskem, nadaljevala skozi Avstrijo, njun cilj pa je Francija. Skozi Slovenijo tokrat potujeta prvič. V dneh, ko vreme ni preveč radodarno, se zatečeta na suho in tam počakata na lepše dni.

Lansko zimo sta prevedrila v hiši, letošnjo pa si želita prezimiti kar na prostem. "Radovedna sva, ali lahko izpeljeva tudi to," je dejala. Včeraj sta pot končala v eni od vasic pred Tolminom, danes pa ju pot vodi do italijanske meje.

Ne spreglejte