SiolNET. Trendi Potovanja
0,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na jugu Italije bodo ljudem plačali za to, da se priselijo tja

0,65

termometer

Kalabrija
Foto: Getty Images

V Kalabriji bodo ljudem, ki so se pripravljeni priseliti v vse bolj prazne vasi, plačali do tisoč evrov na mesec.

Kalabrija, dežela na "prstih" italijanskega škornja, želi v vasi, ki so zaradi staranja prebivalstva in izseljevanja vse bolj prazne, pripeljati novo življenje. Ljudem, ki so se pripravljeni priseliti tja, ponujajo do 28 tisoč evrov, a so za to postavili tudi nekaj pogojev.

Potencialni novi prebivalci kalabrijskih vasi se morajo zavezati, da bodo pripomogli tudi k tamkajšnjemu gospodarstvu, poroča CNN. To lahko storijo z odprtjem lastnega podjetja, prevzemom že obstoječega ali pa z zaposlitvijo na delovnem mestu, pomembnem za kraj, kamor so se preselili.

Kalabrija Foto: Getty Images

Iščejo ljudi do 40. leta starosti

Ponudba ima starostno omejitev, kandidati lahko imajo največ 40 let, ob tem pa se morajo, v primeru, da jih izberejo, v Kalabrijo preseliti v največ 90 dneh, še navaja CNN.

V zameno za to jim lokalne oblasti ponujajo med 800 in tisoč evri na mesec, ki jih bodo prejemali do tri leta, namesto osebnega dohodka pa se lahko novi prebivalci odločijo za subvencioniranje posla, s katerim se bodo tam ukvarjali.

Kalabrija Foto: Getty Images

Za zdaj je v projekt ponovnega naseljevanja vključenih devet krajev, posejanih po vsej Kalabriji, tako ob obali kot tudi v notranjosti. To so Aieta, San Donato di Ninea, Civita, Albidona, Santa Severina, Sant' Agata del Bianco, Bova, Samo in Precacore, v prihodnje bi se lahko v shemo subvencioniranega priseljevanja vključili tudi drugi kraji.

Ne strinjajo se z razprodajo nepremičnin

Po Italiji, predvsem njeni južni polovici, je v zadnjih letih vzniknilo že kar nekaj projektov za oživitev izpraznjenih mest, med katerimi so največ pozornosti vzbudile razprodaje nepremičnin za simbolične zneske. V Kalabriji so medtem prepričani, da je njihov pristop boljši.

Kalabrija Foto: Getty Images

"Naš cilj je spodbuditi lokalno gospodarstvo in majhnim krajem vdahniti novo življenje," je za CNN dejal predstavnik lokalnih oblasti, "ustvariti želimo službe oziroma povpraševanje po delovni sili, ki na tem področju že obstaja."

Oglejte si še:

Sicilija Trendi Na Siciliji lahko za en evro namesto kave kupite hišo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin