Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 10. 2018,
7.12

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mlekarna Celeia

Natisni članek

Zelene doline izlet Zelene poti LCA jogurt advertorial

Četrtek, 18. 10. 2018, 7.12

2 meseca, 1 teden

Najlepši družinski izleti, na katere se morate odpraviti to jesen

Vsebino omogoča Mlekarna Celeia
izlet bled | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Izkoristite prijazno vreme za nova odkritja. Naša okolica se v tem obdobju obarva v posebno barvno harmonijo, zato si tudi že znani izleti nadenejo čisto novo odejo.

Slovenija skriva ogromno zakladov, ki jih moramo še odkriti in ki v vsakem letnem času skrivajo v sebi posebno scenografijo. Izbrali smo nekaj posebnih kotičkov, ki jih to jesen lahko obiščete s svojimi najdražjimi.

Dom na Kofcah Kofce | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida Na porcijo kislega mleka na Kofce

Kofce so planina na pobočju Košute. Po lahkotni poti, ki jo bodo zlahka premagali tudi najmlajši planinci, se boste lahko okrepčali v planinskem domu, najmlajši pa se bodo lahko varno igrali na zunanji igralih.

V domu se boste lahko okrepčali s slastnimi domačimi dobrotami, priporočamo domače štruklje in kislo mleko. Nedvomno pa je ena lepših atrakcij ob domu čudovit razgled, ki je jeseni vreden prave spominske fotografije.

Kofce so tudi odlično izhodišče za pohod na Veliki vrh, Kladivo ali Škrbino.

Opis poti: Od kmetije Matizovec na Kofce vodi sprva strma grebenska pot po senci, na zadnjem delu pa se pot položi, in ko zapustimo gozd, se sprehodimo čez travnik do Doma na Kofcah, kjer se lahko okrepčamo z raznimi jedmi in uživamo v razgledih na Julijske, Kamniško-Savinjske Alpe ter Karavanke.

Pot ni zahtevna, prehodimo pa jo v približno uri in pol.

Opoldanski sprehod ob jezeru

Pravi slovenski biseri se skrivajo predvsem tudi v malo manj obljudenih kotičkih. Eden takšnih je Braslovško jezero, okoli katerega vas čaka idilično obarvan sprehod, kjer poteka tudi zelo zanimiva učna pot.

Opis poti: Z avtoceste Ljubljana–Maribor se usmerimo na izvoz Šentrupert, nato pa vožnjo nadaljujemo v smeri Mozirja in Logarske doline. Pri kraju Parižlje zapustimo glavno cesto in vožnjo nadaljujemo levo v smeri Braslovč. Ko prispemo v Braslovče, točneje v centru kraja v bližini cerkve, v križišču nadaljujemo rahlo levo v smeri Braslovškega jezera. Naprej se peljemo po nekoliko ožji cesti, po kateri hitro prispemo do parkirišča pri že omenjenem jezeru.

Odkrijte zelene poti Slovenije

Za več edinstvenih idej za izlete preiščite interaktivni zemljevidu ZELENE POTI. Vsaka točka na zemljevidu je označena s kategorijo, na podlagi katere se boste lažje odločili, kam se boste odpravili.

Koča na Planini pri Jezeru | Foto: Koča na Planini pri Jezeru: na požirek čiste studenčnice

Fužinske planine so vedno dobra zamisel za družinski izlet. Nujno si oglejte prelepe pastirske bajte in popijte požirek čiste studenčnice, ki teče na levi strani planine. Pot proti Planini pri Jezeru se pred Blatom odcepi levo in je na začetku dokaj strma, kamnita, vendar ni tako dolga, da je ne bi zmogli manjši otroci. Na Planini pri Jezeru je dom, spodaj je gorsko jezero, v bližini pa dovolj drugih vrhov in planin, ki vas bodo vabili naprej.

Opis poti: Pri Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz) zavijemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo se cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje ter naprej v smeri planine Blato, kjer parkiramo na označenem parkirišču.

Vitovski hrib: čudovita razgledna točka nad Vipavo

Odličen nedeljski izlet, ki vam bo postregel z zanimivo pokrajino in pravo spokojnostjo z naravo. Gre za 640 metrov visoko vzpetino v Vipavski dolini. Na vrhu stoji slikovita cerkev Svete Marije nad Vitovljami. Tukaj se boste lahko spočili ob razgledu po večjem delu Vipavske doline in okoliškega hribovja, če boste imeli srečo, pa bo vaš pogled segel vse tja do Dolomitov.

Tik pred vrhom se ustavite tudi pri Vitovskem jezeru, ki je pravzaprav edino naravno jezero na tem območju.

Opis poti: Izhodišče poti je v Vitovljah, kjer sledimo oznakam proti turistični kmetiji Maloščevo in nekaj metrov naprej od cerkve Svete Lucije parkiramo. Trajanje poti od izhodišča v središču vasi Vitovlje do vrha je 45 minut.

Po poti ovčke Pliske

Podajte se po kraški krožni učni poti Pliskina pot, ki je speljana v osrčju Krasa med Pliskovico in Kosoveljami.

Izhodišče šest kilometrov dolge poti je v Pliskovici, pot je označena z ovčkami, ki so na vseh razpotjih vklesane v skale ob poti ali kamnite suhe zidove. Pot bo navdušila predvsem najmlajše pohodnike, saj boste na njej lahko srečali ovce, koze, krave in konje.

Opis poti: Pot začnemo ob mladinskem hotelu Pliskovica, kjer je tudi zemljevid poti.

jesen izlet družina | Foto:

Da bo izlet še bolj zabaven: poskrbite za otroški nasmeh

Ko se z manjšimi otroki odpravljamo v naravo ali želimo z njimi premagati kakšen bolj zahteven vrh, sta pomembni predvsem dobra spodbuda in učinkovita animacija. Otrokom moramo spodbujati radovednost in jim pomagati, da odkrijejo svojo raziskovalno plat. Odkrivajte zanimive rastline, iščite skrite pravljične junake, poslušajte glasove narave, predvsem pa otrokom dovolite nekaj razigranosti, vendar naj bo ta poučna – da se že od malih nog naučijo, kako spoštovati naravo in njeno okolico – da ne smetimo, nismo preglasni in ne strašimo živali.

Ključno za otroško veselje: odlična malica

Na poti pa si vedno vzemite tudi nekaj minut za odmor in slastno sladkanje z malico, ki vas bo napolnila s prepotrebno energijo.

LCA jogurt | Foto: Odlična ideja za malico na poti: jogurt LCA brez dodanega sladkorja in sladil

Pocrkljajte svoje želodčke s slastnimi probiotičnimi jogurti LCA, ki so ravno pravi zalogaj za aktivno pohajkovanje v naravi.

Za na pot na vašem najljubšem jesenskem izletu priporočamo LCA probiotični jogurt brez dodanega sladkorja in sladil z okusom borovnica. Odlikuje ga manj sladek okus, saj je brez dodanega sladkorja in sladil. Vsebuje le naravno prisoten mlečni sladkor, kar pomeni manj kot 4,5 g sladkorjev/100 g izdelka.

Na voljo je v priročni PET-embalaži, zato ga boste lahko preizkusili na hitro, na postanku ob svoji najljubši razgledni točki, na vrhu hriba ali morda na daljšem premoru na vašem najljubšem kraju.

Ne spreglejte