Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 4. 2021,
13.21

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

5

Natisni članek

nakup nepremičnine Sicilija Italija

Ponedeljek, 26. 4. 2021, 13.21

3 leta

Na Siciliji lahko za en evro namesto kave kupite hišo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

5

Sicilija |  Med italijanskimi mesti, ki prodajajo hiše za en evro, je tudi Castiglione di Sicilia.  | Foto Getty Images

Med italijanskimi mesti, ki prodajajo hiše za en evro, je tudi Castiglione di Sicilia.

Foto: Getty Images

Nakup nepremičnine v vrednosti skodelice kave ni nekaj novega. V Italiji se že dlje časa spoprijemajo z demografsko krizo, prebivalstvo se stara, mladi se izseljujejo, odmaknjeni kraji pa praznijo. Z razprodajo hiš po simbolični ceni želijo zapuščenim vasicam ponovno vdihniti življenje in privabiti prebivalce z vsega sveta. 

Zdaj lahko hišo za en evro kupite na jugu Italije, natančneje v mestu Castiglione di Sicilia na pobočju Etne. V bližini mesta Taormina na vzhodni obali Sicilije je na prodaj okoli 900 nepremičnin, ki iščejo nove lastnike.

Zapuščene hiše stojijo v starem delu mesta, kjer lahko po simbolični ceni en evro kupite razpadajočo hišo, za hišo v nekoliko boljšem stanju pa boste odšteli od štiri do pet tisoč evrov.

Ambicioznega projekta, ki so ga pred tem že izpeljali v nekaterih drugih italijanskih krajih, kjer imajo podobne demografske težave, se je tokrat lotil župan Antonino Camarda. V mestu Castiglione di Sicilia je v začetku 19. stoletja živelo 14 tisoč ljudi, zdaj pa ima mesto le še slabih tri tisoč prebivalcev.

"Naša odgovornost je, da rešimo bogato arhitekturno dediščino tega mesta. Ljudje so se preselili in za seboj pustili propadajoče hiše, nekatere izmed njih so še iz časa renesanse," je za CNN povedal župan Camarda. Cene hiš se razlikujejo glede na njihovo stanje. Če bo za eno posest zainteresiranih več kupcev, bodo to prodali na dražbi, je še povedal župan. 

Največjo razprodajo hiš so začeli marca letos. Okoli 400 posesti, ki so na prodaj, je v dobrem stanju in potrebujejo le manjšo prenovo.  | Foto: Getty Images Največjo razprodajo hiš so začeli marca letos. Okoli 400 posesti, ki so na prodaj, je v dobrem stanju in potrebujejo le manjšo prenovo. Foto: Getty Images

Bivona
Trendi Razprodaja na Siciliji: hiše za en evro prodaja še eno mesto #video

Največja razprodaja hiš v Italiji

Največjo razprodajo hiš so v tem italijanskem mestu začeli marca letos, nad projektom pa bdi posebna enota. Okoli 400 posesti je v dobrem stanju, potrebujejo le manjšo prenovo. Če bo za eno posest zainteresiranih več kupcev, jo bodo prodali na dražbi. 

Potencialni kupci morajo najprej izbrati hišo in pripraviti načrt za prenovo. Kot je povedal Camarda, je zanimanja veliko: "V stiku smo s trenutnimi lastniki, ki se želijo nepremičnin čim prej znebiti, in z novimi kupci. Prejeli smo že veliko ponudb potencialnih kupcev z vsega sveta."

Na vrhu hriba sta grad in glavni mestni trg, ki ponuja panoramski pogled na okoliško pokrajino. | Foto: Getty Images Na vrhu hriba sta grad in glavni mestni trg, ki ponuja panoramski pogled na okoliško pokrajino. Foto: Getty Images

Če se odločite za nakup hiše, morate prenovo končati v treh letih. V nasprotju z večino podobnih projektov novemu lastniku v tem primeru ni treba plačati varščine. Namesto tega mora novi lastnik pri banki skleniti zavarovanje v višini štiri tisoč evrov, kar na letni ravni znese sto evrov. 

V primerjavi s preostalo Italijo so davki na Siciliji nizki. Če se novi lastniki odločijo za varčno in do okolja prijazno prenovo hiše, lahko izkoristijo še tako imenovani superbonus, ki ga ponuja vlada. 

Mesto Castiglione di Sicilia ponuja čudovit pogled na dolino Alcantara. Znano je po dobri hrani in vinu, ki uspeva na pobočjih najvišjega in najbolj aktivnega vulkana v Evropi. 
 


 

Ne spreglejte