SiolNET. Trendi Potovanja
3,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Visu oddajajo vilo z "zasebno plažo", čeprav to ni dovoljeno

3,84

termometer

otok Vis
Foto: Getty Images

Te dni duhove na Hrvaškem buri razkošna vila na otoku Visu, ki si s teraso povsem prisvaja obalni pas.

"Še eden od primerov uničevanja naše obale," so pred nekaj dnevi na spletnem portalu Morski.hr opozorili ob fotografijah vile v Kutu, slikovitem predelu mesta Vis na istoimenskem dalmatinskem otoku.

S teraso so si prisvojili morsko obalo

Z uničevanjem ciljajo na veliko teraso, ki se razprostira pred vilo in sega dobesedno v morje − kakršnikoli gradbeni posegi v obalni pas so po hrvaški zakonodaji namreč prepovedani. Sporno je tudi oglaševanje vile na spletnih rezervacijskih platformah − tam jo med drugim hvalijo s tem, da ima zasebno plažo, kar na Hrvaškem ni mogoče, in privez za dve plovili.

Na Hrvaškem plaže, pravzaprav ves priobalni pas velja za pomorsko javno dobro, ki ga ni mogoče privatizirati in do katerega imajo dostop vsi. Zaračunavanje vstopa na plažo je mogoče le s pridobitvijo koncesijske odobritve, takšnih plaž pa je na Hrvaškem le peščica.

Vis vila Foto: zajem zaslona

Hrvaški medij 24sata.hr je raziskal, kdo je pravzaprav lastnik te vile in kako je mogoče, da si je tako prisvojil morsko obalo. Navedli so, da je zgradba v lasti Damjana Planinca, ki jo oddaja prek podjetja Issa Planinc d. o. o.

Pri 24sata so ob tem navedli tudi, da je Planinc Slovenec, po objavi članka na Siol.net pa nas je ta obvestil, da ta informacija ne drži.

Zgradba odstopa od gradbenega dovoljenja

Za 24sata je Planinc sicer povedal, da ima za obnovo vile in gradnjo terase vsa potrebna dovoljenja, pristojne oblasti pa trdijo nasprotno. Po njihovih navedbah Planinc nima koncesije za uporabo plaže niti za priveze, zgradba pa da precej odstopa od gradbenega dovoljenja, ki so mu ga izdali leta 1991. "To dovoljenje ni obsegalo nobene terase in to niti ne bi bilo mogoče, saj terasa z lastniške parcele sega v pomorsko dobro," so sporočili za 24sata.

Na spletni platformi Booking.com Planinc navaja, da je bila vila zgrajena leta 2000, popolnoma obnovljena pa leta 2017. Sestavljajo jo štirje apartmaji, vsi z razgledom na morje in razkošno opremo. V visoki sezoni vila dosega ceno deset tisoč evrov in več na teden.

Preberite še:

Dubrovnik turisti Trendi Vrhunec sezone na Jadranu: mize le za goste, ki bodo veliko potrošili Split Hrvaška Trendi Dalmatinski časopis svari: Tako vas lahko opeharijo v Splitu ležalniki Trendi Domačini ogorčeni: Na Braču kar v skale pritrdili plastične ležalnike

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin